Annons

Bättre ersättning vid Lunds universitet


Flera studiebevakare och student​representanter jobbar utanför det egna studieområdet. I Lund har man valt en alternativ väg för att göra uppdraget mer attraktivt.

Att rekrytera studenter som vill lägga sin fritid på tungrodda möten är inte det enklaste. När problemet uppstod i Lund beslutade universitetet att alla studentrepresentanter på fakultets- och universitetsövergripande nivå ska få samma ersättning – 7 thinsp;000 kronor per uppdrag, plus 1 thinsp;100 kronor för varje möte, enligt Lundagård.se. I Uppsala får studentrepresentanterna på motsvarande nivå omkring 300 kronor per möte, inget mer.
– Jag tror att det skulle vara ett väldigt bra incitament för att rekrytera studentrepresentanter, säger Uppsala studentkårs vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar, Fatma Aksal, som menar att då många studenter har en ansträngd ekonomi skulle en högre ersättning göra stor skillnad.

Einar Lauritzen, chef för studerandebyrån, tror inte att någon liknande diskussion har förts i Uppsala. nbsp;
– Jag tror inte att en sådan diskussion skulle uppkomma av sig själv, det måste komma från studentkåren, säger han.
Att det kan vara svårt att rekrytera studentrepresentanter märks också i universitetsorganen. Anders Malmberg, dekanus och ordförande i samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, upplever att det har blivit vanligare att de studenter som sitter i nämnden inte studerar vid någon av fakultetens institutioner.
– Det är önskvärt att studenterna har aktiva och färska erfarenheter av de utbildningar som nämnden ansvarar för. Då har de också bredare kontakter med andra studenter på fakulteten, säger han.
Fatma Aksal delar hans åsikter. Enligt henne kan utvecklingen i viss mån förklaras med att studiebevakarna, som ofta även sitter som studentrepresentanter i fakultetsnämnderna, numera arvoderas ett år på heltid. Inom vissa områden har det försvårat rekryteringen – det är inte alla studenter som vill ta studieuppehåll för att arbeta för kåren – och därmed har man ibland fått anställa någon utifrån. Vissa tjänster har även delats på två. nbsp;
– Vi jobbar också på att byta ut de studentrepresentanter som sitter i fakultetsnämnder utanför det egna studieområdet, säger Fatma Aksal.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…