Annons
I augusti kommer du inte längre behöva hänga av dig väska och jacka när du ska in på Carolina Rediviva.
Foto: Sara Borsiin

Garderobstvånget försvinner på Carolina Rediviva


Den 17 augusti tas den bemannade garderoben på Carolina Rediviva ur bruk. Det innebär att den som vill kommer att kunna ta med sig både jacka och väska in på biblioteket, men det betyder också att åtta studenter blir av med sina extrajobb som garderobiärer.

Förslaget att avveckla den bemannade garderoben på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva har varit på tapeten i ungefär ett år, men först i onsdags förra vecka, den 27 maj, togs ett formellt beslut.
– Den främsta orsaken till beslutet är att vi har fått påstötningar från många besökare som tycker att det är besvärligt att behöva hänga av sig sin väska och sina ytterkläder när de ska besöka biblioteket, säger Anna Wennergrund som är administrativ chef vid universitetsbiblioteket.

Den bemannade garderoben infördes i slutet av 1980-talet för att komma till rätta med ett antal bokstölder. Nu har man dock gjort bedömningen att säkerheten på biblioteket är så pass hög att besökarna inte längre ska behöva hänga in väska och jacka. De äldsta böckerna på biblioteket är numera försedda med larm och värdefullt material måste beställas fram till specialläsesalen där man får studera det på plats.
– Liten ökad stöldrisk kan ju finnas, men böcker kan ändå försvinna i samband med att de lånas hem, säger Anna Wennergrund.
Den ökade risken för att folk börjar ta med sig mat och annan dryck än vatten med in på biblioteket, menar Anna Wennergrund kommer hållas i schack med hjälp av tydliga skyltar över vad som får och inte får tas med in på biblioteket och att man säger till de som inte följer reglerna.

Men förutom att göra entréprocessen enklare för bibliotekets besökare innebär också avvecklingen av den bemannade garderoben att flera studenter blir av med sina extrajobb som garderobiärer. I nuläget jobbar tio personer i Carolina Redivivas garderob, där en är fast anställd, en är tillsvidarevikarie och åtta personer går som timvikarier. När garderoben slås igen 17 augusti kommer endast den fast anställda garderobiären att bli kvar på sin post – vikariatet för tillsvidarevikarien går ut och de åtta timanställda behövs inte längre på sina poster.
– Vi tittar på möjligheten att utöka öppettiderna i Carolina framöver, till exempel på söndagar. Om de utökas kommer vi förmodligen att vara i behov av timanställda som då kan jobba extra i receptionen bland annat, säger Anna Wennergrund, som dock understryker att beskedet inte kommer som någon överraskning för de som jobbar extra i garderoben.
– I och med att det har pratats om att garderoben ska stängas under ganska lång tid så ska de timanställda vara väl medvetna om att detta skulle ske.

Liuba Socican, en av de studenter som extrajobbar i Carolina Redivivas garderob, tycker att det är tråkigt att behöva lämna arbetsplatsen i augusti, men säger att det känns bra att biblioteksledningen gjorde det tydligt att avvecklingen skulle komma att ske långt innan det slutgiltiga beslutet var fattat.
– Det är inte ofta en har sådan tur med både jobbkamrater och själva arbetsplatsen, skriver hon i ett mejl till Ergo.
Tack vare timanställningen har hon kunnat välja bort att ta studielån under den tid hon varit på Carolina.
– Så till nästa termin kommer jag antingen ta både bidrag och lån, eller börja på ett annat extrajobb om det dyker upp något intressant.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…