Annons
Annons

Beslut om kårstatus skjuts upp


Styrelsen skulle ha tagit beslut om vilka studentsammanslutningar som ska bli kårer under mötet 14–15 april, men beslutet sköts upp till den 25 april. Universitetet tiger om orsaken.

Som Ergo tidigare rapporterat har tre studentsammanslutningar ansökt om kårstatus: Uppsala studentkår (US), Farmacevtiska studentkåren (Fas) och Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN). Universitetet har tidigare sagt nej till fler kårer än de nuvarande två under den kommande treårsperioden, så här sade Studerandebyråns chef Einar Lauritzen i en intervju i Ergo 11 2009:

”Visst kan de (UTN, reds anm.) ansöka om att bli en egen kår, men i och med att regeringen inte infört några övergångsbestämmelser så gäller samma regler för att bli en egen kår den här omgången som i fortsättningen.”

Det Einar Lauritzen syftade på när han gav kommentaren var att universitetet främst planerade att titta på de olika organisationernas medlemstäckning inför beslutet. Eftersom Fas och US redan är studentkårer, än så länge med obligatoriskt medlemskap, tänkte man att dessa två förmodligen skulle vara de enda med full medlemstäckning vid tiden för beslut, nu i april. Enligt Einar Lauritzen skulle UTN därmed inte ha någon chans att bli studentkår från den 1 juli, men han påpekade att de kommer att kunna tävla på samma villkor nästa omgång, om tre år, eftersom kårmedlemskap då kommer att vara helt frivilligt.

Men beslutet togs inte som planerat den 14–15 april – utan sköts upp till den 25 april. Universitetsledningen vill inte ge någon förklaring till varför beslutet sköts upp, utan hänvisar till att man ”inte är klara än”.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…