Annons
Annons
representanter för MUF och MST
"Risken är att kravet på att vara 19 år eller äldre lär bli permanent även efter pandemin", menar (från höger till vänster) Matilda Ekeblad, John Manders, Jonathan Landberg, Victor Nilsson och Asta Groth.
Foto: Privat

Låt alla skriva högskoleprovet!


Representanter för MUF och MST anser att begränsningarna för vilka som i höst får skriva högskoleprovet bör slopas: "Unga har fått offra otroligt mycket under pandemin, det är dags samhället nu ställer upp för dem."

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Gång på gång har unga blivit nedprioriterade under pandemin. Ungdomsarbetslösheten har skenat i väg, studier har behövt ske på distans och nu kom beskedet att högskoleprovet begränsas för fjärde gången.

Max 40 000 personer kommer att få skriva högskoleprovet i höst vilket kan jämföras med 2019 då 52 000 personer skrev provet. Dessutom är det bara de som är födda 2002 eller tidigare, som får lov att skriva det. Vilket innebär att majoriteten av alla gymnasieelever missar chansen.

För många är högskoleprovet en möjlighet att komma in på sin drömutbildning och nu är den möjligheten viktigare än någonsin för Sveriges gymnasieelever som spenderat de senaste åren med distansundervisning. En möjlighet som nu försvinner för de elever som inte har lyckats uppnå de betyg som krävs för att de ska nå sina drömmar.

"Högskoleministern Matilda Ernkrans lyser som vanligt med sin frånvaro och står vid sidlinjen när gymnasieelever får skjuta upp sina drömmar."

Att unga hindras från att skriva högskoleprovet även i höst borde inte behöva ske. Regeringen har sedan tidigare beslutat att tillsätta en nationell samordnare med uppgift att se till så att högskoleprovet kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Den nationella samordnaren fick 30 miljoner i budget. Trots det har de inte kunnat komma fram till något annat än kraftiga begränsningar.


Annons

Annons

Högskoleministern Matilda Ernkrans lyser som vanligt med sin frånvaro och står vid sidlinjen när gymnasieelever får skjuta upp sina drömmar. Tiden för kraftiga begränsningar och nedstängningar är över, snart är 7 miljoner svenskar vaccinerade och vardagen ska återgå till det mer normala.

Vi från MUF är av uppfattningen att man kan genomföra högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt utan att begränsa det genom att:

●    Införa krav på att man behöver vara fullt vaccinerad, alternativt kan visa upp ett 48-timmars negativa covid-test för att få skriva provet.
●    Skriva proven i mindre grupper i rymliga lokaler. Redan i början av pandemin erbjöd sig flera kommuner att låna ut lokaler, utan kostnad, för att kunna genomföra proven.
●    Tydliga rutiner och riktlinjer för att minska kontakten mellan de som skriver. Tex förbestämda platser och slott-tider när man får komma på morgonen för avprickning.

Protester från Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund lyser med sin frånvaro. Det är dock inte konstigt eftersom sossarna länge verkat för att införa en åldersgräns på högskoleprov. Risken är därför att kravet på att vara 19 år eller äldre lär bli permanent även efter pandemin.

Unga har fått offra otroligt mycket under pandemin, det är dags samhället nu ställer upp för dem. Det minsta vi kan göra är att låta dem skriva högskoleprovet och komma ett steg närmare sin drömutbildning. Hur många drömmar ska pandemin få krossa?


Matilda Ekeblad
Förbundsordförande MUF
 
John Manders

Distriktsordförande MUF Uppsala län

Jonathan Landberg
Ordförande MST Uppsala

Victor Nilsson
1:e vice ordförande MST Uppsala

Asta Groth
2:e vice ordförande MST Uppsala

Läs mer

2021-09-20 10:15
"De förslag som nu läggs fram av Moderata studenter är ingenting annat än en fortsättning på de senaste 30 årens…
2021-08-24 16:36
"Jag tycker det är rimlig att fråga sig om SFS är infiltrerat av bygglobbyn", skriver före detta kåraktiva Gustav…
2021-08-23 14:39
Lätta på tillgänglighteskravet, ta bort det kommunala planmonopolet och kasta ut de som inte studerar – det är några av…