Annons
Uppsalastudenten Ida Åberg, 24 ska snart åka iväg på en sju månaders praktik i Bolivia.
Foto: We Effect

Drömmen är att få jobba inom bistånd


Ett ögonblick...
Ida Åberg, Uppsalastudent som ska praktisera i Bolivia på en organisation som hjälper bönder på landsbygden.

Vad ska du göra under din praktik?

shy;– Jag kommer att arbeta inom en organisation som arbetar med landsbygdsutveckling. Jag åker via biståndsorganisationen We Effect och ska jobba tillsammans med deras partnerorganisation på plats. Organisationen arbetar bland annat med bevattningssystem, så jag tror att det kommer att handlar om att samordna arbetet mellan de olika byarna på bästa sätt.

Du har en kandidat i antropologi och utvecklingsstudier. Tror du att din utbildning har gett dig värdefulla verktyg för just den här praktiken?

– Ja, det tror jag. Jag hoppas få arbeta med deltagandeprocesser, vilket är just typiskt för antropologi. Man går ut och pratar med folk på plats, kommer bort från de stora strukturerna. nbsp; Vi kommer att arbeta med hjälp till självhjälp och då blir det inte det här neokoloniala perspektivet.

När börjar praktiken?

– Den har dragit igång här i Sverige. Den här veckan är vi på praktik på Sidas kursgård. Förra veckan var vi på We Effects kontor i Stockholm. Jag åker till Bolivia den 27:e september och stannar i sju månader.

Känner du dig förberedd?

– Ja, vi har bland annat haft må bra-workshops där vi fått prata med psykologer. Vi har också lärt oss om bistånd och utvecklingsarbete i stort. Jag har skypat med organisationen på plats i Bolivia och de verkar jättetrevliga och seriösa.

Har du varit i Bolivia tidigare?

– Nej, men jag har rest runt i Sydamerika på semester.

Tror du det blir svårt med språket?

– Nej, det är jag inte orolig för. När jag pratade med dem på skype talade de en väldigt tydlig spanska. Jag har läst spanska och bott i Spanien i ett halvår, där hade de en grövre dialekt som var svårare att förstå. Sen har de ju många inhemska språk i Bolivia. Det känns roligt att lära sig nya, latinamerikanska ord.

Tänker du dig att du vill jobba med något liknande i framtiden?

shy;– Ja, det var därför jag sökte mig till utvecklingsstudier och antropologi. Drömmen har alltid varit att jobba inom bistånd. Därför känns det jätteroligt att få åka iväg. Jag tror det kommer att bli väldigt utvecklande för mig som person, samtidigt som det blir en bra erfarenhet att ha på cv:t.

nbsp;

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…