Annons
Annons
På inspelningen av dokumentären Flogstavrålet.
Foto: Pressbild

Tredimensionellt flogstavrål


Flogstavrålet som dokumentär. I helgen är det världspremiär för Johan Palmgrens film – i 3D. Och som det ser ut kan snart hela världen känna till det berömda vrålet då filmen ska ut på export.

Regissören Johan Palmgren är född i Uppsala. Men redan som tvååring flyttade han till Lund. Därför var det först som vuxen han fick höra talas om höghusen i Flogsta och det för Uppsalaborna ökända vrålet.
– En kompis hade varit på en fest i området. Han berättade att det var som i en bubbla där ute. Jag blev nyfiken och stack dit.
I Flogsta bekantande han sig med studenter och snart föddes idén till att göra en dokumentärfilm.
– Det är ett väldigt dynamiskt område med många nationaliteter som trängs på små ytor. I de här korridorerna festar och studerar man hårt. Många som bor där lever som i en egen värld.

Flogstavrålet - som går ut på att studenter i området varje kväll klockan 22 öppnar sina fönster för att skrika – fungerar som en röd tråd i den 18 minuter långa filmen.
– De var mekanismerna bakom som gjorde mig intresserad av Flogsta. Vilka är människorna bakom vrålen?
Provade du själv att likt studenterna skrika ut din frustration under inspelningen?
– Jag gjorde faktiskt inte det. Men jag har provat att skrika en hel del tidigare. Det är en väldigt befriande känsla. En hel del inom psykiatrin talar om vrålets terapeutiska verkan.

Filmen Flogstavrålet har världspremiär på lördag 9/3 under Temp Dokumentärfestvial i Stockholm. Inför premiären har den lanserats som Sveriges första dokumentär i 3D.
– 3D är en grej som blivit väldigt stor i vissa delar av världen. Jag har alltid varit väldigt nyfiken så när jag slog mig i slag med en väldigt duktig fotograf – Anders Bohman som filmat Kronjuvelerna, en film som faktiskt var tänkt att vara i 3D – blev jag otroligt taggad, förklarar Johan Palmgren.

I motsats till de flesta storfilmer ville han skildra något fult, smutsigt och nergånget. Där fyller Flogsta en funktion.
– Det är skojigt att filma en pizzakartong i en studentkorridor.
Men en pizzakartong i 3D. Är det verkligen något man vill se?
– För mig är det en extra krydda på filmupplevelsen. En del storfilmer överdriver och kör på i max. Vi försöker inte göra en större grej av att det är i 3D. Det handlar mer om att få en effekt.

Johan Palmgren är tidigare guldbaggebelönad för dokumentärfilmen Vikarien som han gjorde tillsammans med Åsa Blanck. Filmen fick stort genomslag, något Johan Palmgren tror beror på att den fokuserade på skolan.
Frågan är då hur stort genomslag en film om något så typiskt studentskt som Flogstavrålet får?
– Hehe. Jag måste erkänna att det varit rätt stor uppståndelse kring filmen i Uppsala med både radioinslag och tidningsartiklar. Jag har faktiskt skickat filmen till olika filmfestivaler i världen, bland annat i USA, som har tackat ja.
Flogstavrålet på export med andra ord.


Annons

Annons

OM FILMEN

Flogstavrålet har premiär 9/3. I dokumentären får man följa studenter, boende i höghusen. Någon är olyckligt kär, en annan jagar mattjuvar. Gemensamt är att de alla kan skrika ut sin glädje, ångest, frustration klockan tio varje kväll.

Läs mer

2021-10-22 18:54
Residents at Klostergatan 16 are living next to a construction site with long hours of loud demolition work going on…
2021-10-22 11:37
Astrid Cleve, den första kvinnan som disputerade i naturvetenskap men också uttalad nazist, har haft en sal uppkallad…
2021-10-20 12:04
Köpenhamns universitet skär drastiskt i studieplatserna vid lärosätet. Värst drabbade av nedskärningen är Humanistiska…