Annons
Fieroz, Blåsenhus bäst i test Här syns panerad kolja med örthollandaise, sparris och kokt potatis. Till och med potatisen smakar hemlagad .
Foto: Ergoredaktionen

Så smakar maten på campus


Glömt matlådan hemma? Ergo har tuggat sig igenom mer eller mindre smakliga luncher för att kunna guida er till de bästa och sämsta restaurangerna på campus.


Bikupan (Högskolerestauranger AB), Biomedicinskt centrum

Dagens lunch: 89 kronor

Vad får man? Dagens kött, fisk eller vegetariska, dryck, bröd, salladsbuffé och kaffe/te.

Kött: Fläskschnitzel med rödvinssås, gröna ärtor, kaprissmör och rostad kulpotatis är en klassisk komposition, särskilt kaprissmöret uppskattas. Köttet smakar dessvärre, som mycket griskött ofta gör, väldigt mycket bondgård. Potatisarna är roligare i teorin än praktiken.
Fisk: Bouillabaissen med saffransaioli är en helt okej variant av den franska klassikern. Plus för de rikliga mängderna fisk och grönsaker. Majonnäsen rundar av den tomatbaserade smaken och bidrar med fyllighet.
Vegetariskt: Riktig pubkänsla på ”pulled vegme burger”. Vegmefyllningen är god, men hade gärna haft lite grönsaker eller andra tillbehör innanför brödet, som för övrigt var väl torrt. nbsp;
Salladsbuffé: Ganska generös men lite dåligt kryddad. Vispat smör finns till brödet, vilket uppskattas.

Miljö: Stort Finns många små “burspråk” (googla) med enskilda bord och ljudisolering på väggarna, så man kan sitta ganska avskilt i mindre sällskap och höra varandra utan att behöva överrösta hela BMC.
Var den restaurang vi hängde kvar längst på mycket tack vare miljön.

Plus: Trevlig miljö och personal Ganska gott kaffe.

Minus: Oinspirerande sallad, om än bättre kryddad än på systerrestaurangen Humlan.

Mat: 7
Helhetsintryck: 7
Total: 14

Kaffebaren (Högskolerestauranger AB), Ångströmslaboratoriet

Dagens lunch: 89 kronor

Vad får man?
Dagens kött eller vegetariska (fiskrätt saknas, men oklart om det bara är för dagen eller om det är så varje dag), dryck, bröd, salladsbuffé och kaffe/te.

Kött: Skånsk kalops med inlagda rödbetor och kokt potatis. Helt okej as far as kalops goes, men den är lite dåligt kryddad. Köttet är mört. Plus för mycket och färsk persilja på toppen.
Vegetariskt: Surdegspizza med sojafärs och champinjoner samt coleslaw. Generös portion med bra smakkombination. Pizzadegen är god, långt från den så kallade “pan pizza” man fick i skolmatsbespisningen.
Salladsbuffé: Även om komponenterna är typ desamma som på de andra HÖRS-restaurangerna (Humlan och Bikupan) så känns den här sämre. Kryddningen är ganska dålig och bönorna i bönsalladen är hårda. Rå kinakål är mat för vandrande pinnar – inte människor.

Miljö: Vi sätter oss en trappa upp – väggar och tak är enbart fönster vilket ger ett behagligt ljus. Ljudet ligger på en lagom nivå.

Plus: Den vegetariska rätten är för dagen godare än köttalternativet vilket lockar fler till att välja klimatsmart.

Minus: Problem med sur personalvid kassan nbsp; vilket drar ner helhetsintrycket. nbsp; Vem äter Becel?

Mat: 6
Helhetsintryck: 6
Total: 12

Mickes kök, Evolutionsbiologiskt centrum

Dagens lunch: 80 kronor

Vad får man? Dagens kött, fisk (inte varje dag, ibland kyckling eller annat kött) eller vegetariska, dryck, bröd och salladsbuffé

Kött: Nötfärsbiff à la Lindström med rödbetor, kaprissky, stekt ägg och stekt potatis… enligt menyn, men på tallriken finns inte tillstymmelse till stekt ägg :( Biffen är okej, men lite tråkig. Den stekta potatisen liknar och smakar som blötlagda pommes pinnes – väldigt oklart vad intentionerna var.
Vegetariskt: Det dröjer och den som väntar på något gott… eller inte. De färdigköpta grönsaksbiffarna smakar som en extremt dålig budgetvariant av McGarden på 90-talet. Potatisböset* som serveras till saknar salt och varför är salsan (mischmasch av tomatkross, paprika och lök) kall?
Salladsbuffé: Deppig – innehåller främst vanlig isbergssallad, tomat och gurka samt tinad ärt-, majs- och paprikablandning av det slag man fick i skolan. nbsp; Ingen kryddning alls och dressingutbudet är undermåligt. Bra bröd dock.

Miljö:
Bra ljudnivå, kanske huvudsakligen tack vare att det är så få lunchgäster. Det är en lokal som man inte har något emot att dröja sig kvar i en stund efter att man ätit upp.

Plus: Det är en fin lokal de har om man endast kollar åt ena hållet – utsikten mot paleontologen är nice.

Minus: Serveringspersonalen beter sig som om matgäster är det värsta som hänt dem. Som tur är för dem är restaurangen långt ifrån fullsatt. Kaffet kostar extra.

Mat: 4
Helhetsintryck: 4
Totalt: 8

SÄMST I TEST :(

Matikum, Engelska parken


Dagens lunch:
nbsp; 79 kronor

Vad får man?
En av dagens rätter (kött, fisk, veg) eller veckans soppa eller veganska rätt, vatten och salladsbuffé.

Kött: Fläskkarré och chorizo med sötpotatissallad, chimichurri och jalapenocoleslaw. Experimentell rätt för att vara en campusrestaurang Hettan från korven, coleslawen och chimichurrin gör att maten särskiljer sig från standardcafeteriakrubbet.
Vegetariskt: En ostfylld aubergine med parmesantäcke, smakrik tomatsås och ris med grönsaker. Auberginen är huvudattraktionen och gör att det känns som en lunchrätt värdig epitetet “rätt”. Tyvärr saknas salt.
Veganskt: Alternativet (bra att det finns ) för dagen är pasta arrabiata (på samma tomatsås som i ovanstående vegetariska rätt) med kronärtskocka. Inget fel på smaken men både portionen och uppfinningsrikedomen kunde varit större.

Salladsbuffé: Ser roligare ut än vad den är. Kul med linser och olika gryn, men i detta fall är de smaksatta med vatten. Här finns också majonnäsvarianter som borde ha kryddats bättre. nbsp;

Miljö: Förvånansvärt avkopplande för att likna en skolmatsal, helt okej ljudnivå i rusningstid. Rent och snyggt. Lite fler gröna växter hade varit trevligt.

Plus: Många valmöjligheter. Vid sidan av Dagens kött, fisk, vegetariska, veganska samt soppa säljs även sallader och egengjorda smörgåsar för runt 25 kronor.

Minus: Lite snålt att behöva betala extra för kaffe, bröd och dryck när man beställer dagens.

Mat: 7
Helhetsintryck: 7
Totalt: 14

Humlan (Högskolerestauranger AB), Ekonomikum

Dagens lunch: 89 kronor, 72 kronor med studentrabatt

Vad får man? Dagens kött, fisk eller vegetariska, dryck, bröd, salladsbuffé och kaffe/te.

Fisk: Panerad fisk med remouladsås och kokt potatis. Här snackar vi skolmatsalasklassiker Men paneringen är bra mycket krispigare än 90-talsversionen testpanelen minns. Potatisen skulle dock, om tidsmaskiner fanns, kunna vara direktimporterad från Norregårdsskolan i Växjö 2001. Den har en seg hinna och luktar sunk när man bryter denna.
Vegetariskt: Broccoliburgare med bönsallad och ruccolakräm är fint upplagd och klyftpotatisarna har bra sälta. Biffen är dessvärre en brun historia med smaker som inte kan spåras till broccoli, utan snarare till Daloons vegetariska vårrullar. nbsp; En av vegetarianerna tycker dock att Daloons-touchen snarast höjer betyget.
Salladsbuffé: Känns fräsch. Olika sorters dressing finns i hygieniska flaskor (så man slipper de gamla broccolibitar och sjukdomsbakterier som annars ofta hamnar i dressingskålarna). Avokadokräm finns som extra sås eller pålägg – lyxigt

Miljö: Ganska liten matsal för att vara ett så stort campus, men kommer man i tid är det inga problem att få plats. Bra akustik och sköna soffor med höga ryggar som blir som en vägg mellan ditt sällskap och omvärlden.

Plus: Jämte skylten med dagens lunchmeny finns en pedagogisk tabell över allergiframkallande födoämnen

Minus: Lite för mycket skolmatsal över maten. Smaklös sallad.

Mat: 6
Helhetsintryck: 6
Total: 12

Feiroz, Blåsenhus

Dagens lunch: 80 kronor

Vad får man? Dagens kött, fisk eller vegetariska, måltidsdryck, bröd, salladsbuffé.

Kött: Renskavsgryta med mos och rårörda lingon. Gott, men man känner inte riktigt viltsmaken i köttet. Grytan i övrigt är bra kryddad och tillagad. Moset är perfekt och att man får riktiga rårörda lingon istället för någon Bobs light-sylt gör väldigt mycket för helhetsintrycket.
Fisk: Det är en redig bit panerad kolja på tallriken och det är nice eftersom de lyckats få till både panering och smak. Örthollandaisen är god och potatisen är något av en smaksensation jämfört med de andra restaurangernas dito.
Vegetariskt: Kokospanerade auberginer med stark majonnässås med potatis i ugn är ett bra djurfritt alternativ till en klassisk fiskrätt. Vällagat och välkryddat, inte snålt tilltaget så man blir inte hungrig igen klockan tre.
Salladsbuffé: Superlyxig Bra råvaror och kryddning. Örtolja och liknande är “i” salladen snarare än “på” som det varit på många andra ställen, vilket ger den fylligare smak. Det finns många såser och tillbehör att välja mellan.

Miljö: Fräscha lokaler, men lite väl kalt/sterilt. De skulle vinna på att ha lite tavlor eller punktbelysning på väggarna.

Plus: Väldigt fräsch och smakmässigt genomtänkt mat med bra råvaror. Stora portioner

Minus: Glasen är väldigt små och dryckeskranarna är placerade mitt i matkön. Så när man behöver påfyllning måste man tränga sig fram. Kaffe ingår inte.

Mat: 8
Helhetsintryck: 7
Total: 15

BÄST I TEST


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…