Annons
Anton Johansson, riksordförande Liberala Studenter och Christoffer Heimbrand, miljöpolitisk talesperson Liberala Studenter.
Foto: Pressbild

REPLIK: ”Moderata Studenter läser utredningen om flygskatt som Marx läser Hayek”


Moderata Studenter har feltolkat utredningen om flygskatt. Det utredningen slår fast är att flygskatt bedöms bromsa vårt flygande, skriver Anton Johansson och Christoffer Heimbrand från Liberala Studenter i en replik till Moderata Studenter.

För att nå klimatmålen och värna om planeten måste vi våga hålla två tankar i huvudet samtidigt. Innovation och företagsamhet måste gå hand i hand med skärpta miljökrav. Att Liberala Studenter vill genomföra en grön skatteväxling betyder inte att vi har ”tappat tilltron till människans förmåga”. Tvärtom vill vi ge klimatsmarta företag rätt förutsättningar att hitta lösningen på framtidens klimatkris.

Moderata Studenter läser utredningen om flygskatt som Marx läser Hayek. Svenskar flyger mer och mer – och den utvecklingen kommer fortsätta. Men det utredningen slår fast är att en flygskatt bedöms bromsa trenden. Flygskatten minskar våra utsläpp – även om man räknar in att vissa resor flyttas över till våra närmsta grannländer.* Dessutom lägger den en grund till framtida internationellt samarbete på området.

Liberala Studenter säger inte nej till en europeisk flygskatt eller beskattning av flygbränsle. Men innan någon av dessa förslag kan bli verklighet måste EU-fördragen och Chicago-konventionen förhandlas om. Tills dess anser vi att flygskatten ska behållas. Flyget måste i större utsträckning stå för sin klimatpåverkan. Ett annat sätt att minska utsläppen är att införa en obligatorisk klimatdeklaration i reklam och vid bokning av flygresor. På så sätt stärks konsumentens makt att fatta informerade beslut om sitt resande. Förslaget – är liksom flygskatten – bara en färg på den palett av klimatåtgärder som vi måste använda oss av för att rädda klimatet.
För att klara klimatutmaningen måste vi våga ta obekväma men nödvändiga beslut som innebär att den som smutsar ner också ska betala mer. Sverige har en unik möjlighet att vara en förebild med en progressiv miljöpolitik.

* En svensk flygskatt, SOU 2016:83 s. 188-194.

Anton Johansson, riksordförande Liberala Studenter

Christoffer Heimbrand
, miljöpolitisk talesperson Liberala Studenter

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…