Annons
Det är med skräckblandad förtjusning som kökscheferna Elin Noring och Linnea Holm tar sig an gåsmiddagen.
Foto: Sandra Gunnarsson

Ju fler vego-kockar desto bättre svartsoppa?


På Västgöta nation har de båda kökscheferna valt att utesluta kött ur sin egen kost. Ergo hälsade på dem under förberedelserna av gåsbalen bland plockade gäss och fruset blod.

Vid diskbänken står Elin Noring och skalar jordärtskockor till den vegetariska förrätten. Linnea Holm skär schalottenlök till samma rätt. De är båda kökschefer på Västgöta nation och kommer att tillbringa hela kvällen och stora delar av morgondagen i köket för att förbereda lördagens middag. Det är en fredag i november och det har blivit dags för den årliga gåsbalen. Elin Norring går in i kylrummet, visar svartsoppan och de vakuumförpackade plockade gässen.

– Jag känner mig lite nervös inför hur det ska kännas att stå och tillaga det här. Tänker man på vad det är så känns det groteskt, men det gäller att putta undan de tankarna, säger Elin Noring, biträdande kökschef på Västgöta nation.

Anledningen till att de känner en viss aversion mot gåsmenyn som strax ska lagas är att de valt att utesluta kött ur sin egen kost. Elin Noring är vegan och Linnea Holm är vegetarian. nbsp; nbsp;

När de ansökte och tackade ja till ämbetet var de dock medvetna om att de skulle bli tvungna att laga kött. Så här två tredjedelar in i terminen kan de konstatera att det har gått bra. Med hjälp av tankekraft lyckas de distansera sig från det ”döda” och när kötträtter ska smakas av tar de hjälp av någon annan som jobbar i köket. I övrigt är de delaktiga i alla moment, även putsning och tillagning av kött.

– Vi lägger ju ner jättemycket tid och kärlek på köttet också. Vi vill ju att det ska bli bra – vi vill lyckas som kökschefer. Och man är ju inte en sämre kock bara för att man inte äter kött, säger Linnea Holm, kökschef på Västgöta nation.

Nej, för enligt de båda finns det många fördelar med att vara en så kallad ”specialkostare” när man jobbar i kök. De kan använda sig av sin egen erfarenhet för att göra maten intressant, god och ätbar – för alla.

– Jag tror att vi har ett bredare tänk utanför kött, potatis och sås-modellen. Vi har också en djupare förståelse för hur det känns att sitta på en middag som vegan eller vegetarian. Man vill ju att det som serveras ska vara likvärdigt med vad köttätarna får, säger Linnea Holm.

De skrattar till och börjar berätta om alla dåliga alternativ de fått på gasker och middagar: pommes frites, sås med kalvfond eller en hel skål med ratatouille som huvudrätt. nbsp;

– Vissa verkar också tro att det räcker att bara ta bort köttet eller såsen. Vi försöker ta steget längre, lägga till fler tillbehör och anpassa dem till huvudråvaran som serveras på tallriken, säger Linnea Holm.

Under Ergos besök är det gåsmiddag som gäller. Traditionen säger att det är så det ska vara. Tidigare under terminen har de dock låtit sina egna preferenser sätta prägeln på menyn. De lyckades nämligen smyga in ett vegetariskt tema på reccegasken. Med många nya medlemmar var chansen större att den köttfria maten skulle accepteras. Elin Noring berättar att de fick lovord för middagen. nbsp;

– Det var första gången vi genomförde en helt vegetarisk gask. Ingen sa att de saknade köttet efteråt, berättar Elin Noring och fortsätter:

– Där satt 80 personer och åt vegetariskt under kvällen, när säkert hälften skulle ha valt kött i normala fall. Det kändes väldigt bra.

Trots att de under reccegasken valde att göra en helvegetarisk meny vill de inte komma med pekpinnar när det gäller vad andra väljer att äta.

– Jag skulle ju inte kunna gå utanför dörren om jag blev påverkad av att se någon äta kött. Att säga till folk hur de ska äta är inte rätt väg, jag tror att det är bättre att sträva efter att inspirera människor, säger Elin Noring.

Hon berättar att hon kommer från en så kallad ”köttbullsfamilj”. Det var först när hon flyttade till Uppsala och började studera pol. kand som hon blev vegetarian och senare vegan. Att många i klassen valt att utesluta kött gjorde henne intresserad. Senare lyckades hon också inspirera klasskamraten Linnea Holm att sluta med kött.

– Det finns ett helt spektrum av alternativ för den som är vegetarian eller vegan och det vill vi visa genom vår mat. Om vi får specialkosten att se lika god ut som den köttbaserade, hoppas vi att fler vågar välja det vegetariska eller veganska, säger Elin Noring.

Att marknadsföra med god mat, snarare än att döma är deras devis. Elin Noring berättar att hon var på en gask för en tid sedan. Hon fick in sin veganska tallrik och i sedvanlig ordning började tjejen mitt emot att ställa frågor. Var hon allergisk? Varför inget kött? Varför vegan?

– Jag träffade henne igen för några veckor sedan då sa hon: minns du att vi träffades på den där gasken. Efter att vi pratade blev jag jätteintresserad och efter några dagar blev jag också vegan. Jag blev så himla varm i själen. Det visar att man kan förändra en persons sätt att tänka utan att vara dömande, säger Elin Noring.


Annons

Annons

Läs mer

2023-06-01 09:42
Nu söker Uppsala studentkår en ny journalist till tidningen Ergo! Vill du bevaka Uppsala universitet och studentlivet…
2023-05-17 17:31
Konstituerande fullmäktige bjuder på partidrama, Comic Sans-hat och en ganska dålig stämning. Ett nytt kårpresidium kan…
2023-05-12 10:47
Under torsdagen besökte Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar Uppsala och på agendan stod bland annat ett samtal…