Annons
Annons
Uppsala studentkårs ordförande Fredrik Pettersson och vice ordförande Alexandra Abde fick välja sin favoritplats i Uppsala för fotograferingen. Det blev vid en liten ”hemlig” brygga intill Fyrisån.
Foto: Ida Nordenhem

Duo leder genom nya tider


Drygt tre miljoner back. För första gången i modern tid befinner sig Uppsala studentkår i en situation med verkligt ansträngd ekonomi. Utmanande, tycker de nya presidialerna Fredrik Pettersson och Alexandra Abde, som planerar för stora omorganiseringar – bland annat ryker posten som jämlikhetsansvarig.

Att det är förändringar på gång blir direkt synligt på kontoret på Övre slottsgatan sju: istället för tre presidialer är det numera bara två personer som ska representera Uppsala studentkår utåt: Fredrik Petterson, ordförande, och Alexandra Abde, vice ordförande.
– Om vi behöver jobba hårdare för att vi inte längre är tre? Nej, inte nödvändigtvis. Vi ser till att utarbeta en hållbar arbets- och ansvarsfördelning, säger Alexandra Abde.
– Men det innebär att vi varit tvugna att se över uppdrag som av hävd legat på kårens presidium, för att undersöka vilka som går att flytta till andra engagerade studenter, tillägger Fredrik Pettersson.

Det är mycket som det nya presidiet behöver se över. Det ekonomiska läget ser annorlunda ut det här verksamhetsåret på grund av bland annat minskad ersättning per student från staten och universitetet, samt fortsatt medlemstapp.
– Tidigare år har vi fått gott om ekonomiska medel från universitetet och därför aldrig behövt oroa oss för att få pengarna att räcka till, säger Fredrik Pettersson.
Men nu är nedskärningar ett måste. En besvärlig men nödvändig uppgift som förhoppningsvis kan leda fram till något bra, menar ordförandeduon.

Vad skär ni ner på?

– Vi ska inte längre ha en post som heltidsarvoderad jämlikhetsansvarig, inte heller en internationellt ansvarig person på heltid. Sektionerna kommer att få arbeta mer med dessa frågor, så ett betydligt större ansvar och högre krav kommer att ställas på dem, förklarar Fredrik Pettersson.

Han berättar att det inom kåren kommer att bildas olika arbetsgrupper, med representanter från sektionerna, som är inriktade på områdena jämlikhet, internationella frågor, kommunikation och hållbarhet. Att hållbarhetsfrågor får en egen arbetsgrupp är nytt för i år.
– Tanken är att gruppen ska jobba för att få in hållbar utveckling som en kvalitetsaspekt i utbildningarna, samtidigt som den bevakar generella miljöfrågor inom den akademiska sfären, säger Fredrik Pettersson.

För att samordna de olika arbetsgrupperna finns förslaget att utse en sektionskoordinator, men inget är bestämt helt i nuläget, berättar de. nbsp;

Kan inte den här organiseringen innebära att exempelvis jämlikhetsfrågor hamnar i skymundan, eftersom det inte finns en person som arbetar hundra procent med detta?
– Absolut inte. Vi tror det är positivt att fördela ansvaret på flera personer, istället för att lägga det på en enda individ. Jag tror att arbetet blir mer synkat med den här organiseringen. Tidigare har det funnits ett avstånd mellan kårens centrala och lokala delar, säger Alexandra Abde. nbsp;

Höstterminen har ännu inte dragit igång när Ergo träffar presidiet, men alla 15 studiebevakare är redan rekryterade. nbsp;
–Det är första gången sedan sektionaliseringsarbetet startade 2010 som alla uppdrag är tillsatta i tid, betonar Alexandra Abde nöjt. nbsp;
– Jag tycker det här visar på styrkan i sektionerna: de är närmare studenterna, det är då lättare att se vad studiebevakarna arbetar med, och då blir det också enklare att rekrytera nya studenter, säger Fredrik Pettersson.

En effekt av att kårens nya styre säger sig prioritera och ställa högre krav på sektionerna är att fler studenter kommer att vilja gå med i kåren och betala medlemskap, hävdar de.
– Starka sektioner och starka studentrepresentanter gör att avståndet mellan enskild student och kår minskar. Visst ger olika kampanjer en viss boost när det gäller medlemsrekrytering, men närheten till studenterna är den långsiktliga nyckeln, säger Fredrik Pettersson. nbsp;

Hur ska ni följa upp att kårens påverkansarbete fungerar med den nya organiseringen?
– Det är svårt att utvärdera engagemang. Jag tror att det kommer att visa sig när vi pratar med studenterna som är involverade i arbetet. Men det är svårt att ge betyg på påverkansarbete, och det är inte säkert att tydliga förändringar går att mäta just det här året, säger Alexandra Abde.
– Självklart får vi i slutet av vår verksamhetsperiod utvärdera hur vi uppfattar att arbetet har fungerat och vilka skillnader som blir märkbara jämfört med tidigare år. Universitet borde nbsp; också kunna ge respons på hur de tycker det har fungerat, säger Fredrik Pettersson. nbsp;

Mindre pengar är den största utmaningen för presidiet. Den andra stora utmaningen blir att få till ett bra samarbete med Uppsala universitets andra studentkårer. Överklagandenämnden för högskolan ändrade i juni Uppsala universitets beslut och meddelade att Uppsala studentkår får fortsatt ställning som studentkår även vid den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Ni är båda två från kårpartiet UUS som i våras tydligt uttalade att Uppsala teknolog- och naturvetarkår bör få kårstatus och företräda teknatstudenterna. Kommer ni att arbeta för att UTN får ställning som formell studentkår?
– Uppsala studentkårs fullmäktige tar beslut om UTN i september. Antingen kommer vi att fortsätta företräda teknatstudenterna, eftersom vi har fått kårstatus, eller så avsäger vi oss kårstatus för den teknisk-naturveteskapliga fakulteten, säger Fredrik Pettersson.
– Det är ett jättestort beslut för en organisation att ta. Alla måste få vara med och tycka till om det här så därför inväntar vi fullmäktiges instruktioner, fyller Alexandra Abde i. nbsp;

Är det inte en nackdel att ordförandeposterna delas av personer från samma parti?
– Partibeteckningen har väldigt lite att göra med vårt dagliga arbete på kåren. Men det är väl klart att vi kanske hade haft ännu mer olika infallsvinklar om vi kommit från olika partier. Det är farligt att vara för lika varandra, men Fredrik och jag har bakgrund i olika engagemang och frågor, säger Alexandra Abde.
– Vi kompletterar varandra. Och det finns ingen ideologi som är drivande bakom UUS. Jag skulle ha trivts att jobba med Alex oavsett partibeteckning, säger Fredrik Pettersson.

För att se till att studentsamverkan fungerar mellan befintliga studentkårer är en kontinuerlig dialog viktig, menar duon.
– Oavsett om vi kommer att samarbeta mycket eller lite i en fråga så är det viktigt att vi under hela året har god kontakt och håller koll på varandra, säger Alexandra Abde.
– Vi fortsätter att prata om vilken form samarbetet ska ha och hur vi ska fatta gemensamma beslut. Men exakt vad det kommer att landa i är svårt att säga just nu, säger Fredrik Petterson. nbsp;

I ett år, fram till den 30 juni 2014, kommer Alexandra Abde och Fredrik Pettersson inneha sina poster. Men de berättar att de bär med sig ett perspektiv som sträcker sig betydligt längre än så.
– Det vi vill är att skapa en så hållbar organisation som möjligt, som ska fungera bra långt efter att vi lämnar posterna, säger Alexandra Abde.

Hur känns det då, att ta över med de här förändrade förutsättningarna?

– Utmanande och spännande Vi vet ju inte vilka effekterna av omställningen blir, men klart är att vi måste vända på många stenar den här perioden. Och vi kommer att gå back, säger Fredrik Pettersson.

Varför?
– Den preliminära budgeten som vi fått av fullmäktige går back tre miljoner kronor. Största orsaken till minuset är att Uppsala universitet minskar sitt bidrag till kåren med drygt nbsp; 40 procent per högskolestuderande, säger Fredrik Pettersson. nbsp;


Annons

Annons

VAD ÄR EN SEKTION?

År 2010 började kåren decentralisera sin verksamhet för att dels komma närmre studenterna, dels se till att behålla medlemmar efter kårobligatoriets fall samma år. nbsp;

Decentraliseringen gick ut på att bilda lokala delar av Uppsala studentkår – så kallade sektioner. De styrs av valda sektionsråd som är ansvariga för studiebevakning och studentmedverkan på lokal nivå. Sektionerna är baserade på fakulteter och campus. Totalt har Uppsala studentkår sju sektioner: Juridiska sektionen, Sektion Lära, Humanistiska sektionen, Medicinska sektionen, Samhällsvetenskapliga sektionen, Ekonomiska sektionen och Teknisk-naturvetenskapliga sektionen.

PERSONLIGT

Namn: Fredrik Pettersson
Ålder: 28 år
Därför är jag här: Jag vill stärka studentinflytandet, vilket leder till bättre utbildning och på sikt en bättre värld
Det här känner jag extra starkt för: Hållbarhetsfrågor och ett starkt studentinflytande
På fritiden: Umgås med vänner. Vid tillfälle spelar jag gärna discgolf eller schack
Gjorde jag innan detta uppdrag: Förste kurator på V-Dala, ordförande för nationernas samarbetsorgan
Pluggar: Civilingenjör och lite musikvetenskap
Uppväxt: Uppsala

Namn: Alexandra Abde
Ålder: 24 år
Därför är jag här: För att inte gå miste om möjligheten att vara med och verka för ett starkare studentengagemang
Det här känner jag extra starkt för: Det viktigaste i en organisation är människorna i den – att hjälpa andra att växa.
På fritiden: Umgås med familj och vänner, laga mat och busa
Gjorde jag innan detta uppdrag: Projektledare och styrelseledamot i personalvetarföreningen Dynamicus, sektionsordförande för Samhällsvetenskapliga sektionen
Pluggar: Personalvetarprogrammet
Uppväxt: Stockholm

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…