Annons
Annons
Boy Van Minderhout häller upp äppelvin åt nyfikna förbipasserande
Foto: Malin Lorensson

Tar vara på naturens frukt


Det bjöds på äppelmust i Blåsenhus foajé på tisdagen när fem Cemus-studenter visade upp resultatet av sitt projekt i hållbar utveckling. Med en kalender som berättar vad som är i säsong vill de uppmana Uppsalaborna att ta vara på maten som finns naturligt omkring oss.

Tio minuter över tolv plockas varma äppelsmulpajer ut ur den lilla ugnen som monterats upp mellan Betty Persson-salen och restaurangen på Blåsenhus, och folkhopen är ett faktum. Stämningen kan inte vara annat än positiv med så mycket paj och kanel-doft i luften. nbsp;

Studenterna bakom godsakerna läser kursen Sustainable Development - Project Management and Communication genom Cemus, där de får lära sig att driva projekt inom hållbar utveckling. Målet är att minska mängden mat som går till spillo och få oss att äta lokalt från naturen.
– Idén till projektet föddes när vi promenerade genom Uppsala i höstas och såg hur många äppelträd det fanns, men ingen som plockade äpplena, berättar Anna Paar, en av de fem bakom initiativet. nbsp;
– Vi bestämde oss för att forma vårt projekt runt det, och låta äpplet stå som exempel för vad man kan göra med lokalt plockad mat.

I september började de plocka den frukt ingen tog vara på, och har sen dess lagat allt från äppelchips till paj, gjort sin egen must, vin och cider. De har även satt ihop en video där man får följa processen från början till slut.
– Vi hoppas att folk ska se den och säga ”Det där var ju lätt, det vill jag också göra”, fortsätter Anna Paar.

Själva har de tagit större delen från privata trädgårdar, då de offentliga äppelträden redan hade plockats av. Så kanske är vi Uppsalabor inte helt hopplösa när det gäller att ta vara på vår frukt ändå? Det är dock inte bara äpplen man kan plocka fritt, påminner de, och med kalendern de utformat vill de visa vad naturen har att erbjuda olika tider på året. Här får vi reda på när bland annat murkla, kamomill och rönnbär finns att hitta. De hoppas också kunna inspirera en och annan att följa deras exempel och plocka i folks trädgårdar. nbsp;
– De flesta blev jätteglada över att vi ville ta vara på deras äpplen, så slapp de kratta ihop och göra sig av med dem. Det som känns extra bra är att veta att de hade ruttnat bort om vi inte hade tagit dem, vi har gjort någonting av ingenting, säger Mikael Abrahamsson glatt, och intygar att de alltid frågat om lov först.

Utställningen i Blåsenhus är till för att berätta om projektet, bjuda på allt bakat och förhoppningsvis få andra att göra samma sak. Gruppmedlemmarna är nöjda med responsen de fått, och har spenderat förmiddagen med att svara på frågor från nyfikna förbipasserande. En av dem som låter sig inspireras är Maddelene Jonsson, som även hon fått tag på en bit smulpaj.
– Mm, jättegott Jag brukade själv plocka och ta vara äpplen, men har kommit av mig. Nu blir jag verkligen inspirerad att börja igen, säger hon.


Annons

Annons

KALENDERN

Månadskalendern som visar vad man kan plocka fritt i naturen under årets gång finns att hitta på Cemus-studenternas projektblogg. Där hittar man även en länk till videon de skapat och en del äppelrecept. I gruppen ingår studenterna nbsp;Anna Paar, Boy Van Minderhout, Spencer Shander, Sara Norrvi och Mikael Abrahamsson

Här hittar du bloggen.

CEMUS

Cemus är en del av Uppsala centrum för hållbar utveckling, CDS Uppsala, som drivs genom ett samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. De erbjuder tvärvetenskapliga kurser med inriktning på hållbar utveckling och miljö. Cemus fungerar även som en mötesplats för alla med ett intresse för miljö-, utveckling- och hållbarhetsfrågor.

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…