Annons
Annons

Misstroende mot rektor


UPPDATERAD. Vice rektorerna vid Uppsala universitetet är starkt kritiska mot rektor Eva Åkesson. Men studentkårerna har fortsatt förtroende.

Enligt Upsala nya tidning ska misstroendet mot rektor tagits upp under tisdagens fakultetsnämnd inom teknik och naturvetenskap. Redan i höstas ska de ha delgivit sitt missnöje med rektor och önskan om att hon lämnar sin post.

På tisdagsmorgonen bekräftade Uppsala universitet att det råder meningsskiljaktigheter i Uppsala universitets ledning, bland annat kring frågor om ledning och styrning. nbsp;
Att det finns meningsskiljaktigheter är oftast berikande för utvecklingen, men leder de till förtroendekris är det självklart på sikt till skada för universitetet , säger Carola Lemne, i en artikel på universitets hemsida.
Detta arbete är internt och med respekt för alla berörda kan jag inte säga något mer i nuläget. Men så snart det finns mer information kommer den att meddelas.

Uppsala studentkår, liksom övriga studentkårer, ställer sig bakom rektor. På deras hemsidor har de gått ut med ett gemensamt meddelande, underskriven av ordförandena för Uppsala teknolog- och naturvetarkår, Farmacevtiska studentkåren, Gotlands studentkår Rindi, samt doktorandnämnden.
– nbsp;Vi har fortsatt förtroende för rektor Eva Åkesson. Hon gör ett utmärkt jobb för studenterna, säger Fredrik Pettersson, ordförande för Uppsala studentkår, till Ergo.

Han menar att hon har ett genuint intresse för studenternas vardag och inflytande vid universitetet.
– Som ledare för en organisation där hon tydligt tar ställning för studentinflytandet bidrar hon till en kulturförändring inom universitet där även andra förväntas ta hänsyn till studenters åsikter och vilja.

Frågan kommer nbsp;att behandlas vid konsistoriemötet 20 februari.


Annons

Annons

Läs mer

2020-01-27 16:11
I mitten av januari stals sex röda flaggor från stängerna utanför Ekonomikum. Det är dock inte första gången någon får…
2020-01-23 16:31
Nästan tolv gånger studiemedlet för en heltidsstuderande tjänar den person som håvar in mest kosing per månad före skatt…
2020-01-23 14:10
I veckan rapporterade media om genusforskare som tystas efter hot. I artiklarna och inslagen målades det upp en mörk…