Annons
Annons
Privat

"Vi står redo att leda kåren"


"UUS och AFK:s styre har osynliggjort kåren och försummat en av de centrala pelarna i en demokratiskt uppbyggd organisation, medlemstillgängligheten." Kårpartierna S-studenter och Vänsterstudenter skriver att de gemensamt vill göra Uppsala studentkår till ett riktigt studentfack igen.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Uppsala studentkår har under det gångna året styrts av en koalition bestående av det “opolitiska” partiet Uppsala universitets studenter (UUS) och det “allmänborgerliga” partiet Allians för kåren (AFK). Det är ett verksamhetsår som, åtminstone utåt sett, varit tyst. Kårstyrelsen har varken lagt någon stor reform eller tagit några större ställningstaganden för studenternas plats i samhället eller på Uppsala universitet. Det enda som går att konstatera är att det är har varit ett bortkastat verksamhetsår, året då kåren stod stilla.

UUS och AFK:s styre har osynliggjort kåren och försummat en av de centrala pelarna i en demokratiskt uppbyggd organisation, medlemstillgängligheten. Kåren måste finnas tillgänglig för sina medlemmar och en förutsättning för detta är att studenterna måste veta att kåren existerar och ges tillfälle att ha inflytande i verksamheten. UUS och AFK har varit oerhört duktiga på att se till att just detta inte sker. Fullmäktige studenternas demokratiska röst i kåren har försummats. Studenter vet knappt om att kåren existerar och vet de om att kåren existerar vet de inte vad kåren gör. UUS talar gärna mycket och länge om kårens kärnuppdrag men faktum är att vi inte kan utföra studiebevakningen om studenterna inte vet om att kåren finns.

"Vi kan tillsammans bygga en starkare kår som är tillgänglig och relevant för studenterna vid Uppsala universitet."


Annons

Annons

Kåren måste vända den här trenden och bli synlig och tillgänglig för sina medlemmar. Tyvärr är detta något som varken UUS eller AFK verkar vara kapabla att göra. Det är därför S-studenter och Vänsterstudenter nu tillsammans säger att vi är redo att ta över kåren. Vi kan tillsammans bygga en starkare kår som är tillgänglig och relevant för studenterna vid Uppsala universitet. En kår som tar studentnärheten på allvar. En kår som vågar ta ställning gentemot både universitetet och mot samhället i stort och samtidigt arbeta för faktiska förbättringar för studenter - ett riktigt studentfack.

S-studenter och Vänsterstudenter är redo att ta ansvar tillsammans för kåren och leda den bort från UUS och AFK:s drömmar om en “opolitisk” och osynlig kår. Våra medlemmar och studenterna förtjänar bättre och mer. Det är dags att göra Uppsala studentkår till ett riktigt studentfack igen.

Kårpartiet S-studenter
Anton Sánchez Sulejmani, förstanamn S-studenter
Acacia Holland, andranamn S-studenter

Kårpartiet Vänsterstudenter
Milla Knuuti, förstanamn Vänsterstudenter
Alexander Wilson van Deurs, andranamn Vänsterstudenter

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…