Annons
Annons
Mobiler
Hur tänker man när man tecknar ett mobilabonnemang? Konsument Uppsala svarar i veckans Konsumentkollen.
Foto: Unsplash

Konsumentkollen: "Vad ska jag tänka på när jag tecknar abonnemang?"


KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan som Konsument Uppsala besvarar den här veckan.

Fråga: Min telefon har krånglat allt för länge, jag behöver ha en ny. Jag har även fått information från min operatör att de kommer att höja priset på mitt abonnemang. Jag är inte intresserad av att betala det nya priset, det blir för dyrt för mig. Jag känner att det är mycket att ta ställning till. Vad är viktigt att tänka på?

Svar: När det gäller abonnemang behöver du först ta ställning till vad det får kosta. Fundera över hur mycket pengar du kan lägga på detta. Idag finns det många företag som erbjuder abonnemang till relativt låga priser. Men du kan också undersöka om du kan få studentrabatt. Det som kan skilja de större företagen från de mindre är ofta kundtjänsten. De större telekombolagen erbjuder generellt en kundservice som du, förutom chatt och mejl, även kan kontakta via telefon. Det är inte säkert att de företaget som erbjuder de billigaste abonnemangen har en kundtjänst du kan ringa till. Fundera på om det är viktigt för dig att kunna nå företagets kundtjänst via telefon eller om du tycker att det räcker att kunna chatta eller mejla med dem. Kan du nöja dig med en mindre surfpott kan du komma ner i pris. Du behöver även ta ställning till om du vill ha en bindningstid. Det finns företag som kan erbjuda ett lägre pris mot att du binder avtalet hos dem, det kan ofta röra sig om 12 eller 24 månader. Har avtalet en bindningstid är du skyldig att betala under hela perioden. Då du är i behov av en ny telefon finns det några saker till som du behöver fundera på. Även när det gäller telefonen behöver du ta ställning till vad den får kosta. Många företag erbjuder idag telefoner på avbetalning. Innan du tar en telefon på avbetalning så kontrollera vad den faktiskt kommer att kosta i slutändan. Det är inte ovanligt att du måste betala av telefonen i 24 eller 36 månader. Som alltid när det gäller avtal som sträcker sig flera år framåt behöver du fundera på om du kommer kunna betala hela avtalsperioden. Det finns idag företag som säljer begagnade mobiltelefoner. Om du kan tänka dig att avstå den senaste modellen så kan det finnas en hel del pengar att spara om du köper en begagnad. 

Det är mycket att tänka på när det är dags att köpa ny telefon och ingå nytt avtal om mobilabonnemang. Börja därför med att fundera på hur mycket pengar du vill och kan lägga på telefon och abonnemang. Ta därefter ställning till andra faktorer så som företagets kundtjänst, surfmängd och bindningstid.
 


Annons

Annons

Konsument Uppsala 

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag-tisdag klockan13-16 och onsdag-torsdag 9-12.

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…