Annons
Ergo guidar dig genom nationens inskrivningar
Ergo guidar dig genom nationens inskrivningar
Foto: Therese Jansson

Vilken nation ska du gå med i? Ergo guidar dig genom inskrivningen


För många börjar studentlivet i Uppsala med ett medlemskap i en eller flera av Uppsalas studentnationer. Ergo besöker inskrivningen hos varenda en och ställer frågan som alla nyblivna studenter vill ha svar på - varför ska jag gå med i just er nation?

För många studenter utgör nationerna en väldigt viktig del av studietiden. Det finns 13 nationer i Uppsala som alla är kopplade till olika regioner i Sverige. Deras studiesociala verksamhet innefattar en bred mängd av olika aktiviteter och arrangemang som på olika sätt främjar studenternas sociala liv. Nationer gör allt ifrån att organisera evenemang, klubbar och kulturella aktiviteter till att erbjuda bostäder, jobb och ett aktivt föreningsliv. För att gå med i en nation och därmed få sitt eget nationskort kan man antingen besöka nationerna för att registrera sig på plats, eller göra det online. När du fått ditt nationskort har du tillgång till alla nationer, oavsett vilken av dem du har blivit medlem i.

Det finns många likheter mellan nationerna och vad de gör. På så gott som varje nation kan nya studenter hitta någon form av restaurangverksamhet med matservering, pub och café. Dessutom förvaltar alla nationer stipendier och studentbostäder för sina medlemmar. Samtidigt har varje nation sin egen identitet, och alla nationer skiljer sig åt i vad för slags verksamhet man valt att fokusera på.

Om du nu är en av Uppsalas nya studenter och inte har tid att springa mellan varje nation för att fråga ut dem om varför du ska gå med i just deras nation så har du kommit rätt - Ergo har nämligen redan gjort det jobbet åt dig.

Stockholms nation (Stocken)

Stockholms nation grundades 1649 och huserar en mängd olika verksamheter, bland annat frukost, lunch och fikaservering i lokalerna på Drottninggatan 11. Utöver det har nationen många olika föreningar för den som gillar sport, sång, och dans. I mars varje år arrangerar också Stockholms nations spexgrupp det lämpligt namngivna marsspexet.

- Stockholms nation är den absolut bästa och roligaste nationen i hela Uppsala. Vi anordnar saker nästan varje dag, säger Johannes Tagesson, landsmannaförman på nationen.

Nationen är också känd för sin populära torsdagsklubb (som har smygöppning redan nu på torsdag, den 25:e augusti).

- Det som är speciellt med Stocken är att vi har de absolut bästa festerna. Vi har Valborg, baler, gasquer, fester, och framförallt torsdagsklubben, vilket är Uppsalas nationers bästa klubb. Förutom de medlemsförmåner som alla andra nationer har - såsom köpoäng till bostäder - har man också gratis inträde på varje klubb. Så man sparar ju in de där 325 kr ganska snabbt - iallafall om man är ute lika ofta som jag.

Alice Alexandersson och Johannes Tagesson välkomnar nya studenter på Stockholms nation.

Uplands nation

På S:t Larsgatan 11 hittar vi Uplands nation, en av Uppsalas mellanstora nationer som är känd för sin grönskande trädgård och sitt populära valborgsfirande, Poplands. På Uplands kan man ta en värmande kopp kaffe i Majs café eller en svalkande öl i Svantes pub. Nationen är hem till många kulturföreningar, såsom kultur- och biblioteksnämnden, men också en egen kör och blåsorkester.

- Vi är kända för att vara den öppna och välkomnande nationen. Vi lär oss väldigt mycket av varandra och det finns någonting för alla här, berättar John Sjögersten Turner, förste kurator på Uplands nation.  

Han berättar också att många internationella studenter söker sig till Uplands, och att nationen har en bra mix av människor från många olika bakgrunder.

- Det är en sådan blandning av olika studenter. På de andra nationerna så brukar det vara lite mer nischat med vilken sorts student man har men här är det så himla blandat. Man träffar folk som man aldrig träffat innan.

John Sjögersten Turner, förste kurator på Uplands nation.

Gästrike-Hälsinge nation (GH)

Gästrike-Hälsinge nation är också en av Uppsalas mellanstora nationer, och firar i år sitt 375-års jubileum. I lokalerna på Trädgårdsgatan 9 hittar man restaurang-, café- och pubverksamhet, men också hemvisten för många olika föreningar, bland annat GH:s spelförening GHame Society.

- Vi är en mellanstor nation så här är det ganska lätt att komma in i gemenskapen med en gång. Det dröjde inte ens en termin innan jag var inne i hela engagemanget och sökte ämbete för att man blir så himla välkomnad här, berättar reccebefäll Anna Björk.

Nationen har även en egen oenologisk förening för den vinintresserade. Förste kurator Hugo Kvanta berättar att GH specialiserar sig just på mat och dryck i sin verksamhet.

- GH fokuserar mycket på pub och på gasque. Vi kör inte jättemycket klubb t ex. i jämförelse. Så det är främst om man är nörd i mat och dryck och gillar gasquer som GH står ut skulle jag säga.

- Eller om man gillar att komma hit och hänga och ha det mysigt, lägger Anna till.

Hugo Kvanta (1Q), Anna Björk, och Tova Barresäter på Gästrike-Hälsinge nation.

Östgöta nation (ÖG)

Granne med Gästrike-Hälsinge nation ligger Östgöta nation på Trädgårdsgatan 15. Här hittar du nationens många restaurangverksamheter, såsom Tages källare, namngiven efter ÖG-alumnen Tage Danielsson. ÖG har också sin egen kör, idrottsförening, och tidning. En av de mest kända evenemangen som nationen arrangerar är den populära Baklängesgasquen.


- Jag själv gick med här på grund av gemenskapen, berättar reccevärden Lina Stolpe och fortsätter:

- Som medlem på en lite mindre nation så är det mycket lättare att få lite mer kontakt med nationen. Det är inte så opersonligt. Det tycker jag verkligen är ÖGs styrka.

Den andra reccevärden, Emma Andersson, håller med om att det finns en speciell gemenskap på ÖG, som kanske har att göra med just storleken på nationen.

- Jag tycker att det är en perfekt blandning att vara en mellanstor nation, just för att det blir den här gemenskapen. Det är mysigt men det är samtidigt stort och det händer mycket grejer.

Båda berättar att nationen nu satsar extra på att göra reccetiden så speciell som möjligt.

- Om man ska vara recce på ÖG någon termin så är det den här terminen.

Linn Stolpe och Emma Andersson vid Östgötas nations inskrivning.

Västgöta nation (VG)

I ett 1600-talshus invid Fyrisån hittar du Västgöta nation, en liten nation med en stor trädgård där man serverar mat och dryck under sommarmånaderna. Under de kallare månaderna flyttar restaurang- och pubverksamhet ner i ölkällaren Djäknen. Nationen har ett aktivt föreningsliv med både kör och teatergrupp. De publicerar även sin egen nationstidning, Västgötacorrespongen.

- När jag gick med så blev jag först förälskad i huset - det är en väldigt vacker byggnad. Och sen så stannade jag för människorna. Vi är ganska små, och då blir det att man känner igen folk, både om man är här och äter mycket eller om man jobbar på gasquer och sådant, så det är kul, berättar Klara Bryngelsson, som tillsammans med Kendall Allen välkomnar studenter på inskrivningen.   

Kendall är internationell student och kom i kontakt med VG i samband med flytten till Sverige.

- Jag flyttade hit från USA, så jag kände inte jättemånga. Jag kände en person på VG och det var så allting började. Och nu har jag de flesta av mina kompisar här. Det är bra att gå med i en nation när man precis flyttat till en ny stad. De är alla jättetrevliga. Men VG är en liten nation, och därför lär man känna folk mycket bättre.

Klara Bryngelsson och Kendall Allen registrerar nya medlemmar på Västgöta nation.

Södermanlands-Nerikes nation (Snerikes)

På Södermanlands-Nerikes kan man engagera sig i en mängd olika verksamheter. Nationens lokaler på S:t Olofsgatan 16 huserar bland annat sin egen restaurang, samt lunchservering, fika och söndagsbrunch under helgerna. Södermanlands-Nerikes nation är känd bland många för sin klubbverksamhet, såsom sommarklubben Bryggan, samt nationens tisdagsklubb. Men Förste kurator Karl Fredrik Pettersson vill också belysa nationens aktiva kultur- och föreningsliv.

- Det är en väldigt kul nation att gå med i, med mycket olika verksamheter. Det är inte bara puben och klubben som de flesta tänker, men även kulturverksamhet i form av vår orkester, Hornboskapen, som är den äldsta studentorkestern i världen. Vi har även IF Trikadien, vår sportförening. Vi har två olika körer, om man gillar körsång, och en teater om man vill hålla på med sånt. Det finns mycket att ta del av.

Karl Fredrik säger att det som gör Snerikes speciellt är de olika människorna som engagerar sig på nationen:

- Allt ifrån de från Stockholm till de från landsbygden, till de som pluggar natur- och teknikämnen till de som pluggar juridik, ekonomi eller marknadsföring. Det är en blandning av människor som samlas under ett och samma tak och har väldigt kul tillsammans.

Karl Fredrik Pettersson, förste kurator på Södermanlands-Nerikes nation.

Västmanlands-Dala nation (V-Dala)

Västmanland-Dala nation är en av de större nationerna i Uppsala. I det vita Alvar Aalto-huset på S:t Larsgatan 13 hittar du bland annat en stor festvåning, samt mat- och dryckesservering. Under terminerna kan studenter avnjuta förfriskningar i Puben på bottenplan, och under sommarmånaderna öppnar nationen Taket, en restaurang och bar belägen på nationshusets takterrass.

- V-Dala är en väldigt stor nation med mycket traditioner. Den bildades ju 1639 så den är väldigt gammal, berättar kontaktsekreterare Alva Fernqvist och fortsätter:

- Vi har ett väldigt rikt föreningsliv med massor av olika musikföreningar eller sportföreningar som man kan vara med i. Vi har också uppträdanden som spex, samba, och kör. Alla nationer har ju föreningar men vi har väldigt många föreningar och man kan hitta någonting för alla här.

V-Dala är också en av de nationer som förmedlar flest bostäder i Uppsala.

- Vi har också väldigt mycket bostäder så det är det många kommer till oss för. Sen har vi ett väldigt fint hus med plats för mycket, så vi kan ha stora sittningar.

Västmanlands-Dalas kontaktsekreterare Alva Fernqvist tar emot nya studenter vid inskrivningen.

 

 


Annons

Annons

Smålands nation

Smålands nation är en av de minsta nationerna i Uppsala. Belägen på S:t Larsgatan 5 arrangerar nationen många aktiviteter, bland annat onsdagsquiz och lördagsfika. I pub Hyttan - som har terminspremiär nu på fredag - serveras det mat och dryck. Smålands har också flera olika föreningar, bland annat Smålands nations IF, damkören Linnéa, och blåsorkestern Glasblåsarna.

Smålands nation är en rätt liten nation men det är en av nationens styrkor tycker jag. Man kommer nära folket här. Det är som en liten familj, säger Anton Karlsson, som är internationell sekreterare för Smålands nation.

- Man är aldrig en främling i det här huset utan man har vänner som alltid finns runt omkring en så att man kan ta sig igenom de svåra, mörka månaderna i Sverige.

Anton berättar att nationen ligger honom varmt om hjärtat, särskilt i och med att han själv kommer från Smålands. Det var också främst därför som han sökte sig till nationen.

- Jag tycker om folket här, framförallt. Jag tycker också om våran pub, och speciellt stället där vi sitter nu, i biblioteket. Det är mysigt.

Anton Karlsson, internationell sekreterare för Smålands nation, välkomnar nya studenter tillsammans med nationsvännerna.

Göteborgs Nation

Göteborgs nation är också en av de mindre nationerna, med lokaler strax intill Smålands på S:t Larsgatan 7. Nationen har en bred verksamhet som inkluderar Glenns Pub, gasque-arrangemang, och glada karaokekvällar. Nationen är också känd för att arrangera Räkan, en årlig räkfrossa som följer Valborgsfirandet i Uppsala.

- Det enda jag ångrar är att jag inte kom hit tidigare, för det är så väldigt trevligt, säger Noah Ånell.

Noah berättar att kuratelet på Göteborgs är platt, utan att någon chefar över någon annan i ledningen. Han säger att det här leder till en speciell kultur på nationen:

- Det finns inte riktigt det här avståndet mellan de som jobbar och de som är chefer, vilket är väldigt trevligt. Jag kände mig hemma här efter en och en halv vecka och jag kände bara en person lite halvt. Nu efter bara en termin så har jag blivit heltidare - så man kan säga att jag trivs väldigt bra. Ju fulare nationshus desto bättre människor är det därinne.

Noah Ånell och Vera Bökman sköter inskrivningar vid Göteborgs nation.

Kalmar nation

I lokalerna på Svartmangatan 3 kan studenter avnjuta mat och dryck i Pub Kronan, ofta i samband med ett scenframträdande från en lokal artist, komiker eller poet. Nationen satsar mycket på musik och står bland annat värd för klubbar som Folkets Techno, Kollektivets Indie och Alt. På nationen hittar man också många aktivitetsgruppen, som till exempel målargruppen, friluftsgruppen och Kalmar nation IF.

- Inclusive and open-minded - that is the main feeling you get when you come here, säger Rima Charaf, som tar emot studenter vid inskrivningen.

Hon berättar att det är lätt att lära känna folk på Kalmar i och med att det är en av de mindre nationerna i Uppsala. Hon säger också att det är en väldigt mysig stämning på nationen och att det är just det som många kommenterar på när de besöker Pub Kronan.

Vilius Talalas betonar att det är många aktiva medlemmar i nationen som är internationella studenter, och att man på nationen vill skapa en inkludernade miljö där det är lätt att engagera sig.

- It is very easy to blend in here and feel like you are a part of it. That you belong here.

Rima Charaf och Vilius Talalas vid Kalmars nations inskrivning.

Värmlands nation

“Välkommen in i värmen” är Värmlands nations ledord. Nationens verksamhet, belägen på Ingmar Bergmansgatan 2, inkluderar bland annat klubb - och gasquearrangemang, söndagscafé och puben Wermlandskällar’n, belägen i en medeltida källarvåning. På fredagar öppnar nationen dörrarna till Klubb V, och på somrarna kan man slå sig ner i deras gröna trädgård för en kall öl. Föreningslivet på Värmlands är också aktivt med exempelvis körsång, dans och idrott.

- Det finns otroligt mycket man får lov att engagera sig i. Det är en väldigt öppen nation som har väldigt mycket på gång, säger Ella de Verdier Hallén, som registrerar nya studenter tillsammans med Milton Scholder.

Ella vill slå ett slag för nationens många bra arrangemang och för de fina lokalerna.

- Det är en otroligt bra klubb. Man får klubba i stora salen och i biblioteket men man kan också gå på en mer “low-key” söndagsfika, eller på vackra sittningar och baler när det är väldigt utsmyckat i vårt fina Ragnar Östberg-palats. Det är en väldigt gemytlig nation. Det är det värmländska, även i sinnesstämningen.

Milton Scholder och Ella de Verdier Hallén registrerar nya medlemmar på Värmlands nation.

Norrlands nation

Norrlands nation ligger precis intill Fyrisån på Västra Ågatan 14. Det är den största nationen, och hem till en omfattande restaurangverksamhet som inkluderar restaurang Hjortron, Orvars krog, och Majs café. På onsdagar välkomnar nationen danssugna studenter till klubb Hexagon och för den som vill engagera sig i föreningslivet finn bland annat flera hembygdsföreningar, dam- och herrföreningar, samt Norrlandskören.

- Det finns 17 föreningar, allt från olika band till sociala föreningar som träffas och har evenemang och hänger med alla andra föreningar. Det är väl egentligen det som har hållit kvar mig på Norrlands, berättar Manne Wreeby. Han och Anton Raske tar emot nya studenter utanför nationshuset.

- Det här är mitt femte år i Uppsala, så jag har egentligen spenderat det mesta av min tid på Norrlands genom alla år.

Manne listar flera saker som gjort att han fortsatt att engagera sig på nationen i flera år. En sak som han vill lyfta speciellt är nationens gasquer och efterföljande släpp.  

- Norrlands har extremt roliga 04-släpp. Det är någonting som vi lägger mycket tid och energi på för att det ska bli roligt. Vi vill göra det till vår grej.

Anton Raske och Manne Wreeby vid Norrlands nations inskrivning.

Gotlands nation

På Östra Ågatan 13 hittar vi den enda nationen som ligger på östra sidan av Fyrisån, nämligen Gotlands nation. Flera föreningar samlas under nationens tak, bland annat Gotlands Nations Idrottsförening och nationens kör. Bettys Pub välkomnar törstiga studenter medan Jakens café bjuder på fika under helgerna. Gotlands är också känt för att arrangera flera populära gasquer, bland annat den traditionella Lambskallegasquen.

- Gemenskapen här tycker vi är väldigt bra. Vi är ett tight, sammansvetsat gäng som har det kul tillsammans och har många roliga aktiviteter, berättar Sofia Leindahl, en av dem som har hand om inskrivningen på Gotlands.

- Alla är välkomna och det är bra stämning. Folk är trevliga och öppna. Att det är den enda nationen på rätt sida av ån måste ju dessutom påpekas, lägger Edvin Jämting till.

De berättar också att många som engagerar sig på nationen är internationella studenter. Båda säger att något av det bästa med att engagera sig på Gotlands är att det är lätt att bli en i gänget, och att det inte finns en massa krav på vilken sorts person du måste vara för att kunna delta i gemenskapen.  

- Man är accepterad som man är, så man behöver inte vara på ett visst sätt eller klä sig på ett visst sätt, berättar Sofia.

- Man behöver inte dricka alkohol heller för att ha kul här - det är värt att påpeka, säger Edvin.

Sofia Leindahl, Edvin Jämting och Monica Casillas Campo välkomnar studenter vid Gotlands nation.

 


Mer information om nationerna och deras verksamhet går att hitta på respektive nations hemsida.

 

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…