
Hur ska klimatet räddas om forskningen står still?
I S-studenters valmanifest inför kårvalet i Uppsala finns en punkt om att de kommer att driva att inga flyg får ske som tjänsteresa för Uppsala universitet. Efter S-studenters debattartikel i Ergo kände vi att ett svar var på sin plats. Tanken är god, vi behöver minska våra utsläpp, men att driva på ett totalförbud för forskare som försöker komma fram till en lösning är befängt. Att samtidigt använda mikrovågsugnar som slagträ för sin klimatpolitik säger mera om S-studenters klimatpolitik än något annat.
Den svenska klimatdebatten har tyvärr de senaste åren präglats av symbolpolitik. Sånt som låter och känns bra, istället för fokusera på resultat. S-studenter tycks dessvärre ha drabbats av just symbolpolitikens feber. För det är faktiskt genom forskning som lösningar på dagens klimatutmaningar forskas fram. I Norden kapplöper vi om vem som kan lägga mest pengar på miljön, men i samma veva förbiser att det inte alltid korrelerar mellan hur mycket pengar man kan lägga på policy och de faktiska resultaten. Elcyklar som subventioneras låter bra, men har en försumbar skillnad för miljön. nbsp;
Att förbjuda tjänsteresor för forskare genom flygförbud, är att stoppa all forskning som universitetet bedriver. Givetvis måste forskare och annan personal från Uppsala universitet minska sina resor och alltid överväga om det är nödvändigt att flyga, och det gör de redan. Allians för kåren ser hellre policybeslut i form av klimatkompensation istället för billig symbolpolitik. I stil med EU:s utsläppsrätter skulle universitetet kunna gå över vem som behöver flyga och när, och genom att kompensera på andra plan som inte hämmar forskningen, där det är möjligt att faktiskt göra skillnad, kan vi universitetet fortsätta bedriva forskningsverksamhet.
Samtidigt skriver S-studenter ingenting om utbytesstudenter och deras resor. Om föreningen å ena sidan vill förbjuda alla forskare vid Uppsala universitet att resa, men samtidigt tillåta samtliga utbyten att ske men flyg, tyder det på en total avsaknad av konsekvenstänk i deras politik. Om S-studenter däremot menar att förbjuda alla flyg, även för utbytesstudenter, skulle även studenter få betala ett oerhört högt pris för orealistisk symbolpolitik som S-studenter tycker låter bra inför kårvalet. Kanske är det detta S-studenter menar med en ”radikal klimatpolitik”.
Vi i Allians för kåren vill se riktiga reformer som faktiskt ger resultat, istället för att göra någonting som låter bra men i slutändan inte är det. Det innebär också att se till att universitetet tar ansvar för sina utsläpp. Vad man gör är viktigare än vad man säger att man gör, inte minst i en så viktigt fråga som klimatet. Vidare vill vi också se fler mikrovågsugnar på samtliga campus.
Michelle Grönlund, ordförande Allians för kåren
Theo Herold, viceordförande Allians för kåren