Annons
Annons
Lucas Ljungberg, ordförande i Moderata Studenter Uppsala och Greta Eulau, riksordförande i Moderata Studenter.
Foto: Pressbild

Klimatet bryr sig inte om symbolpolitik


Eftersträvar Liberala Studenter, likt Moderata Studenter, minskade klimatutsläpp kommer den främsta lösningen alltid vara innovation och utveckling , skriver Lucas Ljungberg och Greta Eulau (Moderata studenter) i en replik till Liberala studenter.

Under de senaste fyra åren har utsläppen ökat trots den rödgröna regeringens så kallade klimatsatsningar. Det är beviset på att det inte är hur mycket pengar – utan vad pengarna används till – som får utsläppen att minska. Det är därför märkligt att Liberala Studenter väljer att lyfta fram dyr symbolpolitik som har liten eller inga positiva klimateffekter, framför effektiv miljöpolitik som kan lösa klimatutmaningarna.

Den budgeten som Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna la fram och som fick störst stöd i Riksdagen tar avstamp i Alliansens gemensamma politik. Till skillnad från den rödgröna regeringens klimatpolitik premieras effektiva klimatsatsningar framför symbolpolitik som terapi mot klimatångest och verkningslösas elcykelsubventioner.

Vad beträffar dieselskatten håller vi helt med om att den som förorenar ska också betala. Det är inte bara en rimlig princip utan också en liberal sådan varpå vi står bakom den. Problemet med dieselskatten är den redan står för sina kostnader, och långt däröver. Punktskatter såsom dieselskatten kan ha en effekt, men efter att skatten på varan blir för hög så upphör den effekten som i detta fall är minskad dieselkonsumtion.

Gällande flygskatten är det märkligt att Liberala Studenter kan ställa sig bakom den. Utredningen som den rödgröna regeringen tillsatte visade att flygskatten i bästa fall saknade effekt, men i värsta fall till och med skulle öka utsläppen. En betydligt mer effektiv åtgärd vore internationella regleringar kring hur flygbränsle ska beskattas så det är utsläppen, inte resenärerna, som bestraffas.

Vidare visar rapporter från Jordbruksverket att svenskar äter mindre kött nu än vi gjort på 30 år, en positiv utveckling som gjorts möjlig av att fler medvetet väljer bort kött till förmån för växtbaserade substitut. Skulle politiker ändå tvinga på en köttskatt skulle det göra det närproducerade, ekologiska köttet dyrare samtidigt som det billigare köttet som ofta har extrema mängder antibiotika skulle bli kvar i en överkomlig priskategori.

Avslutningsvis kan vi inte göra annat än beklaga att Liberala Studenter tappat tilltron till människans förmåga att lösa problem, utan helt tycks förlitar sig på Socialdemokraternas övertro till politiska pekpinnar. Det är inte liberalt att tvinga någon leva enligt godtyckligt symbolpolitik. Eftersträvar Liberala Studenter, likt Moderata Studenter, minskade klimatutsläpp kommer den främsta lösningen alltid vara innovation och utveckling. För det är inte politiker som förbättrar klimatet, utan dagens och framtidens entreprenörer och forskare som hittar nya lösningar på framtidens problem.

nbsp;

Greta Eulau

Riksordförande Moderata Studenter

Lucas Ljungberg

Ordförande Moderata Studenter Uppsala


Annons

Annons

Debattartikel av Liberala studenter 18 januari 2018:

Vi ska bli Sveriges grönaste studentförbund

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…