Annons
Anton Johansson, riksordförande Liberala Studenter och Christoffer Heimbrand, miljöpolitisk talesperson Liberala Studenter.
Foto: Pressbild

Vi ska bli Sveriges grönaste studentförbund


Den konservativa budgetreservationen som vunnit gehör i riksdagen innebär att utvecklingen rör sig åt fel håll. För att rädda miljön måste politiker se till att förorenaren står för sina kostnader, skriver Anton Johansson och Christoffer Heimbrand från Liberala Studenter.

Att klimatförändringarna är på allvar kan inte ha undgått någon denna sommar. Det är tydligt att vi måste ställa om och komma bort från beroendet av fossila bränslen. Att man ska bära sin egen kostnad är utgångspunkten för i stort sett alla liberala ställningstaganden. Samma princip ska givetvis gälla även klimatpåverkan. En grundbult i vår gröna liberalism är en grön skatteväxling som innebär att sådant som är dåligt för miljön beskattas högre - samtidigt som skatter på tjänster, företagande och arbete kan sänkas. Kort och gott: för att rädda miljön måste förorenaren betala mer samtidigt som innovation uppmuntras. Framtidens vassa klimatsmarta lösningar har ännu inte sett dagens ljus och vi är övertygade om att det är fantasi, kreativitet och entreprenörskap som kommer att lösa klimathotet. Samtidigt måste politiker skapa förutsättningar och se till att förorenaren står för sina kostnader. Utifrån denna princip har Liberala Studenter tagit ställning till tre skarpa förslag:

1. Slopa miljöskadliga subventioner. Förorenaren ska betala för sina utsläpp - inte betalas. Därför måste staten sluta subventionera miljöförstöring och utsläpp. Idag går ungefär 30 nbsp;miljarder kronor årligen till subventioner som bidrar till ohållbara beteenden, som i sin tur leder till mer avfall, större utsläpp och ökad resursutvinning. Vi menar att det exempelvis är direkt kontraproduktivt att sänka dieselskatten - när vi istället borde minska vårt beroende av fossila bränslen. Även AP-fonderna måste bli fossilfria så snart som möjligt.

2. Flygskatten ska vara kvar. Den förra regeringens flygskatt bör vara kvar tills ett realistiskt och bättre alternativ finns på bordet. Samtidigt som flygskatten inte är perfekt leder den till utsläppsminskningar här och nu. Den väntas leda till att flygets utsläpp minskas med upp till 180 nbsp;000 ton koldioxid per år - motsvarande utsläppen från 100 000 bensinbilar. Vi tycker inte om godtyckliga skatter. Om andra transportmedel ska beskattas kan vi inte strunta i flyget. På samma sätt kan vi inte heller ignorera livsmedelssektorns utsläpp.

3. Köttkonsumtionen behöver minskas. För liberala miljöpolitiker är grön skatteväxling en självklarhet - men det är inte alltid självklart vad en sådan skatteväxling innebär. Idag står produktionen av kött- och mejeriprodukter för ungefär 15 procent av våra totala utsläpp - alltså mer än hela transportsektorn tillsammans. Rött kött släpper ut fem gånger så mycket koldioxid som kyckling - och hela 150 gånger mer jämfört med en portion linser. Vi tycker därför att det är rimligt att livsmedel ska beskattas i olika grad beroende på dess klimatpåverkan. För Liberala Studenter är det här är ett viktigt verktyg för att kunna bidra till en grön matomställning - utan att röra individens ovärderliga valfrihet.

Det är ingen mänsklig rättighet att förstöra klimatet på andras bekostnad. Det är inte heller liberalt att skydda någons rätt att leva sitt liv på ett sätt som drabbar andra. Den konservativa budgetreservationen som vunnit gehör i riksdagen innebär att utvecklingen rör sig åt fel håll. Liberalerna måste nu utnyttja den unika ställning som partiet har i svensk miljödebatt. Till skillnad från andra är Liberalerna först och främst ett idéparti - som varken drivs av ideologiska skygglappar eller påtryckningar från intresseorganisationer. Vi i Liberala Studenter är fast beslutna att vara en blåslampa för partiet och vara med och utforma framtidens liberala miljöpolitik. Och på vägen kommer vi att bli Sveriges grönaste studentförbund.

nbsp;

Anton Johansson, riksordförande Liberala Studenter

Christoffer Heimbrand, miljöpolitisk talesperson Liberala Studenter


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…
2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.