Annons
Annons

”Fortsätt att prioritera studenterna”


Håll nere arbetsgivaravgifterna för unga, slut studentmedarbetaravtal och ge universiteten mer självbestämmande. Det är några av uppmaningarna från två Uppsalamoderater.

Moderaterna och Alliansen har gjort stora satsningar för att främja högre utbildning under de senaste åtta åren. Vårt mål är att Uppsala ska vara Sveriges främsta studentstad och erbjuda utbildningar i världsklass.
Alliansregeringen genomförde under sin tid den största satsningen på forskning och utveckling i modern tid med sammanlagt 9 miljarder kronor mer i anslag till universitet och högskolor. För att höja utbildningskvaliteten ytterligare tillförde Alliansen årligen under åtta år 1 miljard kronor mer till högre utbildning. Samtidigt blev antalet högskoleplatser 20 nbsp;000 fler än de var år 2006. Under Alliansen utökades också möjligheterna för studenter att jobba extra, utan att behöva oroa sig för svidande återbetalningskrav av studiemedel. Dessutom höjdes studiemedlet gradvis med totalt nästan 3 000 kronor mer per månad till totalt 10 776 kronor per månad.

Det saknas dock inte utmaningar:

Vi ser att det ibland kan vara svårt för nyutexaminerade studenter att få arbete då arbetsgivare efterfrågar erfarenhet. Vi förespråkar därför fler så kallade studentmedarbetaravtal som ger studenter möjlighet till kvalitativa deltidsjobb under studietiden som ger erfarenhet. Vi vill uppmana ännu fler arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer att teckna studentmedarbetaravtal. Vi motsätter oss också den rödgröna regeringens förslag att göra det dubbelt så dyrt att anställa människor under 26 år genom en höjning av arbetsgivaravgiften.

Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitets ambition är att tillhöra toppen bland världens universitet. Det är utmärkta ambitioner som vi stödjer. Vi vet att två generella önskemål från universiteten är ökad långsiktighet och minskad politisk klåfingrighet, med andra ord mer självbestämmande för universiteten.

Vi måste fortsätta att göra mer när det kommer till bostadsbyggandet och vi verkar för fler nya hyresrätter. Moderaterna har som ambition att 3 000 nya bostäder ska byggas varje år, någonting som vi tänker fortsätta arbeta för i opposition. En av våra främsta prioriteringar har länge varit att bygga bort bostadsbristen. Vi vill att reglerna för bostadsbyggande förenklas och att fler byggherrar ska känna sig välkomna så att fler bostäder kan byggas snabbare och enklare.

Marta Obminska, kommunalråd (M)

Michael Holtorf, ordförande Moderata Studenter i Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…