Annons
Annons
Statsminister Fredrik Reinfeldt föreläste i universitetsaulan under måndagen där han bland annat svarade på frågor om situationen i Ukraina. Det är förkastligt det Ryssland gör .
Foto: Jakob Meijer

Applåder och protester mötte Reinfeldt


Runt 1 200 personer hade tagit sig till universitetsaulan för att lyssna till Fredrik Reinfeldts föreläsning. Frågor om Ukraina och studiemedel ställdes till statsministern, som fick ta emot både ovationer och protester.

Applåder från ett tusental personer är vad som möter Fredrik Reinfeldt när han äntrar universitetsaulans scen på måndagens föreläsning, som arrangeras av Moderata studenter Uppsala

Statsministern inleder med att säga att det vore konstigt att inte nämna något om det som händer i Ukraina.
– Det är förkastligt det Ryssland gör, att inte acceptera ett annat lands suveränitet, säger han.
– Om man är orolig, skicka då inte in trupper, utan skicka istället in en förhandslingsdelegation.

Konflikten i Ukraina är inget nytt för Europa, som historiskt präglats av nationalism sett till de senaste hundra åren, förklarar han. En del av lösningen är att uppmuntra individer att självständigt kunna fatta egna beslut utan att bli ”inputtade i kollektiva grupper”, samt främja ökad rörlighet i Sverige och Europa.
– Det gäller att vi mindre betonar var man kommer ifrån, och i stället mer vart man vill. nbsp;

I EU-valet, liksom riksdagsvalet, kommer frågan om växande nationalistiska strömningar i Europa att vara framträdande, menar han och säger att vi även ser sådant i Sverige.
– Ger man efter för den här typen av principer är det bara att se till historien vad som kommer att hända. Nu prövas lärdomarna, vilken framtid ska vi lägga grund för?

Även jobb och ekonomi är två viktiga valfrågor. Mer hinner Fredrik Reinfeldt inte säga förrän lätt tumult utbryter framför scenen när någon försöker sätta upp en banderoll. Samma banderoll blir snabbt konfiskerad och personen i fråga utskickad från salen. Personen hinner dock både ge säkerhetsvakterna fingret, samt förklara för Reinfeldt och övriga salen, att hen skiter i vad statsministern har att säga eftersom han gör så att ”alla inte har råd att plugga” – antagligen syftande på regeringens senaste förslag om sänkt studiebidrag.

När publiken ges möjlighet att ställa frågor till statsministern avhandlas allt från svensk vapenexport till löneskillnader mellan könen. En handfull direkt studentrelaterade frågor tas upp, bland annat den om avgifter för utomeuropeiska studenter.

Frågeställaren undrar om regeringens politik i det här fallet är förenligt med det Reinfeldt tidigare nämnt under föreläsningen angående ett samhälle öppet för alla.
– Vi tyckte oss se att en grund för att studenter sökte sig till Sverige var för att det var gratis, inte attraktivt, svarar Fredrik Reinfeldt och påpekar att man parallellt med detta uppmuntrat till fler stipendier riktade till internationella studenter.

Han menar att allt som är fritt öppet för svenska medborgare nödvändigtvis inte månste vara det för alla i världen.

Regeringens förslag om förändringar av studiemedlet tas även det upp. En åhörare, som säger sig komma från S-studenter, förklarar syrligt att det är kul att höra att statsministern tror att studenter ska kunna jobba samtidigt som man studerar på heltid.
– Jag tycker inte ni ska acceptera att ni är en kollektiv grupp med samma levnadsförutsättningar, svarar Fredrik Reinfeldt.
– Det är möjligt att det finns en konflikt mellan mig och S-studenter, men jag tycker det är bra att jobba.

När föreläsningen är slut och Fredrik Reinfeldt svarat på pressens frågor, främst om läget i Ukraina, kommer ett gäng från Moderata studenter Uppsala fram för att fota sig med statsministern. nbsp;

Utanför universitetshuset har en annan grupp samlats för att möta upp Reinfeldt. Men istället för mobilkamera i högsta hugg är de utrustade med banderoller och plakat – för att protestera mot regeringens förslag om sänkt studiebidrag. Det är Gröna studenter som ligger bakom aktionen. Så mycket protesterande blir det dock inte. På en halv minut rör sig Reinfeldt från universitetsaulans entré till den bil som väntar på honom.
”Det var det”, konstarerar en i gruppen och ropar en sista gång: nbsp;
”Sänk inte studiebidraget nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…