
Ny struktur tar tid
Förra terminen kunde du i Ergo läsa om hur det nya presidiet stod inför utmaningen att omorganisera kåren radikalt. Orsak: minskad ekonomisk ersättning per student från universitetet, samt fortsatt medlemstapp. Nedskärningar var ett måste. Heltidsservicen i form av en internationellt ansvarig- och en jämlikhetsansvarig person – arvoderad och stationerad på heltid i kårhuset på Övre slottsgatan – rök. Istället meddelade presidiet att olika arbetsgrupper skulle bildas: en internationell, en jämlikhets-, en hållbarhets- och en kommunikationsgrupp.
I september tillsatte så kårstyrelsen en ansvarig person, helt på ideell basis, för respektive grupp. Under en månad arvoderades även tre utredare som tillsammans med de ansvariga hade till uppgift att ta fram formen för arbetsgrupperna. Detta har gjorts, bekräftar de personer som ansvarar för respektive grupp, för Ergo.
Däremot kom arbetsgrupperna aldrig igång under höstterminen. När Ergo talar med gruppernas ansvariga i december är det ingen av dem som ens vet vilka som ingår i grupperna eftersom sektionsrepresentanterna ännu inte valts. Inget grupp har heller haft något uppstartsmöte. nbsp; Kårpartiet S-studenter reagerade på frånvaron av livstecken från arbetsgrupperna och krävde under fullmäktigemötet i december svar från kårstyrelsen. Fredrik Pettersson, ordförande för Uppsala studentkår, kommenterar till Ergo:
– Att bygga upp en ny struktur för hur vi arbetar tar alltid en viss tid och tyvärr ligger vi cirka två månader efter den tidsplan som styrelsen satt upp.
Hur kommer det sig?
– I huvudsak beror det på en ambitiös tidsplan som lett till att utredningarna och sektionernas tillsättningar till grupperna inte hunnits med på utsatt tid.
Men om grupperna nu inte kommit igång, vem har då haft ansvar för internationella– respektive jämlikhetsfrågor under hösten?
– Det beror helt på vad du menar med jämlikhetsfrågor eller internationella frågor. Vi har exempelvis fallverksamhet, politisk påverkan, utbildningsbevakande frågor och utbildningsfrågor. Men vi i presidiet, studiebevakarna, studentombudet och personal från Enheten för lika villkor har, bland annat, arbetat med det här på olika sätt.
Men Enheten för lika villkor har varit underbemannade under hösten. Menar du att de har haft tid att hjälpa kåren ändå?
– Det är riktigt att enheten varit underbemannade. De har dock haft möjlighet att exempelvis hålla i jämlikhetsutbildning för studiebevakare, som den jämlikhetsansvariga tidigare gjort. De har också varit behjälpliga som informationskälla för presidiet.
Kan ni garantera att arbetet med jämlikhet och internationella frågor inte blivit lidande på grund av att grupperna inte kommit igång?
– Vi har haft ett aktivt påverkansarbete inom både jämlikhet och internationella frågor under hösten. När arbetsgrupperna kommit igång ordentligt väntar vi oss att det blir ännu bättre.
På frågan om man kan räkna med att en person ansvarig på ideell basis kan åstadkomma lika mycket arbete som en heltidsarvoderad, poängterar Fredrik Pettersson att sättet att arbeta är ett annat.
– Personen som samordnar och leder dessa grupper har inte samma arbetsuppgifter som de tidigare heltidsarbetande personerna, som ensamma skötte frågorna.
Fördelarna med det här sättet att organisera verksamheten är, menar han:
– Att vi inte behandlar internationella studenter, jämlikhet och hållbarhet som särintressen, utan att alla delar av organisationen behöver ta ansvar för hur de arbetar med frågorna.
Fredrik Pettersson berättar vidare att förhoppningarna under våren är att få se en aktiv samordning av kårens påverkansarbete inom jämlikhet, hållbarhet och internationella frågor.
I en tidigare intervju i Ergo meddelade du och vice ordföranden att det även skulle startas en kommunikationsgrupp. Vad hände med den?
– Den är också i uppstartsfasen, men den har inte rönt samma politiska intresse. Gruppen leds av kårens informationsansvarige. nbsp;
Utmaningen under våren blir att aktivera alla delar av Uppsala studentkår i nbsp; det nya sättet att arbeta, enligt Fredrik Pettersson.
– Vi kommer att göra en utvärdering för att följa upp gruppernas arbete i slutet på vårterminen.
GRUPPERNAS SAMMANSÄTTNING
Arbetsgrupperna består av: en ansvarig, en presidial och representanter från Uppsala studentkårs olika sektioner. Utöver detta är grupperna öppna för andra engagerade personer. I hållbarhetsgruppen finns bland annat en representant från Cemus (Centrum för hållbar utveckling), och i jämlikhetsgruppen är en person från Enheten för lika villkor inblandad. I internationella gruppen har en representant från Internationella kansliet möjlighet att närvara.