Annons
Den första november införde Migrationsverket skärpta pass- och id-kontroller vid ansökning av uppehållstillstånd i Sverige. P4 Uppland rapporterade tidigare i veckan om att Uppsala Universitet nu larmar om konsekvenserna.
Foto: Unsplash: Gabrielle Henderson/Sandra Gunnarsson

Uppsala universitet varnar för allvarliga konsekvenser av skärpta passkrav


Den första november införde Migrationsverket skärpta pass- och id-kontroller vid ansökning om uppehållstillstånd i Sverige. P4 Uppland rapporterade tidigare i veckan om att Uppsala Universitet nu larmar om konsekvenserna. Man menar att eftersom den som söker uppehållstillstånd behöver åka till en svensk ambassad för att visa upp sina id-handlingar så höjs den byråkratiska tröskeln vid forskningsuppehälle eller studier. Coco Norén, prorektor vid universitetet menar att detta riskerar att få forskare att välja bort Sverige.

Alexander Wilson van Deurs, Vice ordförande vid Uppsala studentkår, instämmer med universitetet.

– Vi delar uttalandet som lyfts fram. Det är katastrofalt och väldigt oroväckande. Här har man inte tagit hänsyn kring hur det påverkar våra doktorander. De måste verkligen tänka om.

En tidigare version av den här artikeln innehöll en felcitering. Artikeln uppdaterades den 14 november 2022 med en rättelse av den citeringen.


Annons

Annons

Läs mer

2023-05-29 14:20
Pristagarna av årets pedagogiska pris har tillkännagivits. Blev din lärare uppmärksammad?
2023-05-15 13:43
David Håkansson, professor i svenska vid Uppsala universitet, tar över som ledamot i Svenska Akademien. 
2023-05-09 13:24
Antalet studenter med studiemedel minskade avsevärt under 2022 i och med pandemins utfasning - detta enligt ny rapport…