Annons
Annons
Mårten Andersson och Johannes Bäck
"När vi varit upptagna med att arbeta för studenternas bästa skulle en kår ledd av Laboremus skriva inlägg på sociala medier och klappat sig själva på axeln" skriver Mårten Andersson (t.v.) och Johannes Bäck (t.h.).
Foto: Lina Svensk

Vi har varit upptagna med att arbeta för studenternas bästa


"Det är så himla enkelt för er att peka finger och hävda att en icke-politisk kår faller i kristider. Om något är det tvärtom", skriver Uppsala studentkårs presidium i en replik på Laboremus senaste debattartikel "En avpolitiserad kår är en maktlös kår".

Hej Laboremus!

Det hade varit enklare om ni hörde av er till ordf@uskar.se eller vice@uskar.se, som är presidiets mailadresser, med era funderingar kring hur vi jobbat under coronakrisen. På samma sätt som ni under året alltid varit välkomna att komma förbi med era frågor eller funderingar kring andra ämnen. Men likt er närvaro på fullmäktige har frågorna och funderingarna lyst med sin frånvaro. Istället gör ni det som politiker gör bäst, bråkar i valrörelsen för att ta billiga poäng.

I Laboremus debattartikel anklagas styrelsen för att inte vara handlingskraftiga. Att inte ha gjort tillräckligt i frågan angående CSN, att det enda vi gjorde var att dela ett inlägg på sociala medier. Vi förstår att Laboremus tror att sociala medier är allt, det är ju enbart där ni visat något slags engagemang för Uppsala studentkår senaste två åren. Ni är välkomna till fullmäktige för att hjälpa oss driva frågorna ni tycker är viktiga. Men dit har ni slutat dyka upp och ni har också varit tydliga med varför, får Laboremus inte igenom sina saker så vill de inte vara med och driva kåren. Vi alla tillsammans är med och driver Sveriges bästa studentkår, det är dags att ni börjar bete er som det också.


Annons

Annons

Att vi blir anklagade för att stå maktlösa bara för att vi själva inte går ut och kräver det ena eller det andra från regeringen är inte bara fel utan också fegt. Vi är medlemmar i Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, för att de ska bedriva löpande påverkansarbete nationellt. Det är ett organ som för nästan en kvarts miljon studenters talan mot regering och riksdag. Vi får möjlighet att helt fokusera på våra studenter lokalt tack vare SFS. Det fanns ingen anledning och har i efterhand inte uppkommit någon anledning till att inte ha förtroende i hur detta hanterats. Tvärtom, vi är väldigt nöjda med SFS agerande i den här krisen.

Vi har under den här krisen varit upptagna. Upptagna med att säkerställa vår verksamhet. Upptagna i möten med universitetet för att se till att utbildningen sköts ordentligt. Upptagna med att fullfölja vårt ansvar gentemot våra arvoderade och anställda, som nu är viktigare än någonsin i sina arbeten för studenternas bästa. Vi har varit för upptagna för hinna med att försöka ta enkla politiska poänger, vi har varit upptagna med att bry oss om vår kärnverksamhet, att skydda studenternas rättigheter. Då är det så himla enkelt för er att peka finger och hävda att en icke-politisk kår faller i kristider. Om något är det tvärtom. När vi varit upptagna med att arbeta för studenternas bästa skulle en kår ledd av Laboremus skriva inlägg på sociala medier och klappat sig själva på axeln.

Man ska inte låta en bra kris gå till spillo, som Churchill sa. Det vet Laboremus. Ni kan strunta i att komma på FUM. Ni kan strunta i att ta chansen att få vara med och påverka vem vår nästa rektor blir. Ni kan strunta i att höja er röst när folk ni i efterhand kallar “30-talsromantiker” väljs in i UBBO eller Folkuniversitetet. Ni kan till och med strunta i att rösta emot det sistnämnda. Men när det gäller att försöka roffa åt sig lite röster med billiga poänger, det kan inte ni i Laboremus strunta i.

Johannes Bäck
Ordförande för Uppsala studentkår 19/20
Mårten Andersson
Vice ordförande för Uppsala studentkår 19/20

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…