Annons
Annons
Viktor Gabre till vänster ansvarar för installerandet av de 102 solcellspanelerna på V-Dalas tak. Kicki Höglund, ekonomi- och fastighetschef på V-Dala nation tror att de kommer spara mycket pengar på sikt.
Foto: Sandra Gunnarsson

Solstarkt på V-Dalas tak


Stockholms nation var först ut och nu följer V-Dala nation efter. Under tisdagen påbörjades monteringen av de 102 solpanelerna som ska sörja för tio procent av nationens elförbrukning.

Vi klättrar högst upp på V-Dala nations tak. Solen gassar och det känns som att vi befinner oss högre upp än väntat.

– Vårt tak passar väldigt bra, Uppsala kommun har tagit fram en karta över hur mycket sol de olika husen får på sig. V-Dalas är ett av de bästa, platt och ingen skugga alls, säger Kicki Höglund, ekonomi- och fastighetschef på V-Dala nation.

På taket har företaget Save by Solar precis börjat packa upp de 102 panelerna som ska täcka drygt 200 kvadratmeter av taket. Fler än på Stockholms nations tak som var först med att installera solceller?

– Haha alla frågar det, på Stockholms nation installerade vi 88 paneler, här är det 14 fler, så ja, säger Viktor Gabre, delägare i Save by Solar.

Tror du att fler nationer kommer att följa efter?

– Ja kanske. Men många av husen är väldigt skyddade. På ett tegeltak blir det väldigt synligt, vilket gör att det inte passar lika bra på alla nationer, säger han.

Den Alvar Aaltoritade fastigheten klassificeras som värdefull kulturmiljö. Trots det var det ganska enkelt att få bygglov. Detta tack vare att V-Dalas tak ligger så högt, är platt och inte syns från gatan.

Hur mycket det kostar vill inte Kicki Höglund avslöja. Däremot kommer investeringen ha betalt av sig på 13 år. Solpanelerna kommer att sörja för tio procent av nationernas elförbrukning.

– Vi tror att det här kommer att bli jättebra. Elpriset ökar ju varje år så vi kommer att spara pengar. Dessutom blir det ju mer miljövänligt. nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?