Annons
Cyklister på pengar
Har man en äldre cykel som inte kostat så mycket och som har ett lågt värde räcker det troligtvis med hemförsäkringen.
Foto: Lina Svensk

Konsumentkollen: behövs cykelförsäkring?


I Uppsala kan man inte vara nog försiktig när det kommer till att försäkra sig mot cykelstölder, men behöver man verkligen teckna en särskild försäkring när man införskaffat en ny hoj? Konsument Uppsala svarar.

Fråga: Jag har precis köpt en ny cykel. Säljaren tyckte att jag skulle teckna en cykelförsäkring som skulle gälla om min cykel blev stulen. Jag avstod eftersom jag har hemförsäkring. För visst täcker hemförsäkringen cykelstöld?

Svar: Ja, hemförsäkringen täcker cykelstöld. Ersättningen är baserad på cykelns aktuella värde vid tidpunkten för skadan. Försäkringsbolagen gör avdrag för ålder och slitage. Du behöver alltid betala en självrisk. Vissa försäkringsbolag tar ut en självrisk på 20-25 procent av cykelns värde medan andra försäkringsbolag har ett standardbelopp. Ofta har försäkringsbolagen som krav att cykeln har varit låst vid stölden. Alla försäkringar har ett maxbelopp för hur mycket du kan få när cykeln blivit stulen. Detta varierar mellan olika försäkringsbolag men beloppen brukar ligga på från 10 000 kr, vilket räcker för de allra flesta. Har man en dyrare cykel och vill ha ett högre maxbelopp kan man kontakta sitt försäkringsbolag och kontrollera vad maxbeloppet är vid cykelstöld och om man kan höja det genom en tilläggsförsäkring.


Annons

Annons

Det går att teckna särskilda cykelförsäkringar. Här kan man fundera på om man verkligen är i behov av en ytterligare försäkring. Har man en äldre cykel som inte kostat så mycket och som har ett lågt värde räcker det troligtvis med hemförsäkringen. Om man har en dyrare cykel kan man kontrollera med hemförsäkringen om kan man utöka skyddet, i många fall är det billigare än att teckna en separat försäkring.

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller besök dem mån-tors i stadsbiblioteket mellan kl 9-12.

Nytt på flygfronten

Stärkt konsumentskydd från 1 maj

Avbokningar i coronatider

Mer ekonomiskt med maskindisk?

Ok med prishöjning på abonnemang?

Flyttkoll

Nu är det klippt!

Fick betala kompisens p-bot

Reklamation inte detsamma som garanti

Inget öppet köp på gratiströja

Måste man betala för oanvänt gymkort?

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…