Annons
Annons

Rockad av bostäder


I dagarna offentliggjordes en av de största studentbostadsaffärerna i Uppsala på senare år – V-Dala nation har köpt de 376 lägenheterna i Majklockan. Därmed blir V-Dala den nation som har flest bostäder – hela 826 bostäder kan nationen erbjuda sina medlemmar framöver.

För ett par veckor sedan kom socialdepartementet med sin utredning om studenternas bostadssituation, vilken fick sällskap av ett speciellt åtgärdsprogram från branschorganisationen Studentbostadsföretagen. Det ser inte bra ut kan man kort säga – men det verkar vara ett hett ämne att diskutera. Tråkigt nog är det mycket lite substans i diskussionerna från politikerhåll, och det görs ännu mindre för att lösa problemen. Ingen vill riktigt ta på sig ansvaret för den enorma bostadsbristen som gäller i stora delar av landet, framför allt för studenter och unga. Man talar om att reglerna måste ändras, byggandet stimuleras – men när det gäller att sätta in de nödvändiga resurserna, då vänder politikerna blicken i marken och hoppas på att någon annan ska rädda dagen.

Det enda som görs
för att ”lösa” bostadsbristen är att man helt sonika flyttar runt de bostäder som redan finns mellan olika aktörer. Studentstaden har valsat runt i flera år, och nu är det Majklockans tur – Majklockan är redan studentbostäder, ingenting kommer att förändras i och med affären – annat än att V-Dala får fler medlemmar. Universitetet har fått rätt att reservera studentbostäder bland annat till studenter utifrån, även detta bostäder som i dagsläget är vigda åt studenter. Kommunen och kåren samarbetar sedan flera år tillbaka med nödboenden vid terminsstart – numera med kampanjen ”Hjälp en student”, som syftar till att få fler Uppsalabor att hyra ut en del av sin bostad till bostadslösa studenter. Man kan fråga sig om det verkligen är Uppsalabornas ansvar att lösa bostadssituationen för studenterna – var finns kommunpolitikerna, på vilket sätt tar kommunen det ansvar den har att förse sina invånare med tak över huvudet?

Nej, de åtgärder som gjorts
för att råda bot på bostadsbristen är ingenting annat än tomma ord – en rockad av redan existerande bostäder. Samtidigt som man från kommunens håll är stolt över att Uppsala passerat 200 thinsp; thinsp;000-strecket, verkar man inte kunna ta in att fler invånare kräver fler bostäder. Man lurar ingen genom att flytta runt de bostäder som redan finns.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…