Annons
Glögg
Ergos testpanel har testat sex olika glöggsorter och gett sitt utlåtande.
Foto: Pixabay

Ergo testar Glögg


Idag, den 1:a december, är det glöggens dag och det firar vi med ett omfattande glöggtest! En utsedd testpanel har luktat, smuttat och sippat på sex varma och kalla alkoholfria glöggalternativ. Härmed kan Ergo underrätta om vilka glöggsorter som är värda att testa i år – och vilka du kan låta stå kvar på butikshyllan. 

Glögg har druckits sedan de gamla grekernas och romarnas tid. Då kallades drycken inte för glögg, men de kryddade sitt vin för en bättre smak och hälsa. Namnet glögg sägs komma från ordet “glödga” – alltså värma upp. I sverige blev glöggen populär i slutet av 1800-talet då flera vinhandlare började sälja egenblandad glögg runt jul. Under åren har många olika varianter av glögg dykt upp och idag finns glögg på allt från bubbel, rosévin till öl med glöggsmak. Förutom de traditionella glöggkryddorna finns det även varianter smaksatta med allt från choklad till chili. Ergos frivilliga testpanel bestod av nio personer som har kommenterat och poängsatt varje glögg från ett till fem. 

1. Blossa Vinteräpple Alkoholfri

Den första glöggen i testet är en vitvinsglögg från Blossa med smak av vinteräpple som du hittar i Systembolagets alkoholfia sortiment för 53 kr á 750 ml flaska. Systembolagets beskrivning lyder: “Fruktig, kryddig, söt smak med inslag av röda äpplen, kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Serveras värmd som sällskapsdryck.”
Ergos testpanel gav tillsammans denna glögg 25 poäng. “Påminner om äppeljuice, lite som varm cider”, säger någon och andra frågar sig: “Smakar det lite nypon?” Inte så glöggig konstateras det, men ändå lättdrucken och god. “Sötsyrlig, perfekt för julfesten med vänner men mindre bra för julafton”, tycker någon. “Luktar gammal matlåda” tycker en annan som endast ger ett ynka poäng. Helt okej att dricka enligt de flesta kan ändå konstateras. 

2. Saturnus Årets glögg 2023 Granskott & Lingon 

Näst ut har vi en glögg från destilleriet Saturnus 1893. Detta är deras årets glögg 2023 med smak av granskott & lingon. Du hittar den i mataffären för knappa 40 kr halvlitern. Beskrivningen lyder: “Den svenska skogen bjuder på härliga dofter och ätbara skatter. I år har vi valt att ta vara på smakerna Granskott & Lingon. Redan i doften känner du den karakteristiska granen och lingonen bidrar till att bevara syrligheten. Årets Glögg är en vit glögg som förutom Granskott & Lingon är kryddad med de klassiska glöggkryddorna kardemumma, kanel, nejlika & ingefära. Årets Glögg 2023 tar dig till en härlig vintrig skogspromenad”.
Testpanelen ger denna lingon och barr-glögg 25 poäng. Majoriteten är överens om att den lovade smaksättningen inte riktigt finns där. Kanske lingon.. men inte granskott? “Trist”, menar någon och en annan känner att den “Faller lite platt”.  “Syrlig och god”, säger en annan. Lite delade meningar om denna glögg trots en medelhög totalpoäng. 

3. Herrljunga 1911 Äpple & Kanel 

Näst på tur har vi ännu en vitvinsglögg, den här gången från Herrljunga 1911 som produceras av Herrljunga Drycker AB. Denna glögg har smak av äpple och kanel och du hittar den på en flaska 75 cl för 32 spänn. Beskrivningen lyder: Friska toner av äpple gifter sig väl med hettan från ingefära och kanel. En glögg som kan avnjutas både varm som kall. Som sällskap på såväl den råa höstpromenaden som till glöggmingel med släkt och vänner inne i värmen - allt för att skapa den perfekta julstämningen. 
Med sina totala 36 poäng är denna ljuva dryck testvinnare! Trots detta är meningarna delade och varierar från “Glöggigaste glöggen to ever glögg” till “Så sött, alldeles för sött”. Andra smakar något av parfym eller donkens äppelpaj, men känner detta till trots att den är fullt godkänd. Slutsatsen kan väl ändå vara att denna glögg är värd att bjuda på till lite pepperkakor.

4. Blossa Sparkling & Spices Alkoholfri

Nummer fyra i ledet är glöggen Sparkling & Spices från Blossa. Detta är alltså ett rött bubbel som gått och blivit glögg. En flaska på 75cl ligger mellan 39 och 49 kronor i mataffären. Beskrivningen lyder: Kryddig, mousserande dryck med sötma, inslag av körsbär, kryddnejlika, skogshallon, kardemumma och kanel. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck.
Denna innovativa glöggvariant får nöja sig med ynka 15 poäng från Ergos testpanel och trillar därmed ner på sista plats. Drycken avnjutes (eller ska jag säga genomlides) kall, så som bubbel ska, men konceptet glögg med bubblor är inget som går hem. “Uppskattar innovationen men blää, vill inte ha den i  min mun” lyder den hårdaste kommentaren, tätt följt av “Förstör inte ett vinnande koncept. Bubblor i glögg? Nejtack!” Är det ett gäng konservativa bakåtsträvare Ergo har hittat, eller är detta helt enkelt inte en hit?

5. Saturnus Choklad & Hjortron 

Nästa glögg är en röd dryck med smak av choklad och hjortron av dryckesföretaget Saturnus 1893. Dryga 34 kronor får du ge för en flaska på 50cl i mataffären. Redan när destilleriet tog sina första staplande steg på Stortorget i Malmö var glögg och kryddat brännvin två av produkterna som tillverkades, och det är dessa drycker som idag utgör grundbulten i företaget. Denna glögg är enligt beskrivningen “framtagen i samarbete med Åre Chokladfabrik och inspirerad av hjortontryffeln, som är fabrikens eget signum. En mustig glögg med god fruktighet. Serveras rykande varm”. 
Trots skilda budrop skrapar denna märkliga, ljuvliga dryck ihop 24 poäng. Vissa tycker “NEJ NEJ NEJ, varför blanda in choklad??”. Andra känner att smaken är OK, men att lukten av choklad blir lite för… mycket? Hjortron verkar ha uteblivit ur smakspektrat och chokladen tar över mycket. Däremot finns även röster som “God, kul variant på din everyday glögg” och dycken kallas även “Värmande och god”. Går man igång på choklad i glögg kan den ändå vara värd att prova. 

6. Dufvenkrooks Röd Glögg

Sist ut har vi en mer traditionell röd glögg från Dufvenkrooks, som även produceras i Herrljunga av Herrljunga drycker AB. Företaget tillverkar uteslutande glögg och andra juldrycker sedan 1998. Du hittar en tetra på en liter för 34 kronor i rätt matbutik, och för några kronor extra även på Systembolagets alkoholfria hylla. Denna glögg finns också i klimatsmart tetraförpackning och är gjord på avalkoholiserat vin, vilket gör att vinsmaken finns kvar. Beskrivningen lyder: Kryddig, söt smak med inslag av kardemumma, mörka bär, kanel, peppar, pomerans och ingefära. Serveras värmd eller kyld som sällskapsdryck.
Denna sista dryck som vi provar kall samlar ihop 24 poäng. Den smakar definitivt glögg och inte så mycket annat, konstateras med kommentaren “Glögg;  not great, not terrible”. Trots medelpoängen tycker testpanelen att den har en aningen tunn, men angenäm smak, men också “Lättdrucken, perfekt för studenter”, som någon annan tycker. Kanske helt enkelt ett prisvärt alternativ om man inte riktigt bryr sig, men glögg ändå står på schemat?


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…