Annons
Annons
Bild film om fusk
Förra månaden släppte institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik en film om plagiat. Här ses kursens lärare (Mikael Norrby) föreläsa om varför man inte ska kopiera text från andra.
Foto: Skärmdump

Humoristisk kurs om plagiat missar målet


Fusk och plagiat - vad du som student måste känna till
Regi: Lars Ericsson, Mojgan Seraji
Uppsala universitet/Youtube
EE

Studenter som aldrig har funderat på att fuska ljuger. Alla har vi väl gjort små försök någon gång under vår skoltid. Jag är väl inte den första som kan erkänna att jag slarvat med källförteckning, kikat på en lapp, skrivit formler och termer på handleden någon gång under min utbildning.

Jag kommer inte vara ensam om det, för visst har alla funderat på hur lätt det skulle vara att sticka in en fusklapp under tröjan innan salstentan? Suttit och skrivit hemtentor ihop och jämfört?

Fuskande finns överallt, av miljoner anledningar. Allt som går att tävla i, går att fuska i. Akademiska studier har aldrig varit ett undantag, här skarvas det både för att komma in men också för att hålla flötet uppe. Ergo rapporterade i januari om en stor fuskhärva på tekniska-naturvetenskapliga fakulteten, och SVT skrev i juli 2020 att fallet misstänkta fuskare vid UU ökat från 91 till 200 under året. “Distansstudier” säger talespersonen för Uppsala universitet vara orsaken.

Universitetet har tagit till flera grepp för att motverka att studenter tar till otillåtna metoder. Urkund är den vi känner till allra bäst, mest för de automatiserade mejlen som trillar in på Outlook varje gång du skickar in något. Nu testar UU fler medel – humor.

Filmen “Fusk och plagiat - vad du som student måste känna till är universitetets nya ansats att göra fler studenter uppmärksammade på plagiat. Den är framtagen av institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik. Videon inleds med en jingel och vi blir satta i en föreläsningssal där vår “lärare”, tillika universitetets guide, Mikael Norrby går igenom kursen. Med en klassisk katederundervisnings-setup går Norrby igenom olika typer av plagiering med ett tänkt underhållande bildspel i bakgrunden.

"Jag vet inte vems mungipor skaparna försöker få rycka, men för min del brukar de inte sticka iväg för att någon får ett utbrott på en död dator."

Exemplena är skrattretande, till exempel när en Robert försöker ta credd för Ja visst gör det ont av Boye. Skiftningarna mellan Norrbys seriösa genomgång och en presentation full med gubbskämt gör att jag tappar fokus på informationen och behöver se om filmen flertal gånger för att hänga med. Jag vet inte vems mungipor skaparna försöker få rycka, men för min del brukar de inte sticka iväg för att någon får ett utbrott på en död dator. Även för mig finns det en gräns för hur många stockphotos jag orkar ha på min näthinna.


Annons

Annons

Så, vad har vi lärt oss av denna kurs? Eftersom det kan vara svårt att fånga upp allt mellan skojfriska diabilder som flimrar förbi har jag sammanfattat det viktigaste av informationen till er:

1. ALL plagiering är förbjuden vid UU.
2. Plagiering är att ta andras material och presentera som sitt eget.
3. Plagiat kan ske både medveten och omedvetet, båda är dåligt.
4. Man ska inte plagiera pga brott plus för att man bryter mot den “akademisk gemenskapen.”
5. Alla lärare och studierektorer är gamla gubbar (3:29).

Jag undrar hur många hp jag samlat under denna snabba videokurs, kanske 3? Trots att jag stör mig på sammansättningen och försök till humoristiska inslag är det ändå några små saker som fastnar. Frågan är dock huruvida detta kommer få färre studenter att kopiera argument från microbloggar, googla termer på Wikipedia, eller sitta i grupp och skriva sina tentor? Antagligen inte. Jag gissar att det är lika många som kommer ta råden på allvar som det är lyssnare i Norrbys föreläsningssal.

Om humor skulle vara det retoriska medlet för att övertyga oss, faller universitetets försök platt. Jag varken skrattade eller lärde mig något nytt under solen. Sammantaget ger jag lågt betyg på lustighetskalan, 1 av 5, men 3 på effort, så vi kan kompromissa med betyget 2 av 5.

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen