Annons
Hassan Baygan, ordförande för Djäknegatans hyresgästförening, står ett av de rum som de nu riskerar att bli av med efter ett förslag från Studentstaden och HUS. Bilden togs i september förra året när Ergo besökte föreningens lokaler.
Foto: Lina Svensk/Ergoarkivet

Omfördelning av lokaler skapar osämja på Djäknegatan


Studentbostadsområdet Djäknegatans hyresgäster riskerar att bli av med nästan samtliga av sina nuvarande gemensamma lokaler sedan Studentstaden och HUS lagt fram ett förslag på att de istället ska dela lokaler med Väktargatans hyresgästförening. En rationalisering och förbättring av området, menar Studentstaden – en förklädd ursäkt att tjäna mer pengar på lokalerna, anser representanter för de lokala hyresgästföreningarna.

I september förra året beslutade Studentstaden att de skulle se över samtliga kontrakt för de gemensamma lokalerna i deras bostadsområden. Tillsammans med HUS, Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder, kom de i månadsskiftet april/maj fram till ett förslag till överenskommelse som för de flesta av deras områden inte kommer att innebära någon större skillnad – Studentstaden kommer att fortsätta upplåta ungefär samma kvarterslokaler kostnadsfritt till HUS, som i sin tur upplåter lokalerna till de lokala hyresgästföreningarna i respektive område. Men för Djäknegatans hyresgäster innebär det nya förslaget att de blir av med nästan samtliga av de gemensamma lokaler den lokala hyresgästföreningen idag förvaltar. Av nio gästrum, två bastur, ett snickarrum, ett biljardrum, ett fotolabb och två festlokaler är förslaget att endast snickarrummet och en bastu ska fortsätta upplåtas åt föreningen.
– Istället skulle vi få ta över hälften av Väktargatans lokaler, vilket ju innebär att Väktargatan blir av med hälften av sina, säger Magnus Norgren, före detta ordförande i Djäknegatans lokala hyresgästförening och boende på Djäknegatan sedan 2010.
Han är en av de som uttryckt missnöje över Studentstadens och HUS förslag och som menar att den lokala hyresgästföreningen kommer att gå i graven om de blir av med majoriteten av sina lokaler.
– Försvinner de så försvinner vår möjlighet att organisera oss i hyresförhandlingar och liknande. Nu betalar vi en krona per lokal och år till HUS som upplåter dem åt oss, men om Studentstaden får sin vilja igenom kommer vi att bli tvungna att betala 300 kronor per kvadratmeter och år. Vi kan omöjligt betala den summan, säger han.
Även Hassan Baygan, som är nuvarande ordförande i Djäknegatans lokala förening, är besviken över det förslag som lagts fram. Han framhåller hur värdefullt det är för områdets hyresgäster att ha tillgång till de många övernattningsrum som föreningen i nuläget har:
– Uppsala har ett internationellt universitet dit folk från hela världen kommer för att plugga. När hyresgästernas föräldrar kommer och hälsar på, kanske från ett annat land, är det väldigt praktiskt för dem att kunna låna gästrummen i källaren så de slipper lägga ut tusentals kronor på hotell.
Både Hassan Baygan och Magnus Norgren uttrycker att de inte har fått någon ordentlig förklaring från varken HUS eller Studentstaden till varför de lagt fram förslaget om omfördelning och reducering av deras lokaler.
– Det enda jag kan tänka mig är att de vill tjäna pengar på dem och kanske hyra ut till andra föreningar. Det finns till exempel en kung fu-förening som hyr en av källarlokalerna här på Djäknen och Studentstaden har själva en lokal i låghusen, men jag har aldrig sett att de använder den, säger Magnus Norgren.

Petter Ersbo är ordförande i HUS styrelse och har suttit med i lokalförhandlingarna med Studentstaden. Han anser att det förslag som lagts fram är den bästa lösningen för alla inblandade områden och att det har varit problematiskt för Djäknegatans lokala förening att förvalta så många lokaler.
– Det finns extremt många lokaler i det området om man jämför med hur det ser ut i de andra. I Studentstaden och Rackarberget finns bara fyra lokaler, Blodstenen har bara en kvarterslokal, liksom Hamberg. När jag har pratat med Hassan har han sagt att hans arbetsbörda är för stor och han kan inte ta hand om alla lokaler själv som det ser ut idag, säger han och påpekar att lokalerna inte heller ligger så lämpligt till (på källarplan direkt under bostäderna), att de har fått in klagomål om högljudda fester i kvarterslokalerna och att de dessutom inte är helt säkra ur brandsynpunkt.
– Vi har försökt komma fram till en så bra lösning som möjligt och de kommer ju att få ta över hälften av Väktargatans lokaler. Väktargatan har en bra, aktiv förening som förvaltar sina lokaler väl. Djäknegatan har inte haft tillräckligt stort intresse hos sin förening för att kunna ta hand om lokalerna på ett bra sätt, säger Petter Ersbo.

Hos Väktargatans lokala förening är man dock inte heller nöjda med den lösning som lagts fram. Tillsammans med Djäknegatans förening har de därför tackat nej till Studentstadens och HUS förslag.
– Vi tackade inte bara nej för att det allvarligt försämrar för boende på Väktargatan, utan även i solidaritet med hyresgästföreningen Djäknegatan. När bostadssituationen för studenter diskuteras pratas det ofta om bostadsbrist. Jag tycker även att det är viktigt att prata om hur och under vilka villkor studenter bor. Lokalerna som vi idag har möjligheten att hyra är en förmån som underlättar tillvaron för de boende och skapar gemenskap och liv i våra områden, säger Lucas Rabnor, ordförande för Väktargatans hyresgästförening, i ett mejl till Ergo.
Inte heller han har fått något tydligt svar på varför Studentstaden och HUS vill göra den här omfördelningen av lokalerna, men spekulerar också i att Studentstadens målsättning är att tjäna mer pengar.

När Ergo pratar med Studentstadens fastighetschef Mathias Lantz tillbakavisar han dock rykten om att den föreslagna lokalfördelningen på Djäkne- och Väktargatan skulle ha något att göra med att de vill tjäna pengar.
– Det har absolut inte varit ett ingångsvärde när vi har förhandlat fram de här förslagen. Framför allt har det handlat om att lokalerna ska vara ändamålsenliga och att vi ska hålla koll på de verksamheter som sker i dem. Vi måste se till så att lokalerna möter de säkerhetskrav som finns och säkra att det är stabila miljöer. Om det sedan finns lokaler som inte används så är det bra om de kan användas på ett sätt som alla parter tjänar på, till exempel genom att de hyrs ut till externa intressenter – någon kioskverksamhet eller en mindre revisionsbyrå. Att det finns flera olika verksamheter i området gör det mer levande och dynamiskt för alla. Men pengar har absolut inte varit en drivkraft för oss i de här förhandlingarna.
Han känner inte till att det har funnits något missnöje hos de boende med den lösning de har föreslagit.
– Vi har arbetat fram en kanonlösning med HUS. Jag tycker inte att vi har tagit ifrån dem några lokaler, utan omfördelat och omstrukturerat de som finns.
Han påpekar också, precis som Petter Ersbo i HUS styrelse, att de har fått in en del klagomål om störningar från festlokalerna.
Men när Hassan Baygan och Magnus Norgren har knackat dörr och genomfört en enkät med de som bor närmast festlokalerna har i princip alla sagt att de vill att lokalerna ska fortsätta förvaltas av den lokala föreningen, trots eventuella störningar.
– Det kan ju vara så att man inte är bekväm med att säga något annat när den som frågar står rakt framför en och förväntar sig att man ska ge ett visst svar.
Du pratade om lokalernas ändamålsenlighet – jag har sett övernattningsrummen och jag kan inte riktigt förstå hur de lokalerna kan användas på ett mer ändamålsenligt sätt. Om det är till exempel brandsäkerheten som är problemet, skulle ni inte då kunna åtgärda det och låta dem använda lokalerna igen efter att de är säkrade?
– Om vi pratar specifikt Djäknegatan och övernattningsrummen så är väl de ändamålsenliga i sig. När jag pratar om ändamålsenlighet menar jag ur ett större perspektiv. Detta samarbete med HUS handlar inte enbart om Djäknegatan. Vi anser att en omfördelning av lokaler är i linje med vad som är hållbart över tid.
Har det hänt något särskilt som fått er att lägga fram det förslag ni har gjort? Har ni fått indikationer på att lokalerna skulle ha använts på ett sätt som de inte är ämnade eller lämpade för?
– Det är ju övergripande så att vi behöver uppdatera avtal för att hitta riktlinjer, checklistor och rutiner för underhåll och skötsel som hjälper till att förbättra drift och användningen på ett korrekt sätt. En modernisering som är hållbar över tid. Det har funnits klagomål i form av störningar från boende och att lokaler misskötts. Till exempel har övernattningsrum hyrts ut långvarigt.

Hyresgästföreningarna på Djäkne- och Väktargatan avvaktar nu HUS och Studentstadens beslut sedan de motsatte sig det förslag som lades fram. Hassan Baygan säger i ett mejl att han inte fått några tidigare indikationer på att HUS eller Studentstaden anser att lokalerna har misskötts.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…