Annons
Annons

Uppföljning: arbetsmiljön på psykologiska


Den ledningsperson på psykologiska institutionen som avgått tillbakavisar de anklagelser som lektor Nazar Akrami riktar mot honom. Ord står mot ord i vissa fall, men universitetet menar att rimliga förklaringar har getts och utredningen är nu nedlagd. Samtidigt har Ergo sedan förra publiceringen kontaktats av ytterligare medarbetare som berättar om missförhållanden.

Katastrofal.” Så beskriver flera medarbetare arbetsmiljön på psykologiska institutionen. Det rapporterade Ergo i mars. Ergo skrev också om en arbetsmiljöundersökning där ledningen fick kritik, och om lektor Nazar Akrami som i en lång skrivelse till rektor tar upp situationer där han upplever sig kränkt och diskriminerad av i synnerhet en ledningsperson på institutionen. Ergo avslöjade i samma veva att ledningspersonen, samt två ytterligare i institutionens ledning, avgick. I samband med publiceringen sökte Ergo ledningspersonen för kommentarer.

I ett mejl inför denna uppföljning skriver han: ”Institutionens ledning avgick inte på grund av Akramis anklagelser utan på grund av att vi konstaterade att alltför stor fokusering var på oss som ledningspersoner och att detta skymde de verkliga arbetsmiljöproblemen som finns på institutionen. Vi avgick sålunda för att underlätta det framtida arbetsmiljöarbetet”.

Universitet är skyldigt att göra en utredning när en anställd – eller student –upplever sig ha blivit utsatt för kränkande särbehandling. I fallet med Nazar Akramis skrivelse har utredningen bestått av flera samtal med de berörda parterna. Stina Nyström, personaldirektör på universitetets personalavdelning, kommenterar:
– I en del fall står ord mot ord och i vissa fall har ledningspersonen och Akrami olika uppfattningar. I vissa fall, från universitetets sida, tycker vi att vi har fått svar från ledningspersonen som är acceptabla, säger hon, nbsp; och fortsätter:
– I vissa fall har vi inte kunnat konstatera att det går att säga att det handlar om negativ särbehandling eller diskriminering. Det rör till exempel lönefrågor, där tycker vi inte det går att hävda att det är diskriminering.

Ledningspersonen har själv i en skrivelse till rektor svarat på de anklagelser som lektor Nazar Akrami riktar mot honom. Han tillbakavisar samtliga. I mejlet till Ergo betonar han att han inte hyser rasistiska eller homofobiska åsikter och att ”institutionen på intet sätt präglats av något liknande”. Han bemötte anklagelserna redan i februari, men skrivelsen diariefördes först i april eftersom den till en början ansågs vara ”arbetsmaterial och underlag i utredningen”, enligt personalavdelningen .

I de fall där ord står mot ord – gör ni några efterforskningar för att ta reda på vad som stämmer?
– I just de fallen där ord står mot ord kommer vi i nuläget inte att göra några efterforskningar. Vi har tagit allvarligt på Akramis skrivelse. Den, tillsammans med andra signaler som vi fått, till exempel arbetsmiljöindikatorn, ligger till grund för de åtgärder vi har vidtagit. Ett exempel är ju att ledningspersonen valde att avgå, säger Cecilia Bernström, enhetschef på personalavdelningen, som varit involverad i utredningen.
– Det är många saker som behöver förändras nu framöver. Det räcker inte bara med att ledningspersonen avgår, läget är större än honom, fortsätter hon, och säger att man nu ”tittar framåt för att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt för alla medarbetare på psykologiska institutionen. ”

Sedan förra publiceringen har Ergo kontaktats av ytterligare medarbetare som berättar om missförhållanden på institutionen. En medarabetare berättar att denne sagt upp sig på halvtid på grund av vad hen kallar en ”ohållbar arbetssituation”. Andra har också hört av sig till Ergo för att säga att de inte alls ”känner igen sig” i den förra artikeln, och att ”majoriteten av medarbetarna trivs”.
nbsp; Har ni fått in flera fall?
– Någon ytterligare har pratat med mig, som känt sig utsatt. nbsp; Vi tycker att vi har vidtagit de åtgärder som behövs för att undvika att det ska upprepas, säger Cecilia Bernström.

Lars Magnusson, dekan på samhällsvetenskapliga fakulteten, vilken psykologiska institutionen ingår i, säger nbsp; att de var samtal från medarbetare som resulterade i nbsp; att arbetsmiljöundersökningen gjordes, och att det sedan ledde fram till den process som gjorde att ledningen avgick.
– Men det är en komplicerad bild, många var också nöjda med ledningen, säger han.

Rektor Eva Åkesson skriver i ett svar till Nazar Akrami den 14 april att universitetet nu avslutat ärendet, och att ledningspersonen ”återkopplat med vad universitetet bedömt som rimliga förklaringar till flera av anklagelserna”. Vidare skriver hon att hon är ”förvissad om att det arbete som inletts vid institutionen kommer leda till en förbättrad arbetsmiljö och att arbetet med att tillsätta ny institutionsledning sker på korrekt sätt.”

Gunhild Hammarström, professor i sociologi, är den externa ledningspersonen som i tre månader har satts in för att ansvara för arbetsmiljön vid psykologiska institutionen. Hon ska få till stånd ett val, genom att tillsätta en valberedning, som i sin tur ska välja en ny ledningsperson.
– Mitt uppdrag är att se framåt. Jag vet ju inte hur det har varit här innan. Men jag har ändå hört att folk säger att folk ser gladare ut nu. Som jag ser finns ett antal missnöjda och ett antal väldigt nöjda, och en majoritet som inte har tyckt någonting.

Hon tror att det kommer att ta längre tid än tre månader att få till en arbetsmiljö som alla är nöjda med.
– Folk måste sitta ner och prata lite mer. Det är möjligt att det behövs lite mer organisatoriska förändringar, att man flyttar arbetsuppgifter från en instans till en annan. Men det är inget jag tänker fatta beslut om under den här tiden.

En förändring som emellertid blivit märkbar direkt är hennes närvaro i sig, säger hon.
– En stor kritikerpunkt bland de medarbetare som varit kritiska har varit att den avgångne ledningspersonen inte var närvarande och svår att få tag i.

Den konkreta uppgiften Gunhild Hammarström har är att ”få till en transparant organisationskultur”, vilket är något som efterfrågas i arbetsmiljöundersökningen. En åtgärd är att göra en organisationsplan som beskriver de olika beslutsvägar som finns mellan olika organ på institutionen. Till exempel ska institutionsstyrelsens och professorskollegiets uppgifter beskrivas, samt olika rollers funktioner, studierektorns, etcetera.
– Det här har inte tidigare funnits i ett sammanfattande dokument. Det blir ett sätt för ökad synlighet.

Tror du det blir svårt att hitta en ledningsperson som accepteras av alla parter?
– Det är för tidigt att säga, jag har bara varit här i två veckor.


Annons

Annons

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…