Annons
Via en öronsnäcka får fuskaren svar på frågorna under skrivningsdagen. Nu har UHR skickat en skrivelse till regeringen med förslag på åtgärder för att förebygga fusk.
Foto: Jakob Meijer

Avslöjat: lätt, men dyrt att fuska på högskoleprovet


För de som inte klarar av att plugga inför högskoleprovet kan teknisk utrustning och en stor summa cash vara lösningen. SVT Dold har hittat 87 fuskare som under de senaste fem åren köpt sig ett toppresultat på högskoleprovet för priser upp till 100 000 kronor. Nu har UHR föreslagit ett antal åtgärder i en skrivelse till regeringen för att få bukt med fusket.

SVT Dold kan idag avslöja hur ligor hjälpt högskoleprovsskrivare att fuska för uppemot 100 000 kronor. Genom att låta en reporter kontakta en liga och sedan få hjälp med att skriva provet kan har de kunnat visa hur det går till. Tillvägagångssättet ser ut som följer: fuskaren kommer i kontakt med en liga, betalar en handpenning och får information om vilken teknisk utrustning som ska användas. På provdagen har ligan en grupp utsända som fotograferar av frågorna. En annan grupp löser uppgifterna och fuskaren får svaren via små öronsnäckor.

SVT begärde ut nbsp;namn på alla under 26 år som toppresterat på provet och synade deras relationer med ligorna. Bland dem med bäst resultat fanns syskon, partners och vänner till ligamedlemmarna. Gemensamt för de flesta var att de inte klarat gymnasiet. En av de kartlagda var en kvinna som inte pratade svenska, men som ändå lyckades få 1.85. Flera av dem pluggar nu till läkare och jurister.

Under höstens högskoleprov uppmärksammades hur utbrett fusket hade blivit. En analys av Universitets- och Högskolerådet, ledde till att 42 personer fick sina provresultat underkända i november eftersom de ska ha använt otillåtna hjälpmedel. Samtliga hade svarat efter ett identiskt mönster.

Ytterligare nio fuskare identifierades efter tips i februari i år. Av de nio hade fem kommit in på läkarprogrammet på KI. Samtliga fick lämna sin utbildning.

I mitten av april skickar UHR en skrivelse till regeringen där de framför fyra förslag på åtgärder som ska kunna förhindra fusk. Bland annat vill de ha ett krav om att provsvar lämnas på heder och samvete. nbsp;Om regeringen inför krav på att provsvar från högskoleprovet lämnas på heder och samvete och att provdeltagaren därmed förbinder sig att genomföra provet enligt UHR:s föreskrifter, blir fusket ”osann försäkran” och åtalbart.

De föreslår också en regeländring som ger vakterna tillåtelse att kroppsvisitera samtliga provdeltagare samt att störningsutrusning ska få användas i provlokalerna för att slå ut all mobil teknik.

Regelverket som finns är inte längre anpassad till den moderna teknik som finns idag, menar Tuula Kuosmanen, avdelningschef på UHR och ansvarig för högskoleprovet.

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt och vi gör vad vi kan utifrån hur regelverket ser ut i dag, därav vår skrivning till regeringen om att man behöver titta på det här, säger Tuula Kousmanen, till SVT. nbsp;

Idag är inte kroppsvisitering tillåten vilket möjliggör den här typen av fusk. På siten Reddit finns en tråd där HPFifflaren, som säger sig jobba med den här typen av fusk, svarar på frågor om hur det går till.

– nbsp;Vi får ut provet i bildform, löser det på distans och sedan förmedlar vi in svaren till kunden genom skräddarsydd utrustning just för ändamålet. Vi står för all utrustning som lånas under provdagen. Den är dessutom helt dold även om man är nära inpå. Visiteringar får ej göras oavsett, skriver HPFifflaren.

Hen menar att de erbjuder resultat från 1,4 till 2,0 och att man alltid rekommenderar den som ska fuska att välja ett så lågt resultat som möjligt för att det inte ska väckas misstankar. Priserna varierar också beroende på resultat.

– För i år kostar de högre poängen runt 60-70 000. Lite lägre runt 1.6 runt 40 000 och de lägre ner till 19 000. Priserna har gått ner pga fler kunder och mer konkurrens. nbsp;Förra provet kostade de högre resultaten 1.85+ runt 100 000kr,+-15 000. Lägre kostar 60 000+-15 000.

Betalningen sker via kontanter. Först en mindre summa pengar innan provet, därefter den avtalade summan när resultatet är fixat.

Några moraliska betänkligheter kring huruvida det är rätt att hjälpa folk att fuska har HPFifflaren inte. Hen menar snarare att provet, som det ser ut inte alltid sållar fram de bästa personerna till rätt utbildning och yrke, vilket gör fuskandet mer legitimt. Att någon är beredd att betala upp till 100 000 för att få läsa sin drömutbildning är incitament nog.

– När jag gick på gymnasiet sökte personer läkarlinjen enbart för att de fick 2.0 på provet. Många är inte alls lämpade för att de får bra på ett prov. Vi tycker att provet i sig är dåligt upplagt. Ponera att du fått toppbetyg på gymnasiet men ändå inte kommer in. Ponera att du verkligen vill läsa till läkare och jobbar hårt i ett år för att få råd till det. Tror du ej de kommer göra ett genuint försök att bli läkare?


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…