Annons

Ingen poäng med veckor


I höstas berättade Ergo om de märkliga återkrav från CSN som drabbade studenter vid många tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Orsaken till återkraven var ofta att deras utbildningar hade ett upplägg där poängen togs på färre veckor än 40 över ett läsår, vilket räknas som normal studietakt.
Återkraven var ett exempel på stelbent svensk byråkrati när den är som sämst och det är mycket välkommet att regeringen nu har agerat för att rätta till felet. CSN:s regler ska ändras så att studiemedel i vissa fall kan ges för 40 veckor under ett normalstudieår, trots att studier bedrivs under ett färre antal veckor. Drabbade studenter ska kunna ansöka om att få beslutet om återkrav omprövat.
Ändringen gäller dock bara för utbildningsprogram som hade ett upplägg med färre veckor än 40 men minst 36 före den 1 januari 2010. Fristående kurser och nystartade program omfattas med andra ord inte. Einar Lauritzen på studerandebyrån vid Uppsala universitet beklagar att regeländringen inte är mer generell.

Ergo instämmer.
Vi vill dock dra frågan ett steg längre. Så länge de tar sina poäng borde väl staten vara nöjd, så varför tjafsa om veckor?
CSN menar att systemet med veckor är en grundbult i studiestödssystemet, men kan inte närmare förklara varför. Biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni säger till Ergo att systemet med veckor behövs för att, som hon uttrycker det, ”kontrollera att eleverna är i skolan”. Den förklaringen kan inte stämma. Utöver alla distansutbildningar finns det många vanliga heltidsutbildningar som knappt har några aktiviteter med obligatorisk närvaro alls utöver examinationstillfällena.
Närmare sanningen är nog att studiemedlet inte är en belöning för tagna poäng utan ett stöd som ska möjliggöra för studenter att försörja sig under studietiden. Det är i och för sig ett rimligt synsätt.

Frågan är dock om inte detta syfte kan uppnås ändå. Att folk som redan besitter de kunskaper som krävs för att klara tentan skulle få studiemedel utan att plugga framstår som ett marginellt problem. Det finns andra kontrollmekanismer som förhindrar att systemet missbrukas. Taket i fribeloppet gör att den som har stora andra inkomster inte har rätt till studiemedel, och ingen kan ju få studiemedel för mer än helfart.

Fördelarna med att avskaffa veckokontrollen är uppenbara: minskad byråkrati för CSN, ökad frihet för lärosätena och ingen oro för framtida kallduschar bland studenterna.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…