Annons

Våpen och högskolan


Regeringens ekonomiska vårproposition – den så kallade våpen – har presenterats. Bland de utbildningsrelaterade nyheterna finns ökat antal studieplatser på lärarutbildningen de kommande tre åren – 9 000 platser – och på specialistsjuksköterske- och barnmorskeutbildningen – 1 000 stycken. En tiondel av de nya lärarplatserna tilldelas Uppsala universitet.

På Uppsala universitets rektorsblogg, där rektor och prorektor skriver, skriver man att det ”varit ännu bättre om lärosätena själva fått bestämma över fördelningen av de nya platserna” – någonting man även uttryckt tidigare när regeringen öronmärkt medel till vissa utbildningar.

Som tidigare annonserat föreslås en höjning av studielånet med 1 000 kronor i månaden. ”En försämring eftersom den innebär att det blir dyrare att studera” kommenterar SFS Sveriges förenade studentkårer, som däremot säger ”tack och lov” åt att den planerade sänkningen av bidragsdelen dragits tillbaka.
SFS reaktion på våpen överlag var att den glömde bort högskolan och fokuserade helt på grundskolan.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…