Annons
Annons
CV
Det är svårare än någonsin att få jobb som nyexaminerad - Ergo har pratat med UU karriär och fått tipsen som gör skillnad!
Foto: Unsplash

Så kirrar du jobbet - en komplett guide


Kanske är du sent ute med att söka sommarjobb, eller är i full gång med att söka första jobbet efter examen. Hur ska man tänka på när man skriver CV och personligt brev, och vad får man inte missa? Och vad kan man göra om man redan är igång med jobbsökandet men ännu inte fått napp? Ergo har tagit hjälp av Sara Utas Vesting, studie- och karriärvägledare på Uppsala universitet som också arbetar med UU karriär. 

Sara berättar att det är fint väder med sol idag från andra sidan luren. Hon sitter på Campus Gotland och trots en intensiv dag bakom sig låter hon engagerad när hon pratar om CV-skrivande och jobbsökande. Utöver jobbet som studie- och karriärvägledare arbetar hon också med UU karriär, som innebär ett mer strategiskt brett arbete med att bland annat hålla seminarier och webinarier. 

En del av Saras arbete som studie- och karriärvägledare på Uppsala universitet innebär att erbjuda studenter och alumner CV-handledning. Där träffar hon många studenter som vill ha hjälp med sina jobbansökningar. Många har redan fina CV:n, men kan med tips och trix spetsa till dem till det bättre. Ofta är det liknande misstag som återkommer, men som är ganska lätta att rätta till. 

Om man inte har så mycket erfarenhet, hur ska man tänka då?
– Om det är första jobbet och om man inte har någon erfarenhet alls nästan då får man tänka lite kreativt. Man kanske har passat nån hund eller barn, stått på marknad och sålt något, varit tränare för något lag eller suttit i en styrelse. Då blir allt sånt viktigt. 

Sara poängterar att man ständigt får uppdatera sitt CV, allteftersom man samlar på sig mer arbetslivserfarenhet. Då väljer man att stryka de första sommarjobben och lyfter de erfarenheter som är mest relevanta för jobbet man söker. Samma gäller med utbildning. Har man avslutat högre utbildning kanske det räcker att skriva det och stryka grundskola och gymnasium på CV:t.

Vad ska man tänka på när man skriver personligt brev?
– Man kan tänka att medan CV beskriver bakåt i tiden och tidigare erfarenheter så ska ett personligt brev ha fokus på framtiden. Där berättar man vad man vill göra, hur man vill utvecklas och vad man kan bidra med till den här rollen eller arbetsplatsen. 

Hur personlig ska man vara i ett personligt brev?
– Personlig men inte privat! Det kan vara svårt att veta skillnaden, men ett exempel skulle kunna vara att man berättar att man har barn men inte vad de heter. Sen är det olika hur personlig man väljer att vara och då får man känna efter lite beroende på vilken arbetsplats man söker till. Vissa uppskattar att få veta vem man är men andra är inte intresserade av något personligt utan vill bara veta om man har rätt kompetens eller förmågan att klara jobbet, säger hon. 

Men tre saker tycker Sara att det är viktigt att man besvarar; varför du söker jobbet, varför de ska anställa just dig, och vem du är.

– Den andra frågan brukar vara lätt att svara på, men den första upplever jag att studenter tycker är svårt, att motivera och förklara till en arbetsgivare varför man vill ha just den här tjänsten. 

För många är ju en inkomst en del av motivationen, men Sara menar att det är viktigt att visa att man också vill ha jobbet och har motivationen att vara på den aktuella arbetsplatsen. 

4 saker du ska tänka på när du skriver CV


Anpassa alltid CV:t efter det jobb du söker 
Så kallade massutskick med breda generella CV:n genomskådas lätt och fångar sällan intresse. 
Läs på om företaget så att man vet vad det är för arbetsplats man söker sig till. De kanske har grundvärderingar eller ledord som man kan återspegla. Det kan även vara bra att använda samma ord och begrepp som de använder i annonsen. Kanske har företaget en speciell stil eller ton i språket som används - ta efter det! Speciellt om det är en jobbannons man söker på, läs igenom den noga för att förstå vad de  efterfrågar egentligen. Ibland kan man behöva läsa lite mellan raderna. Välj då att fokusera på vad jag kan bidra med genom mina tidigare erfarenheter, utbildningar eller egenskaper till just det här jobbet. 

Tydligt, strukturerat och lättöverskådligt 
Det ska vara informativt och uppdaterat men även lättillgängligt. En rekryterare lägger bara ungefär sju sekunder på varje CV för att avgöra om ansökan går vidare eller inte. Då är det väldigt viktigt vad man skriver och hur man skriver det. 

Stark inledning
Exempelvis i form av en slagkraftig sammanfattning eller en personlig profil som får med det viktigaste och fångar intresse. 

Less is more
Eftersom en rekryterare har väldigt lite tid så är det viktigt att bara ta med det viktigaste. Kom ihåg att målet med CV:t är att få komma på intervju, och då måste du ha något kvar att berätta. 1-2 sidor är max beroende på hur mycket man har att fylla på med. Eftersom det ska vara luftigt och lättnavigerat är det då bättre med två sidor som är lite luftigare än att man trycker in mycket på en sida. 


Om det går knackigt med jobbsökandet 


Ta hjälp med ditt CV! 
Be en vän läsa igenom och ge feedback, eller utnyttja den CV-handledning som finns på Uppsala universitet. 

Sök inte bara på annonser!
Upp emot 80% av alla jobb annonseras aldrig ut, och på de som gör det kan konkurrensen vara stor, så sitt inte och vänta på jobbannonser.

Använd ditt nätverk! 
Det är många som tycker att det låter läskigt att nätverka, men man kan börja där man står. Berätta för vänner, familj, grannar att man söker jobb och be dem hålla ögonen öppna. Ett lätt sätt för att utöka sitt nätverk är att gå med i Uppsala universitets alumnnätverk. Uppsala universitet har även en karriärportal, CareerGate, för både studenter och alumner där man kan hitta lediga jobb. 

Sociala medier! 
Många kanske inte tänker på att man kan nyttja sina social medier i ett sånt här sammanhang. Man kan dela en kort beskrivning om att man söker jobb, vad man söker och  tidigare erfarenheter. LinkedIn såklart. Man kan även gå med i branschspecifika jobbsökargrupper på Facebook. 

Skicka en spontanansökan! 
Kontakta de företag som man tycker verkar intressanta direkt. Om det öppnar sig en tjänst har de redan din ansökan inne som de kan ha i åtanke. Det kan vara bra att vända sig till de lite mindre företagen som kanske inte får in lika många spontanansökningar. Vissa företag har även karriärsidor på sin webb där man kan registrera sig. 

Sänk ribban! 
Det kan vara tufft att få första jobbet, speciellt då många arbetsgivare vill att man ska ha flera års erfarenhet. Oftast behöver man bara få in en fot någonstans och då kanske man får sänka sina krav något. Det kan vara att ta ett jobb som angränsar till det man vill göra sen, eller vända sig till en annan ort där konkurrensen kanske är lägre. 


För mer tips och tricks - håll utkik på Ergos sociala medier (@tidningenergo) för ytterligare råd under veckan. 


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…