Annons
Annons
Fjorton personer dök upp på Engelska parken för att delta i Ockupera universitetets uppstartsmöte. De engagerade hade hoppats på större uppslutning.
Foto: Sara Borsiin

Ockupanter i uppstart


Studentinitiativ runtom i Sverige demonstrerar mot att högskolor ska kunna bli privata stiftelser med sloganen Ockupera universitetet. Nu har fenomenet kommit till Uppsala och på uppstartsmötet som hölls i onsdags tryckte man på vikten av att uppmärksamma.

Gemensamt med initiativen bakom samma namn i övriga Sverige är syftet att motsätta sig regeringens förslag om att högskolor ska kunna bli privata stiftelser. Utöver detta finns ingen koppling eller samarbete med andra städer i nuläget. Det finns heller inga planer på att rent praktiskt ockupera delar av universitetet. Det man vill i Uppsala är att uppmärksamma frågan och hålla liv i debatten.

På onsdagskvällen hölls möte på Engelska parken för att informera och locka nya medlemmar. Ungefär hälften av de fjorton som samlats har varit med och startat upp rörelsen. En av dem är Emil Karlsson, han har ordföranderollen för kvällen men är tydlig med att Ockupera universitetet inte är en förening i traditionell bemärkelse, utan ett nätverk för de som tycker att detta är en viktig fråga att driva. Det var i samband med manifestationen mot stiftelsereformen, som hölls i Uppsala 14 november, som idén om nätverket föddes. Man ville ta vara på det stora engagemang som man då insåg fanns.
– Det är viktigt att göra folk uppmärksamma på att stiftelsefrågan inte är död, som vissa kanske tror sedan den första remissen drogs tillbaka, nbsp;säger Cordelia Tauvon Lindqvist, en av de redan engagerade. nbsp;

Hon syftar till faktumet att regeringen håller på att utreda frågan för att arbeta fram ett nytt förslag, trots att det ursprungliga förlaget som lades fram sommaren 2013 dragits tillbaka.
– Det är bättre att mobilisera sig nu innan lagförslaget går igenom, än att försöka påverka efteråt, säger hon. nbsp;

Studenterna bakom nätverket menar att med privata investerare får högskolorna dubbla lojaliteter och tvingas välja mellan vad som är ekonomiskt hållbart och vad som är bäst för universitetet. Man befarar att det skulle leda till att forskning inriktas på de ämnen som är vinstgivande och ser införandet av studieavgifter som en naturlig följd på de vinstintressen privata stiftelser skulle innebära.
– Till våren hoppas vi bland annat kunna hålla i aktioner och föreläsningar. Vi vill hålla frågan levande, göra folk uppmärksamma och problematisera, säger Emil Karlsson.

Efter mötet är stämningen bland både nya och redan befintliga medlemmar positiv, men flera understryker att det skulle behövas en större uppslutning än kvällen bjudit på. En av dem som är med för första gången är Johanna Sedin som läser sin sjätte termin på beteendevetenskapligt kandidatprogram. Planscher, flygblad och ett redan befintligt intresse har lockat hit henne ikväll.
– Det är en fråga jag brinner för eftersom jag känner mig träffad personligen. Jag studerar sociologi, och eftersom det kanske inte är det mest vinstdrivande ämnet känner jag ett direkt hot mot att få göra det jag vill göra, säger hon.


Annons

Annons

DEMONSTRATION

Ergo rapporterade från höstens demonstration mot högskolestiftelser. Universitetet inte till salu .

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…