Annons
Humanistiska teatern
Humanistiska sektionens kårföreningar skriver om platsbristen på Engelska parken i dagens debattartikel.
Foto: David Naylor

Debatt: "Studenter har rätt att befinna sig på campus"


"Vi uppmanar universitetet att respektera oss nog för att ge alla humanistiska studenter en yta för kunskapsinlärning [och] matintag", skriver Humanistiska sektionens kårföreningar angående platsbristen på Engelska parken.

Det här är en debattartikel. Alla åsikter är debattörernas egna. 

Kära studenter på Engelska Parken, 

Ni kanske har märkt att Matikum under en period i höstas inte serverade lunch. Detta beror på att de protesterade mot att studenter sitter i restaurangen under lunchen, 11:30 till 13:00, utan att köpa någon lunch.

De har nu återgått till sin vanliga lunchförsäljning, med en ändring: om man befinner sig i Matikum under lunchen utan att ha köpt lunch kommer det komma någon från universitetet och be er att lämna lokalen.

Några scenarion där folk kan komma att bli ombedda att lämna lokalen (mellan klockan 11:30 och 13:00):
1. En grupp på fyra personer äter lunch i Matikum, varav tre har köpt lunch där och en har med sig matlåda. Personen med matlåda kommer att bli ombedd att lämna lokalen.

2. En grupp på fyra personer äter lunch i Matikum, varav en har köpt lunch där och tre har med sig matlåda. Personerna med matlåda kommer att bli ombedda att lämna lokalen.

3. Ett par äter lunch i Matikum, varav en har köpt lunch där och en har med sig matlåda. Personen med matlåda kommer att bli ombedd att lämna lokalen.

4. Du köper en bulle och kaffe och vill avnjuta fikat på plats. Du kommer att bli ombedd att lämna lokalen.

Strejken har påverkat lärarlaget mest, eftersom det är de som framförallt äter på Matikum och nu måste ta med matlåda. Egentligen har strejken ingen betydande påverkan studenter; den vanligaste reaktionen den har fått är “Okej, och?”.

Att be studenter som äter sin matlåda i lokalen att lämna menar Matikum ska öka försäljning av lunch. Vi ser ett annat problem. Kalla det en generationsfråga, men många (studenter) som förtär på Matikum är veganer. Så när restaurangen inte har ett veganskt alternativ är det få studenter som kan motivera att lägga sitt CSN på en lunch för 115 kronor. Vi har redan nu sett tendenser till en tillbakastrejk från studenterna. Många väljer bort lunch liksom kaffe. 

Visst, Matikum är en restaurang, men den är också en restaurang på ett campus. Det är orimligt att inte vilja ha studenter på ett etablissemang som framförallt har studenter.

Oavsett lunchlåda eller utgift på restaurangens mat med take-away alternativet måste vi studenter ha fler alternativ att studera och äta vår lunch. Om universitetet inte vill stå för byggnationen av ytterligare studieplatser har vi två rimliga förslag för att lösa problemet med studieytor. Delvis bör universitetet ha tydliga hänvisningar till de redan befintliga studieplatserna och här talar vi främst för våra nya studenter, våra reccar, som ska försöka hitta sin plats i djungeln vi kallar Engelska parken. Det andra är att öppna lärosalarna för studenter där man både kan äta och plugga (så som det är på andra campus i Uppsala). De absolut flesta klassrummen har handfat, och universitetet har råd att erbjuda disktrasor och desinfektionsmedel. Många studenter bor i korridor eller med rumskompisar och förstår konceptet “lämna rummet som du vill öppna det”. Dessa rum kan vara öppna under allmänna öppna timmar (kl 08.00-16:00).
 
Som vi sagt tidigare; detta är något som drabbar Engelska Parkens studenter sedan en lång tid tillbaka. Studenter har rätt att befinna sig på sitt campus, alla dagar och de flesta timmarna på dygnet. Studenter har rätt att få äta på sitt campus, och kunna plugga på sitt campus. Vi uppmanar universitetet att respektera oss nog för att ge alla humanistiska studenter en yta för kunskapsinlärning, matintag och mikrovågsugnar, så vi kommer att ge tillbaka samma respekt och inte sitta i Matikum under lunchtid. 

Signerat av Humanistiska Sektionens kårföreningar;
Historikerstudenterna Uppsala
HUMUUS
KULÖR
USS


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.