Annons
Annons
Den första november införde Migrationsverket skärpta pass- och id-kontroller vid ansökning av uppehållstillstånd i Sverige. P4 Uppland rapporterade tidigare i veckan om att Uppsala Universitet nu larmar om konsekvenserna.
Foto: Unsplash: Gabrielle Henderson/Sandra Gunnarsson

Uppsala universitet varnar för allvarliga konsekvenser av skärpta passkrav


Den första november införde Migrationsverket skärpta pass- och id-kontroller vid ansökning om uppehållstillstånd i Sverige. P4 Uppland rapporterade tidigare i veckan om att Uppsala Universitet nu larmar om konsekvenserna. Man menar att eftersom den som söker uppehållstillstånd behöver åka till en svensk ambassad för att visa upp sina id-handlingar så höjs den byråkratiska tröskeln vid forskningsuppehälle eller studier. Coco Norén, prorektor vid universitetet menar att detta riskerar att få forskare att välja bort Sverige.

Alexander Wilson van Deurs, Vice ordförande vid Uppsala studentkår, instämmer med universitetet.

– Vi delar uttalandet som lyfts fram. Det är katastrofalt och väldigt oroväckande. Här har man inte tagit hänsyn kring hur det påverkar våra doktorander. De måste verkligen tänka om.

En tidigare version av den här artikeln innehöll en felcitering. Artikeln uppdaterades den 14 november 2022 med en rättelse av den citeringen.


Annons

Annons

Läs mer

2023-02-07 17:55
I Universitetslärarens genomgång om “Visselblåsningar vid var tredje lärosäte” (17/1), framkommer det att Uppsala…
2023-01-09 14:27
Uppsala universitet har registrerat över 47 000 antagningar till vårens utbildningar för 2023. Denna siffra är…
2022-12-08 14:19
“Kan ett bra filosofiskt bidrag göras endast med hjälp av en fråga?”— så lyder den förmodligen kortaste filosofiartikeln…