Annons
Annons
Johannes Bäck
Kårordförande Johannes Bäck är trött på den nonchalanta attityden många kårfullmäktigeledamöter uppvisar.
Foto: Sandra Gunnarsson/Ergoarkivet

Hur svårt ska det vara att gå på fullmäktige?


"I dagsläget hålls Uppsala studentkår gisslan av de ledamöter i fullmäktige som inte dyker upp på sammanträden", skriver Uppsala studentkårs ordförande Johannes Bäck i en insändare.

Jag blir inte ofta förbannad, men nu är jag verkligen det.

Hur svårt är det att komma på de fullmäktigesammanträden man skrivit upp sig på under kårvalet? Hur svårt att det att betala sin kåravgift i tid? Hur förbannat svårt är det? I dagsläget hålls Uppsala studentkår gisslan av de ledamöter i fullmäktige som inte dyker upp på sammanträden. Det är nu det andra fullmäktige som inte blir beslutsmässiga p.g.a. för låg närvaro. Organisationen blir stillastående, som i november när fullmäktige inte blev beslutsmässigt, då lämnade vi anställda i oro för vi skulle besluta om deras anställningsgrad men det fick vänta. Idag när vi återigen inte var beslutsmässiga kunde vi inte besluta om en förändring i kårföreningsreglementet eller att börja arbeta med en värdegrund.


Annons

Annons

Det är oerhört svårt att driva en organisation som hela tiden måste ha i bakhuvudet att organisationen kan bli stillastående för att folk inte kan mana sig till ett möte. Det är respektlöst mot kåren, mot våra anställda och arvoderade samt mot våra medlemmar. Jag tänker inte peka finger mot något speciellt parti, detta är riktat mot alla partier, mot alla ledamöter. Tro mig, det finns många duktiga ledamöter som kommer och vill vara med och driva kåren framåt, stor eloge till er. Men till er andra, jag önskar ni kan gå ut till de medlemmar som röstade på er i valet. Jag önskar ni kan se dem i ögonen och berätta för dem att ni inte gått på ett enda fullmäktige trots att ni pratat högt och ljudligt under kårvalet om förändring och förbättring. Att ni håller en hel organisation gisslan. För hur mycket ambitioner vi än må ha för Uppsala studentkår så kan vi inte göra något utan ett fungerande fullmäktige.

Så en uppmaning till er medlemmar nu när kårvalet närmar sig, fråga inte kandidaterna först vilka frågor de vill driva. Fråga istället om de faktiskt tänker komma på fullmäktigesammanträdena och arbeta för att förbättra kåren på riktigt. Och till er ledamöter som känner er träffade av min text, jag hoppas ni förbättrar er och kommer i april. Annars om ni fortsatt tänker skita i att gå så avsäg er era platser, på så sätt är ni i alla fall transparenta om att ni skiter i kåren. Ni får ursäkta min hårda ton men det gör mig som ordförande oerhört ledsen att se den viljan och det engagemanget som finns inom Uppsala studentkår gå till spillo för att vi inte kan besluta om saker och ting.

Johannes Bäck
ordförande Uppsala studentkår

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…