Annons

Strømme ska lyfta tekniken


Nytt centrum ska synliggöra tekniska utbildningar vid Uppsala universitet. Maria Strømme, professor i nanoteknologi, är ordförande för satsningen Upptech.

Stockholm har KTH och Göteborg har Chalmers, förutom sina universitet. I Lund och Linköping kallas de tekniska fakulteterna för tekniska högskolor, trots att de inte är fristående från universiteten. Vid Uppsala universitet delar tekniska och naturvetenskapliga ämnen fakultet.

– Det är inte lika tydligt att vi har tekniska utbildningar när det inte framgår av namnet. Samtidigt finns många fördelar med att förena ämnena. Teknik går ju in i naturvetenskapliga ämnen som biologi, kemi och medicin, menar Johan Tysk, vicerektor vid teknisk- naturvetenskapliga fakulteten.

Därför bildas nu Upptech – ett centrum som ska profilera, förstärka och synliggöra universitetets forskning inom teknik. Genom att samla forskare över ämnesgränserna hoppas man att Uppsala universitets tekniska utbildningar ska bli synliga för studenter, industri och anslagsgivare i en omfattning som motsvarar deras storlek och kvalitet.

– Vi ville göra det på ett annat sätt än Lund och Linköping och lyfta fram styrkan i att förena naturvetenskap och teknik. Tanken är att profilera utan att söndra institutionerna, säger Johan Tysk.

Upptech kommer att ligga direkt under fakulteten. Till ordförande för styrelsen har man tillsatt Maria Strømme, professor i nanoteknologi. Hon har synts mycket i medier, bland annat som sommarpratare i Sveriges radio 2015.

– Vi är väldigt glada att hon tackade ja. Maria Strømme har prisats för sin framgångsrika, tvärvetenskapliga forskning och förmåga att hjälpa allmänheten att förstå nanoteknik. Det behövs en extraordinär person för att synliggöra ämnesbredden i fakulteten.

Maria Strømme säger att hon länge har brunnit för att göra teknikämnet mer synligt på Uppsala universitet, vilket skulle vara till gagn för både studenter och forskare.

– Jag tror att vi kan göra mycket med den här satsningen. Förhoppningsvis kan Upptech bidra till att de studenter som tar examen i ett teknikämne på Uppsala universitet ska bli mer attraktiva för näringslivet och att våra forskare i ännu större utsträckning ska ska delta i interna samarbeten med andra lärosäten och med näringslivet.

Upptech kommer att lanseras i januari 2017.

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…