Annons
Fredrik Pettersson.
Foto: Ida Nordenhem/Arkiv

Vad vill Liberala studenter uppnå?


Jag vill hålla diskussionen på en hederlig nivå och inte låta debatten bli en fråga om vem som kan säga yttrandefrihet och demokratiska principer flest gånger. Uppsala studentkårs ordförande svarar på Liberala studenters debattartikel.

I förra veckan debatterade jag skillnaden mellan yttrandefrihet och en påverkansorganisations rätt att avgöra vilka aktörer den vill agera tillsammans med. Nu upprörs Liberala studenter över att yttrandefriheten vid Uppsala studentkår är hotad och rusar för att ingripa.

För att summera de ställningstagande som jag presenterat och som är föremålet för denna debatt:

1) Alla medlemmar, oavsett politisk åsikt, är välkomna att ställa upp till kårvalet, med allt det innebär av debatter och dylikt. nbsp;

2) Alla som ställer upp till kårvalet kommer att behandlas på samma sätt av Uppsala studentkår. nbsp;

3) I vår roll som opinionsbildare och påverkansorganisation kommer jag inte att bjuda in Jimmie Åkesson till Uppsala studentkår och jag kommer inte att vara med och ta emot honom ifall han besöker universitetet. nbsp;

4) Jag har dock bjudit upp till offentlig utbildningspolitisk debatt mellan mig och Jimmie Åkesson ifall han så önskar.

Jag vill hålla diskussionen på en hederlig nivå och inte låta debatten bli en fråga om vem som kan säga yttrandefrihet och demokratiska principer flest gånger. Därför måste jag be Liberala studenter redogöra för vilket eller vilka av dessa ställningstaganden som hotar den yttrandefrihet de nu är här för att rädda.

Hur har det här med yttrandefriheten och tystandet av åsikter fungerat i praktiken? Första gången jag hörde av SD studenter var när de skrev en artikel om hur synd det är om dem för att de inte får komma till tals. De fick möjlighet att föra fram detta i både lokal och nationell media. Artikeln och dess argumentation bemöttes omedelbart och offentligt. Därefter skriver Liberala studenter en artikel om hur synd det är om demokratin för att SD tystas ned och inte bemöts med sakliga argument. Den bemöts nu omedelbart och offentligt. nbsp;

För mig kvarstår ett antal frågor: Vems åsikter tystas ned, vilken debatt tas inte, varför är yttrandefriheten hotad och vad är det Liberala studenter försöker uppnå?

I och med att Liberala studenter i sin artikel inte för fram någon annan argumentation än vad SD studenter gjorde i förra veckan får jag i övrigt hänvisa till mitt tidigare inlägg i debatten.

nbsp;

nbsp;

Fredrik Pettersson,
ordförande Uppsala studentkår


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…
2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.