Annons
Annons
Frågor som rör teknologer och naturvetare lämnas ofta orörda av Uppsala studentkår, skriver Andréa Pålsson och Jonna Holmgren.
Foto: Privat

Naturligt att UTN blir TekNat-studenternas kår


Mindre än var tionde ledamot i Uppsala studentkårs fullmäktige läser på TekNat. Det visar hur svag förankring kåren har i denna studentgrupp. Därför är det naturligt att Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, vill företräda teknologer och naturvetare formellt, istället för dagens situation som skuggkår. Det skriver UTN:s ledarduo Andréa Pålsson och Jonna Holmgren.

UTN är trots namnet inte en formell kår utan en ideell förening för studenter som läser teknik eller naturvetenskap i Uppsala. Trots att UTN saknar formell kårstatus är verksamheten fokuserad på att förbättra situationen för studenter såväl i utbildningsfrågor som vid sidan av studierna.
Formellt sett representeras teknologer och naturvetare av Uppsala studentkår, som nyligen valde fullmäktige för kommande verksamhetsår. Endast tre av de 41 valda ledamöterna läser sina utbildningsprogram på TekNat, ett av Uppsala universitets tre vetenskapsområden. Vi anser att det visar på hur svag förankring den formella kåren har bland studenter inom teknik och naturvetenskap.
Vetenskapsområdet för medicin och farmaci har representation i universitetsledningen i och med Farmacevtiska studentkåren, samtidigt som Uppsala studentkår alltid haft en tydlig prägel av personer från det humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet. Att TekNat-perspektivet sällan kommer upp i dessa sammanhang är naturligt men ändå väldigt olyckligt.

Idag driver UTN de frågor som rör naturvetare och teknologer, frågor som ofta lämnas orörda av Uppsala studentkårs ledning. Från centralt håll har kravet på tio timmars lärarledd tid alltid drivits hårdare än minskad samläsning och åsikter om grundutbildningsanslag har alltid haft en tydlig HumSam-prägel.
Ett förslag för att åtgärda problemet har varit att låta UTN bli en av sju sektioner inom Uppsala studentkår. Vi har svårt att se hur det skulle gynna inflytandet, då UTN och Uppsala studentkår redan idag har täta kontakter och samarbeten på många områden.
Snarare är vi oroliga för att det inflytandet som TekNat-studenterna har idag genom UTN skulle försvagas. Skulle UTN fortfarande bli inbjudna till möten av Högskoleverket, och skulle UTN få agera remissinstans till regeringen om vi blev en av Uppsala studentkårs sju sektioner?
UTN är idag en helt fristående organisation som har ett gott samarbete med Uppsala studentkår inom studiebevakning för TekNat-studenterna. Vi hoppas att det samarbetet får fortsätta då vi tror att det är bäst för TekNat-studenterna för tillfället. Trots ett relativt fungerande samarbete så arbetar UTN idag med ambitionen att i framtiden kunna företräda TekNat-studenterna som formell nbsp; kår. Samtliga i UTN:s styrelse för kommande verksamhetsår förespråkade att UTN bör arbeta mot en formell kårstatus inför valet av styrelse. Det ger en tydlig indikation på att UTN:s medlemmar vill att UTN ska arbeta i den riktningen.

Tanken på UTN som formell kår börjar bli mer och mer naturlig. Innan valet gjorde UTN intervjuer med de partier som ställde upp i valet till Uppsala studentkårs fullmäktige. Enligt dessa var endast Vänsterns studentförbund negativa till UTN som formell kår, de övriga partierna verkar i grunden vara positiva om det är vad TekNat-studenterna själva vill. I samma intervjuer menade samtliga partier att UTN var en viktig struktur att utgå ifrån om TekNat skulle bli en av Uppsala studentkårs sektioner. Någon diskussion angående sektionalisering har dock inte förts under läsåret 2010/2011.
Inför kommande läsår ser UTN fram emot ännu ett år av gott samarbete. Vi hoppas kunna fortsätta i den positiva anda som präglat det föregående året och att samarbetet med Uppsala studentkår kring studiebevakningen kvarstår. Oavsett om UTN är en formell kår eller inte är ett samarbete självklart med alla som vill göra situationen bättre för studenter vid Uppsala universitet så väl som runt om i Sverige.

Uppsala teknolog- och naturvetarkår
Andréa Pålsson, ordförande
Jonna Holmgren, vice ordförande

nbsp;


Uppsala studentkår svarar:
Vi gör vårt bästa för att inkludera och representera TekNat-studenterna på bästa möjliga sätt. De senaste åren har TekNat funnits representerat i Uppsala studentkårs presidium och det har funnits flera aktiva TekNat-studenter i resten av styrelsen och fullmäktige.
I frågan om grundutbildningsanslag har vi aldrig fört fram åsikten att vissa studenter är värda mer än andra och bör få mer på bekostnad av andra. Vi hävdar ofta att grundutbildningen måste få mer, men aldrig att vi ska ta från vissa och ge till andra.
I en debattartikel i tidningen Studentliv i höstas förde vi exempelvis ett resonemang om hur urholkningen av grundutbildningsanslaget har försämrat kvaliteten i utbildningarna: ”Detta gäller även de teknisk-naturvetenskapliga grundutbildningarna, som överlag visserligen inte fått mindre lärarledd tid, men där kvalitetssänkningen i stället visar sig bland annat i brist på lärare (de lockas till industrin), en alldeles för hög undervisningsbörda på doktoranderna, mindre tid i labb och sämre forskningsanknytning.” nbsp; Det är helt enkelt inte sant som UTN skriver att ”TekNat-perspektivet sällan kommer upp” eller att ”kravet på tio timmars lärarledd tid har alltid drivits hårdare än minskad samläsning och åsikter om grundutbildningsanslag har alltid haft en tydlig HumSam-prägel”.

Vi i Uppsala studentkår kan förstå att UTN:s ledning har ambitioner om kårstatus för UTN. Men frågan man måste ställa sig är vad som är det bästa för studenterna. Vi tror på en diversifierad studentröst, där varje utbildning kommer till tals, men där vi också vinner på att stå starka tillsammans. Om Uppsala studentkår splittras i många små kårer skulle vi vara svagare gentemot universitetsledningen.
Utvecklingen i Lund är ett talande exempel – där har man tvingats upprätta ett paraplyorgan för att samla alla fakultetskårernas röster. Skulle vi inte då vara tillbaka på ruta ett? Vi tror mer på att man tar tillvara studentföreningarnas kunskap och förankring genom att forma lokala sektioner. Vi tror på subsidiaritetsprincipen – att beslut tas så nära studenten som möjligt – men att man ändå verkar inom samma organisation för att på bästa sätt kanalisera kunskapen uppåt så att studentrepresentanterna i universitetsledningen och andra övergripande organ har ett så gott underlag som möjligt om vad studenterna faktiskt tycker på alla fakulteter.

Uppsala studentkår
Gabriel Ledung, Ordförande
Karin Nordlund, vice ordförande
Emil Paulsrud, vice ordförande
Lukas Klingsbo, Ledamot i styrelsen och TekNat-student

nbsp;

Replik från UTN torsdagen den 19 maj: Uppsala studentkår skriver att TekNat-studenter de senaste åren varit representerade i deras presidium. Påståendet är överdrivet. De senaste sju åren har totalt 21 presidieposter funnits inom Uppsala studentkår . Av dessa har 1,5 innehafts av studenter som läser utbildningsprogram på TekNat, Klas-Herman Lundgren 2008/2009 och Jonas Boström som satt en termin 2009. Totalt utgör det 7 procent TekNat-studenter, de andra 93 procenten har HumSam som sin hemvist. MedFarm har alltså ingen representation alls de senaste sju åren, vilket också är anmärkningsvärt. Andelen presidialer ligger i linje med den låga andel TekNat-studenter i Uppsala studentkårs fullmäktige inför kommande verksamhetsår.
I vår artikel menade vi inte att Uppsala studentkår har uttalat sig positiv till en omfördelning av resurserna. Istället syftade vi på nbsp; inställningen som vi ofta möter. Den går ut på att TekNat inte ska få mindre, men HumSam ska definitivt få mer. Detta syns tydligt är i de intervjuer vi genomfört med Uppsala studentkårs partier innan valet. Vi anser att en generell höjning av statsanslagen är det viktigaste.
I år har TekNat-perspektivet glömts bort flera gånger. Ett tydligt och konkret exempel är rapporten ”Utbildning straffbart?” som diskuterar studiemedlet i stora delar. Trots detta nämns inte ett ord om de återbetalningskrav som främst drabbat många teknologer och naturvetare. Att UTN representerade TekNat studenterna i denna fråga blev tydligt när vi, och inte Uppsala studentkår, blev remissinstans för regeringens förslag till förändrade regler.

I Lund har det varit en lång och krokig väg för att bilda samarbetsorganet Lunds universitets studentkårer, LUS. Däremot är resultatet idag inte alls dåligt. Med de goda samarbeten som redan finns tror vi att vägen kommer vara betydligt kortare och rakare i Uppsala. Runt om i landet finns det flera positiva exempel på olika kårer som samarbetar på ett bra sätt. En paraplyorganisation anser vi inte vara ett steg till ruta ett, det är stor skillnad på att samarbeta på lika villkor och agera skuggkår, som UTN gör idag.
I svaret ger också Uppsala studentkår dessutom intrycket att det bara finns en kår inom Uppsala universitet. Det finns redan två och väldigt få ifrågasätter om den Farmacevtiska studentkårens verkligen är bra för de studenter som läser till apotekare och receptarie. Studenterna på farmacevtiska
fakulteten är nöjda med sin kår, trots att den är betydligt mindre än vad UTN är. Närhet är kärlek är ett av UTN:s motton: närhet till studenterna är mycket viktigare än storleken på kåren.
Den största frågan lämnas dock obesvarad av Uppsala studentkår. Hur ska de kunna representera alla studenter när två av universitetets tre vetenskapsområden ständigt är extremt underrepresenterade både i presidiet, i styrelsen och i fullmäktige? Vi anser att Uppsala teknolog- och naturvetarkår status som formell kår skulle ge studentrösten i Uppsala betydligt större legitimitet.

Uppsala teknolog- och naturvetarkår

Andréa Pålsson, ordförande nbsp;

Jonna Holmgren, vice ordförande


Annons

Annons

Läs mer

2025-05-14 09:05
"Ovetandes för VS och S däremot hade Gröna studenter tagit fram ett alternativt förslag med Checklistan och UUS där man…
2025-05-09 14:36
Det här är en åsiktstext. Alla åsikter är skribenternas egna.    Det har varit ett turbulent år för Uppsala…
2025-04-28 09:45
"Under hela vårt liv har vi sett hur kriserna har avlöst varandra", skriver Julia Karlsson (ordförande Laboremus) och…