Annons
Bild landsbygd
Kanske finns andra värden utanför storstaden? Skidåkning till exempel.
Foto: Leif Hansson/Wikimedia commons

Vill locka akademiker ur storstäderna


Den som flyttar till en landsbygdskommun skulle kunna få sina studielån nedskrivna – det är ett av förslagen som lyfts i Kommunutredningen som presenterades på onsdagen.

Skulle du flytta till en landsbygdskommun om du fick dina studielån nedskrivna? Det är ett av förslagen som presenteras i Kommunutredningen som lades fram till regeringen under onsdagen, rapporterar Ekot.
Tanken med förslaget är att locka akademiker till mindre orter som kan ha svårt att rekrytera kompetent personal. Den som väljer att arbeta och bo i en av de 60 kommunerna som omfattas i förslaget kan få sina studielån nedskrivna med upp till 30 000 kronor per år.
– Det finns säkert de som har en högskoleexamen som skulle kunna lockas att flytta till de här kommunerna där det finns jobb och där man skulle få möjlighet att skriva av sin studieskuld lite fortare, säger Niklas Karlsson (s), Kommunutredningens ordförande, till Ekot.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…