Annons
Annons
Guillou
Jan Guillous fängelseår motiverar Lena Persson i dessa tider.
Foto: Peter Knutson (Creative commons)

Jan Guillou fick mig att bädda sängen


Jag såg en dokumentär på SVT igår, om IB-affären, där en av de som intervjuades var Jan Guillou. Han berättade om sitt år i fängelse, och förklarade hur man överlever ”isoleringstortyren”, som han uttryckte det (jag har redigerat listan något):

- Sköt alltid din personliga hygien
- Gå upp på morgonen
- Bädda sängen
- Sov inte [under dagen, antar jag]
- Tröstät inte
- Läs så mycket du kan
- Skriv så mycket du kan
- Använd motionstimmen till fullo.

Det slog mig hur relevant allt detta är för mitt liv just nu, även om jag just inte upplever någon direkt tortyr. Självklarheter kanske, men lätt att glömma bort, särskilt i dessa röriga tider.


Annons

Annons

"Jag blir mest irriterad när jag ser alla superhurtiga råd. Låt mig för fan vara människa!"

Jag har stött på det här med att bädda sängen förut, som ett recept för ”ett framgångsrikt liv”, tillsammans med att kliva upp klockan halv fem på morgonen, meditera i en timme, skriva dagbok en timme, fånga dagen, springa en mil och dricka en supermegadundersmoothie istället för kaffe. Jag kan ha varit en såndär typ av människa en gång i livet (fast inte så extremt, tänk meditera i tio minuter, yoga i tjugo och örtte istället för kaffe). Nu, not so much. Jag blir mest irriterad när jag ser alla superhurtiga råd. Låt mig för fan vara människa! Den senaste tiden har jag dessutom haft svårt att ta mig upp på morgonen. Det känns som att jag skulle vilja sova i hundra år, och banne mig den karl som väcker mig, annat än om det brinner. När jag väl har tagit mig upp har jag satt mig direkt vid köksbordet, som numer fungerar som matbord, studieplats och TV-hörna, och druckit en kubik kaffe för att vakna till. Jag har alltså inte prioriterat att bädda sängen.

Anledningen till att listan kändes relevant, särskilt nu i corona-tider, var att råden var till för att öka den mentala hälsan, inte som ett sätt att ”bli framgångsrik” (tänk er en hurtig företagsföreläsare i kostym som ropar det där med alldeles för mycket entusiasm). Kanske är det precis vad vi alla behöver just nu. Sänka kraven på oss själva och ta hand om vår hälsa, med små, enkla medel. Så, i morse bäddade jag sängen, tack vare Jan Guillou. Där ser man.

Lena Persson läser antik grekiska och frilansar för Ergo. (Foto: Lina Svensk)

 

Läs mer

2020-12-11 10:31
Jag dansar på trottoaren hela vägen hem från ICA med fyra kilo jul i famnen. Det har kommit ett paket hemifrån, som jag…
2020-12-01 16:49
"As hard as I try, I cannot really understand why anyone would want to turn the country into a gigantic suburb to Bromma…
2020-11-20 14:09
Anders Tegnells röst malde på i mina hörlurar när jag styrde cykeln in mot stan. Uppsalas lokala råd skulle fortsätta…