Annons
Annons
Studiemedel engagerar. Nu vill regeringen höja lånedelen och sänka bidragsdelen.
Foto: Jakob Meijer

Studenter dömer ut sänkt bidrag


Regeringen vill sänka bidragsdelen av studiemedlet, samtidigt som lånedelen höjs. Uppenbar risk att färre kommer studera, menar Uppsala studentkårs ordförande.

Förslaget innebär att bidraget sänks med 300 kronor och lånet höjs med 1 300 kronor i månaden. Fredrik Pettersson är egentligen inte förvånad.
– När regeringen beslutade att höja fribeloppet var det just det här vi var oroliga för att de skulle göra.

Han menar att regeringen uppvisar en syn där utbildning är en privat angelägenhet snarare än en samhällsfråga.

Till Svt säger finansminster Anders Borg:
– Eftersom fribeloppen också höjs kan nu studenter arbeta och tjäna 170 000 kronor om året, vilket gör att studenter har en god möjlighet att hantera sin ekonomi.

Fredrik Pettersson ställer sig frågande till Borgs argument.
– Det visar att de inte ser studier som en full sysselsättning, säger han.
– Argumentationen från regeringens sida har inte heller någon slutpunkt. De menar att de vill förbättra för studenterna. Med den här argumentationen kommer de kunna fortsätta ’förbättra’ tills det inte längre finns någon bidragsdel kvar.

Men förslaget innebär ju en ökning av studiemedlet – är inte det positivt?
– För många individer kommer det nog vara skönt att få 700 kronor till i plånboken. Men för de pengarna måste man senare betala tillbaka 1 000 kronor. Här och nu kommer det nog underlätta för mångas situation, men det man gör är att man skjuter över betalningen på privatpersonen, säger Fredrik Pettersson.

Med höjd lånedel befarar han att folk kommer att dra sig för att studera vidare.
– Det finns en uppenbar risk. Många i dag är angelägna om att inte belåna sig, inte minst de grupper som kanske inte har det så välställt. Nu blir det betydligt tuffare att skaffa sig en utbildning.

Så vad kan Uppsala studentkår göra i frågan?
– Jag tror och hoppas att vi lyckas samla hela studentrörelsen i den här frågan, och visa att det här inte är den rätta vägen att gå. Vi vill hitta en balans, där man eftersträvar hälften bidrag, hälften lån. Alltså inte som nu då bidragsdelen, om det här förslaget går igenom, är nere på nästan en fjärdedel.

Uppsala studentkår är inte ensamma i sin kritik. Sveriges förenade studentkårer har dömt ut förslaget. Även i sociala medier har frågan uppmärksammats. På torsdagsmorgonen startades en facebookgrupp mot sänkt studiestöd, och på tre timmar har den redan 3 000 anhängare.

***

(UPPDATERAD 13.43) I ett gemensamt pressmeddelande förklarar de lokala studentpartierna S-studenter, Gröna studenter, Fi-studenter, Vänsterns studentförbund och Piratstudenterna att de är kritiska till regeringens förlag. De menar att det riskerar att bland annat öka snedrekryteringen till högskolan. I stället vill de se att studiebidraget höjs. nbsp;


Annons

Annons

REGERINGSFÖRSLAG

Regeringen avser att föreslå finansieringsåtgärder i vårpropositionen på upp emot 9 miljarder kronor per år 2015-2018.

Det innebär bland annat att bidragsdelen i studiemedlet sänks med 300 kronor per studiemånad, vilket ersätts med lån. Samtidigt höjs lånedelen med cirka 1 000 kronor per studiemånad.

Studielån som tas från och med 2015 kommer inte som i dag att skrivas av från 68 års ålder. Detta bedöms minska utgifterna med cirka 0,35 miljarder kronor årligen.

Källa: regeringen.se

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…