Annons
Panelen utser Västgöta nation till vinnare i lunchkampen – med ett vinnande enkelt koncept som utförs väl med tydliga smaker. Dessutom: mycket allergivänligt och bra pris.

Ergo testar: nationsluncher


Med dagligen varierade menyer och tillfredsställande alternativ för såväl karnivorer som vegetarianer finns det mycket att välja på hos de nationer som serverar lunch. Som de flexitarianer vi är blir valen oändliga och ingen måltid blir den andra lik. För en bråkdel av vad man får ge för en utelunch på restaurang – eller humlan på ekonomikum – kan man i många fall äta lika bra på nation. Det enda vi kanske efterfrågar ytterligare är större ekotänk.

Norrlands
Vi testar: Ärtsoppa med bacon och pannkakor med sylt och grädde, samt couscoussallad med tsatsiki.
Tillbehör: Grönsallad, knäckebröd med mjölkfritt margarin eller smör samt kaffe eller te.

På Norrlands blandas studenter som umgås över en fika, äter lunchlådor och studerar i grupp i de olika rum som öppnas under dagtid. En mycket bra studieplats noterar vi, även när lunchen drar igång och Majs café serverar ett dragplåster som ärtsoppa och pannkakor för torsdagens lunchgäster.
Den hemgjorda ärtsoppan har en örtig smak av timjan och trevlig sälta från baconet. Baconet i sig är däremot ingen höjdare med stora mjuka bitar flytandes i soppan. Pannkakorna är inte gjorda på plats och påminner om skolpannkakorna i långpanna men smakar bra ändå – one does not simply say no to pancakes. nbsp;
På veckomatsedeln står att lunchen alltid serveras med grönsallad och knäckebröd men ingen grönsallad syns till. Det vegetariska alternativet ser definitivt inte lika spännande ut och känns mer som ett tillbehör än en hel lunchrätt.

Norrlands visar upp en trevlig lunchatmosfär där likheterna med nationens 04-släpp är minimala. Att man dessutom kan sitta kvar och fika i timmar är ett stort plus.

Pris: 40 kronor för medlemmar och 50 kronor för övriga
Öppettider: 11.30 – 13.30 för lunch men Majs café är öppet 8-17 måndag till torsdag och 8-14 på fredagar
***

Värmlands

Vi testar: Köttbullar med potatismos, rårörda lingon, brunsås och pressgurka, samt nbsp; majsbiffar med couscoussallad och gräddfilssås.
Tillbehör: Nationsbakat bröd, grönsallad med tomat och gurka samt skurna morötter. Kaffe och te ingår.

Strax efter klockan ett är lunchsalen på Värmlands nation lugn som i en bättre studiemiljö. Vi tänker att en klassiker som köttbullar säkert lockar många och vi förväntar oss lite köande men istället möts vi av många lediga platser, brist på kö och med James Bond-soundtrack i bakgrunden. Något utplockat vid salladsbuffén och slut på laktosfri mjölk till kaffet men lunchtallrikarna är fyllda. Köttbullarna smakar inte hemgjorda men både sås och potatismos är lagade från grunden vilket killen i kassan också bekräftar. Stort plus för rårörda lingon till men lite minus för en skarp smak av ättika i pressgurkan.

Det vegetariska alternativet känns fräscht med ruccola och rödlök i couscousen och en smakrik gräddfilssås men majsbiffen är tyvärr ganska hård och kompakt vilket tynger ner det hela. Överlag en bra lunch med goda smaker och kul med helt olika alternativ att välja på. Vi blir båda mätta och nöjd. Nationen serverar även en vegansk soppa som denna dag baseras på rostad paprika.

Pris: Värmlänningar: 50 kronor, nationskort: 60 kronor, ej nationsmedlemmar: 70 kronor
Öppettider: 12-14
Tips Är man stor i maten kostar en värd påfyllning endast 10 kronor.
***

Stockholms
Vi testar: Kyckling med mexsås och ris samt nbsp; fiskgratäng med ostsås, broccoli och kokt potatis eller salladsbuffé.
Tillbehör: Nationsbakat bröd, kaffe/te och pepparkakor.

Det är en stor kontrast till torsdagarnas packade dansgolv när vi kommer upp för trapporna på Stockholms nation under lunchtid och istället möts vi av dämpad belysning, tända ljus och lågmält prat. Lunchgästerna är utspridda i olika rum och trots lunchtidens rush hour finns det fortfarande en hel del lediga bord. Det serveras två rätter, en med fisk och en med kött. För vegetarianen finns en stor fräsch salladsbuffé med de vanligaste tillbehören. Till detta går även att välja kyckling, kräftstjärtar, tonfisk, keso eller fetaost för 5 kronor styck.
Såsen, med mild smak av grönmögelost, lyfter dagens fiskgratäng. Broccolin ger även den extra liv till standardtillbehören bestående av isbergssallad, tomat och gurka. Kycklingen är, till skillnad från fisken, saftig och passar väl med den varma tomatsalsan som hade en rökig bbq-smak. Till rätterna, samt salladen, ingår mjukt nybakat bröd. Efter maten serveras kaffe och te (om än något dåligt utbud med endast English Breakfast). Som pricken över i:et kan sötsuget stillas med pepparkakor till kaffet.

Stort plus till Stockens miljötänk då de säljer lunchrätterna som matlådor för 30 kronor.

Pris: 50 kronor, 45 kronor för sallad för nationsmedlemmar tillika icke-nationsmedlemmar.
Öppettider: 11.30-13.15
***

V-Dala

Vi testar: Örtakyckling med jasminris samt nbsp; spenat- och kikärtsgryta.
Tillbehör: Bulgursallad med tomat, grönsallad, hembakt focaccia samt kaffe/te. Inga laktosfria alternativ syns till.

På menyn står örtakyckling med jasminris samt en vegansk spenat- och kikärtsgryta med jasminris som serveras längst upp i nationshuset. Vid tolvslaget är det knappt någon kö och gott om sittplatser. När maten kommer till bordet är det som att förflyttas tillbaka till skolluncherna på gymnasiet. Maten ger ett lätt tråkigt intryck när den serveras lite kall och kycklingen är tyvärr torr med ojämnt kokt ris. Den veganska grytan lämnar en del övrigt att önska konsistensmässigt trots sin goda smak och precis som på skolluncherna är det bröd och sallad som räddar upp. Tillbehören är lyckligtvis betydligt roligare med nationsbakad nbsp; foccacia och en bulgursallad med rödlök och tomat. Mätt blir man och vi går inte därifrån missnöjda men inte heller lyriska över matupplevelsen. Vi hoppas att vi endast åkte på lite otur och kommer säkerligen ändå göra återbesök eftersom V-Dala oftast har lockande alternativ på menyn

Pris: 45 kronor för medlemmar, 55 kronor för övriga nationsmedlemmar, 65 kronor för icke-nationsmedlemmar.
Öppettider: 11-14
***

Västgöta

Vi testar: Grön ärtsoppa
Tillbehör: Kål- och äppelsallad, nationsbakad foccacia och kaffe/te.

På Västgöta nation är kön befintlig men snabbgående och doften av timjan når oss så fort vi kommer in. Dagens soppa är en grön ärtsoppa med örtig smak som även går att få mjölkfri vilket passar såväl veganer som mjölkallergiker. Något enkelt vid första anblick men soppan är smakrik och likaså det egengjorda brödet toppat med salt och timjan. Även kålsalladen är över förväntan med en fräsch smak av äpple. Kul att göra något lite annorlunda från den vanliga isbergssalladen med tomat och gurka som salladsstandard och vi lämnar tallrikarna helt tomma. Vi blir båda mätta och belåtna utan en tung kolhydratskoma efteråt. Vi anar ett snart återbesök eller rent av ett nytt standardhak för lunch tack vare bra priser och vågade smaker.

Pris: 35 kronor för medlemmar och 40 kronor för övriga.
Öppettider: 12-14

Text amp; foto: Amanda Pettersson och Emilia Swiecicka


Annons

Annons

Tips Även om de andra nationerna inte serverar en dagens finns till exempel torsdagslunch – ärtsoppa och pannkakor – på Snerikes och på Uplands. Östgöta nation bedriver cafeverksamhet på vardagarna med mackor, fika och enklare rätter på menyn.

Läs mer

2024-04-25 10:57
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…