Annons
Stora torget
"Uppsalastudenter kan spara över 1000 kronor per månad", skriver Miljöpartiet i dagens debattare om förslaget kring ett Sverigekort.
Foto: Pixabay

MP: "Uppsalastudenter kan spara över 1000 kronor per månad med Sverigekortet"


Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.

Det här är en debattartikel. Alla åsikter är skribenternas egna.

Det har blivit på tok för dyrt att resa kollektivt idag. Det vill vi i Miljöpartiet ändra på. Idén är enkel: ett Sverigekort som gäller för all kollektivtrafik i hela landet, regional som lokal. Ordinarie pris 499 kronor, 249 för unga, studenter och pensionärer.

Under de senaste 20 åren har kostnaden för att åka kollektivt ökat dubbelt så mycket som bensinpriset. Busskortet har blivit en klassfråga i dagens Sverige. Dessutom skiljer det nästan 2300 kronor mellan det billigaste och dyraste månadskortet.

Miljöpartiet vill att alla svenskar ska ha tillgång till bra, billig kollektivtrafik oavsett var man bor. Det handlar om efterfrågan och pengar. Om Miljöpartiets Sverigekort införs kommer fler svenskar vilja och ha råd att åka kollektivt och efterfrågan ökar. Samtidigt behöver staten gå in och stötta landets regioner för att skapa en långsiktigt hållbar finansiering. På så vis kan vi öka det hållbara resandet och ta oss närmare vårt gemensamma mål om ett fossilfritt samhälle till år 2045.

Det är djupt orättvist av Tidöpartierna att subventionera bensin och diesel samtidigt som man låter priserna på kollektivtrafik skjuta i höjden. Det går att stötta hushållen utan att öka utsläppen. Fossila subventioner gynnar stora oljeproducenter som Saudiarabien och medverkar till finansiering av Putins krig mot Ukraina. Miljöpartiet investerar hellre pengarna i billig kollektivtrafik. För studenter gör grön politik extra stor skillnad: många behöver pendla mellan Uppsala, Gävle och Stockholm för sina studier. Då svider månadskortet på nästan 1300 kronor.

Med vår politik skulle varje student spara över 1000 kronor per månad. Det motsvarar en rejäl bit av hyran (eller 10 hämtpizzor). När fler dessutom väljer kollektivtrafiken framför bilen blir resultatet mer pengar i plånboken och mindre koldioxid i atmosfären. Det är grön politik i praktiken.


I Tyskland infördes ett Tysklandskort på prov under sommarmånaderna 2022. Resultatet? 10 procent färre bilar på vägarna och två miljoner ton minskade utsläpp. Efter succén har Tyskland beslutat att behålla reformen, den var för populär för att plocka bort. Frankrike är nu på väg att följa Tysklands exempel.

Politiker talar ofta om att det ska vara lätt att göra rätt. Till skillnad från andra partier går Miljöpartiet från ord till handling. Ett Sverigekort för alla – i hela Sverige.

Daniel Helldén, språkrör (MP)
Linus Lakso, trafikpolitisk talesperson (MP)
Nadja Vinberg, språkrör Gröna studenter
Markus Barnevik Olsson, klimat- och trafikpolitisk talesperson Gröna studenter

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.
2024-04-05 11:19
Högerpartiet skriver till Ergo om målen med årets kandidatur, bevarandet av Odinslund och att vara det enda…
2024-04-05 10:04
S-studenters förstanamn Holger Patriksson i samtal med Ergo om tillgänglighet och jämlikhet på campus, Uppsala…