Annons

Hellre fattig än ofri


När Ergo publicerar texter som uttrycker kritik mot någon företeelse vid universitetet händer det att en sur kommentar från universitetsledningen på omvägar letar sig fram till redaktörernas öron. Det tar vi med ro. Vi väntar oss inga applåder från det hållet, och i tider av hårdnande konkurrens mellan landets lärosäten är det begripligt att all publicitet som kan tänkas svärta ner varumärket Uppsala universitet väcker oro. Kul att de läser tidningen, förresten.
Privilegiet att vänligt men bestämt kunna ignorera signalerna från Skandalhuset har sin grund i Ergos ekonomiska oberoende. Den del av tidningens kostnader som inte täcks av annonsintäkter bekostas nämligen av kåravgiften, inte av universitetet.

Nu är den ordningen hotad. Kårobligatoriet kommer med största sannolikhet att avskaffas nästa år. Det statsstöd som införs istället räcker inte långt och kårerna blir troligen tvungna att skära rejält i sin verksamhet. Hur ska det gå för kårtidningarna?
En idé som har cirkulerat är att universiteten ska kunna gå in som finansiärer. Inget är klart än men vi vill redan nu vädja till alla beslutsfattare på kåren och universitetet: tänk inte ens tanken
Stöd till Ergo från Uppsala universitetet vore lika hälsosamt för det fria ordet som om Uppsala kommun skulle ta över Upsala Nya Tidning. Vi behöver knappast nämna de förödande följderna för studenternas tillgång till oberoende information kring en rad frågor av betydelse för deras utbildning och studiesociala situation. Men även universitetet skulle i längden förlora på en sådan lösning. Kortsiktigt kan det kanske verka bekvämt med en knähund till kårtidning, som aldrig rotar i gamla tråkiga ärenden, som aldrig ställer jobbiga frågor och som villigt tar hänsyn till universitetsledningens synpunkter i sina publicistiska överväganden. Men ingen mår bra av för mycket smicker, och ingen organisation är betjänt av att locket läggs på så fort det uppstår en konflikt.
En tunnare Ergo, färre nummer per år - det är besparingar vi kan tvingas leva med i framtiden. Men sälj inte ut vår frihet.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…