Annons
Annons
Konsertshusets utseende har debatterats till leda och är betydligt svårare att ändra på än det som är det stora problemet – namnet
Foto: Papper/ Wikimedia commons

“Vem vare som f*cking namngav?”


Segerstedthuset har redan innan det står klart utsetts till en av Sveriges fulaste byggnader. Veckans lista handlar om något annat, men relevant och minst lika viktigt, nämligen Uppsalas sämsta namn på platser (ingen inbördes ordning).

SEB USIF Arena

Arenor med företagsnamn är en pandemi som under de senaste åren har tagit ett järngrepp om vårt lamslagna land. Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg brukar lyfta fram som ett skräckexempel, men frågan är om det inte är en förmildrande omständighet att man där iallafall förstår vad det sjukt töntiga namnet syftar på.

Campus Blåsenhus

Nej, man känner sig fortfarande inte som en särbegåvad karaktär i Donna Tartts “Den hemliga historien” när man sitter och huttrar under lysberörsbelysningen medan en doktorand med äggluktande andedräkt vill ställa in rasten för att prata lite till om hermeneutiska cirklar, bara för att byggnaden heter något amerikanskt. Och vadå “Blåsenhus”? Syftar det på “sicken blås” som de lekte i “Emil i Lönneberga”.

Alla “campi”

Se ovan. Vi på Ergo är i alla fall tillräckligt lika personerna i “Den hemliga historien” för att veta pluralformen av campus.

Matikum

Vi får väl anta att namnet ska ge associationer till livsnödvändigt intag av såväl gastronomisk som andlig spis. Men det påminner mest om en kronisk sjukdom vars symptom är bland annat är ledvärk.

UKK

Arbetsnamnet under de 60 år institutionens vara eller icke vara debatterades i lokalpressen var “Musikens hus”. När underverket så äntligen stod klart var de drivande i projektet så lessa att det enda ljud de kunde få fram var det som följer när man utsöndrar oönskade kroppsvätskor.

Uppsala entré

Liksom Segerstedthuset är DDR- arkitekturen vid resecentrum nominerad till det tveksamt ärofyllda “Kasper Kalkon”- priset. Om namnet har någon betydelse för juryn borde beslutet vara givet. Vem vare som f*cking namngav? Antagligen ska “entré” föra tankarna till att varje dag är början på resten av ditt liv. Men många tänker nog mest på vestibulen i en vinterkräksjukesmittad vårdcentral.

“Flogsta låghus”

DET HETER FAKTISKT HAMBERG ”/Mvh webbredaktör som har vuxit upp i området.


Annons

Annons

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…