Annons

EU-finansierat projekt för ökad jämställdhet på teknat


Genom att skapa en bättre arbetsmiljö på institutioner och fakulteter hoppas deltagarna i ett nytt EU-finansierat jämställdhetsprojekt lett av Uppsala universitet att det ska bli fler kvinnor på professorsnivå.

nbsp;

På Uppsala universitet är endast 20 procent av professorerna kvinnor – trots att kvinnor utgör 60 procent av studenterna på grundnivå. Nyckeln för att få fler kvinnor att avancera är att förbättra arbetsmiljön på institutioner och fakulteter, tror Minna Salminen-Karlsson, som leder det EU-finansierade jämställdhetsprojektet Festa (Female Empowerment in Science and Technology Academia).
– Det som diskuterats mycket under senare år är de manliga nätverken och de informella besluten inom akademin. Fler kvinnor än män uppger att beslut tagits utan deras vetskap. Man måste kunna erbjuda jämställda arbetsvillkor på alla nivåer. På tekniksidan är andelen kvinnliga doktorander högre än andelen kvinnor på grundutbildningen, men få av dem blir professorer – de faller av längs vägen. Detta vill vi motverka, säger hon.

Projektet Festa leds av Uppsala universitet och involverar ytterligare sju lärosäten i andra EU-länder. Det är ett av två projekt med syfte att öka antalet kvinnor i ledande forskningspositioner som beviljades EU-medel förra året. Just nu är man i startgroparna, men innan projekttiden löper ut om fem år ska man ha tagit fram ett antal handböcker för hur man skapar en bättre arbetsmiljö.
– Tanken är att det ska bli nio handböcker eftersom vi tillsammans med de övriga sju lärosätena arbetar med nio olika åtgärder. Vi gör handböckerna ihop eftersom man måste jobba med jämställdheten på olika sätt i olika länder.
Varje lärosäte fokuserar på en specifik åtgärd, den nionde genomförs av samtliga. Uppsalas fokusåtgärd gäller de jämställdhetsindikatorer som universitetet nyligen tagit fram.
– Dem vill vi arbeta vidare med och ta reda på hur de ska kunna användas i det praktiska jämställdhetsarbetet. Sedan ska vi också arbeta med den informella möteskulturen på några institutioner eftersom vi vet att kvinnor ofta missgynnas av olika härskartekniker.

Sex institutioner inom den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten deltar i projektet. Förutom de ovan nämnda aktiviteterna kommer man även att kartlägga och förbättra besluts- och kommunikationsprocesser, kartlägga och diskutera förutfattade meningar om vad som är excellent forskning, samt ta fram en könsmedveten doktorandhandledning. Dessutom kommer Uppsala tillsammans med partneruniversiteten även att dokumentera arbetet med projektet.
– Vi kommer att föra någon slags loggbok över det motstånd sådana här projekt möter och hur man arbetar fram strategier för att motverka detta motstånd. Vi hoppas hitta bra metoder som vi kan presentera för andra – rektors första fråga angående projektet var ”kommer det här att kunna spridas sedan?”. Syftet är just det – att dela med oss av det vi lär oss, säger Minna Salminen-Karlsson.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…