
Öppnar för lånerabatt?
Det märks att det börjar dra ihop sig till valår då allt fler politiker väljer att besöka landets lärosäten. På initiativ av Moderata studenter var det finansmarknadsminister Peter Normans tur att gästa Uppsala universitet under fredagen. Drygt ett fyrtiotal personer hade tagit sig till Ekonomikum för att lyssna till hans föreläsning.
Peter Norman, som varit studierektor på institutionen för nationalekonomi vid Stockholms universitet, trivs i campusmiljö.
– Det är kul att träffa yngre då de ofta ställer andra typer av frågor. De är ofta också nyfikna, säger Peter Norman till ergo.nu.
Ministern, vars arbetsuppgifter han själv beskriver som ”att bland annat ansvara för finansmarknaderna och de 52 statliga företagen samt att försöka undvika finanskriser”, nämnde i sitt anförande vikten av att arbeta längre, både sett till antalet arbetstimmar och pensionen – eftersom det på sikt med stigande levnadsåldrar kommer bli allt färre som ska försörja allt fler.
Han tycker även att det är viktigt att få in studenter fortare på arbetsmarknaden.
– Svenska studenter kommer ofta in på arbetsmarknaden vid högre ålder än vad man gör i andra länder. Här tror jag att man från regering och riksdag måste hitta former för att få in dem snabbare. Dels genom att de ska passera utbildningssystemet fortare – få in samma kunskap fast på kortare tid – dels att man efter utbildning hittar ett jobb snabbare än vad man gör i dag, säger han till ergo.nu.
Det är inte en självklarhet att få jobb efter en treårig utbildning. Hur ser regeringen på det och vad tänker ni göra åt saken?
– Vad vi har gjort är att vi sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar för att förmå arbetsgivare att rikta sin efterfrågan mot just den gruppen. Här tror jag det varit väldigt verksamt.
Under föreläsningen pratade han bland annat om subventionerat studielån, som en eventuell lösning, för de studenter som kommer ut tidigt på arbetsmarknaden. Ergo bad honom utveckla.
– Jag tror vi måste titta på att hitta ekonomiska incitament för att folk ska ta sig igenom utbildningen fortare och skaffa jobb tidigare. Om det kan vara rabatt på studiemedel låter jag vara osagt, och jag vill förtydliga att det inte är regeringens politik utan en egen fundering. Men jag tror på att hitta ekonomiska incitament för att ungdomar ska komma in snabbare i arbetslivet.