Annons
Annons

Dekan avgår efter rektorskris


För att överbrygga ledningskrisen behövs en ny rektor och prorektor. Det menar dekan Jan Lindegren som nu väljer att avgå.

Dekanen för historisk-filosofiska fakulteten, Jan Lindegren, avgår med omedelbar verkan. I en skrivelse till historisk-fakultetsnämnden förklarar han närmare sitt beslut. nbsp;

Enligt Jan Lindegren ska prorektor Anders Malmberg och rektor Eva Åkesson sagt att de vill att dekanerna, som krävt rektors avgång, stannar kvar. nbsp;Jan Lindegren, vars period som dekan löper ut i sommar, skriver att han trots detta efter noga övervägande finner det bäst att nya personer tar vid.

Vicerektorerna och de dekaner som skrev på avgångskravet mot Eva Åkesson har inte velat gå ut med vad kritiken egentligen består i. Även efter att Uppsala universitets styrelse, förklarat att de har fortsatt förtroende för rektor, har man valt att inte gå närmare in på kritiken.

I en tidigare skrivelse till nämnden försökte Jan Lindegren reda ut sin syn på saken. Till Ergo förklarade han då att Eva Åkesson står för ett new public management-tänkande som inte gynnar universitetet.
– Det här riskerar att slå sönder hela universitetet. Rektor har inte förstått konsekvenserna av systemet, sa han till ergo.nu, 19 februari.
– Nu är det som om man rekryterat en vd. Men en rektor är inte en vd – det är det som är problemet. Universitetet behöver en lyssnande människa och en som har förmåga att värdera argument.

I den nya skrivelsen avfärdar han påståenden om att kritiken mot rektor handlar om att hon ”inte är en särskilt framstående forskare eller för att hon råkar komma från Lund.”

Hon har helt enkelt infört ett styre som enbart vilar i rektors av regeringen givna mandat , skriver Jan Lindegren.

Han tror även det kommer bli svårt för rektor att återupprätta förtroendet. nbsp;
Den totala sprickan kan inte göras ogjord. När den detaljerade kritiken mot rektor småningom sprids inom organisationen blir det än omöjligare att göra något konstruktivt.

Jan Lindegren ifrågasätter varför Eva Åkesson och prorektor Anders Malmberg väljer att sitta kvar när de inte har förtroende hos sina närmaste medarbetare. nbsp;

För att överbrygga ledningskrisen behövs en ny rektor och en ny prorektor. Att tro att detta kan genomföras med hjälp av personliga metamorfoser – rektor och prorektor 2.0 – är i överkant naivt , skriver han.


Annons

Annons

DETTA HAR HÄNT

Tre vicerektorerna, samt flera dekaner vid Uppsala universitet, skickar in en skrivelse där de kräver Eva Åkessons avgång. De anser att rektor saknar förtroende, samt kompetensen att leda universitetet.

Uppsala universitets styrelse beslutar i slutet av februari på ett extrainsatt möte att de har fortsatt förtroende för rektor. Vicerektorerna väljer då att avgå.

I dagarna blev det klart att även dekan Jan Lindegren avgår. nbsp;Du kan ta del av hela nbsp;hans skrivelse på unt.se.

TIDIGARE ARTIKLAR

De ersätter vicerektorerna - 7 mars

Fortsatt förtroende för rektor - nbsp;27 februari

Förtroendet för rektor intakt - 21 februari

Besked i rektorsfrågan dröjer - 20 februari

En vd – inte en rektor - 19 februari

Handlar om att uttrycka vårt stöd - 14 februari

Eva är ett föredöme - 13 februari

Studenternas stöd värmer i hjärtat - 12 februari

Misstroende mot rektor - 12 februari

nbsp;

Läs mer

2020-06-23 13:46
The classmate whose mere existence drives you crazy for no apparent reason. The parent who calls you too often. The…
2020-06-22 19:05
Kursaren vars blotta existens går en på nerverna utan någon egentlig anledning. Föräldern som hör av sig för ofta…
2020-06-17 10:45
Nu är Anders Hagfeldt bara ett beslut bort från att bli ny rektor vid Uppsala universitet. Idag fick han stöd av UU:s…